Foto: Pexels
De deurbel of wekker horen, even bellen met vrienden of familie, een gesprek volgen. Alledaagse dingen, maar voor wie doof of slechthorend is meestal niet vanzelfsprekend. Er bestaan zorginnovaties die doven en slechthorenden hierbij kunnen ondersteunen, waardoor ze een stuk zelfstandigheid behouden. We zetten er vier op een rij.
Wakker worden door trillen, flitsen of extra hard geluid
Als je doof of slechthorend bent, is het lastig wakker te worden van een wekker die geluid maakt. Wat wel werkt zijn wekkers die een harde tril, flits of hard geluid geven. Sommige wekkers combineren deze functies, maar er zijn ook eenvoudige varianten met bijvoorbeeld alleen een draadloze trilschijf. Deze leg je onder je kussen en verbind je met de wekker of app op je telefoon. Wanneer de wekker afgaat, gaat de trilschijf trillen.
Een deurbel met flitslamp
Weten of er iemand voor je deur staat? Daarvoor kun je gebruikmaken van een deurbel met flitslamp. Een deurbel die naast geluid er ook voor zorgt dat er binnen een lichtje gaat branden. De deurbel is draadloos en plaats je buiten. De ‘ontvanger’ (het onderdeel met het flitslicht) plaats je in een stopcontact op een plek waar je de lamp goed kan zien. Sommige systemen leveren meer lampen erbij die je op verschillende plekken in huis in het stopcontact kunt plaatsen. Er zijn ook varianten die werken op batterijen. Liever een deurbel die trilt in plaats van licht geeft? Dat kan ook. De bel staat dan in verbinding met een trilapparaatje dat trilt zodra de bel gaat. Het trilapparaatje kun je bijvoorbeeld in je broekzak stoppen.
Gesprekken beter verstaan met de luisterhulp
Achtergrondlawaai kan het soms nog lastiger maken om een gesprek goed te kunnen volgen. Een luisterhulp kan dan uitkomst bieden. Dit apparaat versterkt het geluid van je gesprekspartner, waardoor je 1-op-1 gesprekken beter kunt volgen. De luisterhulp kun je zowel met als zonder gehoorapparaat gebruiken en bestaat uit een kleine zender, koptelefoon of ontvanger. Heb je een gehoorapparaat? Dan kun je ook gebruikmaken van een luisterhulp met ringleidingstand. Zo kun je beter luisteren naar muziek in een concertzaal of kerk.
Handige apps voor bellen en communiceren
Als je iemand niet of nauwelijks kunt horen, is het handig om diegene ook te zien tijdens het bellen. Of dat je het gesprek ook via tekst kunt voeren. Beeldbellen en/of chatten kan via verschillende apps op je smartphone of tablet. En heb je een afspraak met de huisarts dan kun je ook gebruikmaken van een app die je een fysieke tolk op afstand biedt. Door te (video)bellen zet de tolk aan de andere kant van de lijn schrift of spraak om naar tekst of gebarentaal.