Foto: Ivo Ritmeijer (met sensor op zijn bovenarm).
Nooit meer met prikpen en spuit op pad. Voor Ivo Ritmeijer (53) is het bijna zover. Nu al vervangt een glucosemeter met sensor de dagelijkse vingerprikjes. En vanaf volgend jaar maakt een draadloze insulinepomp insuline spuiten overbodig. Ivo heeft al ruim twintig jaar diabetes type 1. Voor hem is het van levensbelang om te hoge (hypers) en te lage (hypo’s) bloedsuikerwaardes te voorkomen. Innovaties als de sensor en de pomp maken dat steeds makkelijker.
Voordat hij de glucosemeter met sensor had, nam Ivo zijn etui met prikpen, teststrips en bloedsuikermeter overal mee naartoe. “Ik deed drie keer per dag – of vaker – een vingerprikje. Om te weten wat de waarde van mijn bloedsuiker was. Zo’n prikje is niet fijn, maar nog belangrijker: het is maar een momentopname.’ Ivo is dan ook blij met de sensor. Die draagt hij op zijn bovenarm. Met zijn telefoon – die hij dan even tegen de sensor aan moet houden – kan hij zo vaak hij wil zijn bloedsuiker meten. ”In de app zie ik gelijk ook hoe het de afgelopen uren is geweest. En welke kant de waarde opgaat, omhoog of naar beneden.”
Bloedsuiker reguleren
De meting van de bloedsuiker via sensor en app heeft veel voordelen, aldus Ivo. “Het geeft je meer controle. Je kunt beter anticiperen en daardoor beter reguleren. Je ziet bijvoorbeeld direct het effect van een maaltijd.” Een ander voordeel is het lijntje naar het ziekenhuis. “Ik deel alle gegevens met de arts en de verpleegkundige. Als ik een controleafspraak heb, zien ze meteen hoe het met me is gegaan. De app geeft bijvoorbeeld ook gemiddelde waarden. En een overzichtje van het aantal hypo’s en hypers. Dat maakt de controles veel effectiever.”
Alles kunnen doen met de sensor
Ivo heeft geen last van de sensor. “Het is een makkelijk mechanisme. Je ‘schiet’ de sensor in je bovenarm. Die blijft daar dan twee weken zitten. Dat merk je helemaal niet. En je kunt gewoon alles doen, zelfs zwemmen en naar de sauna. Het ‘inschieten’ van de sensor doet ook geen pijn, een vingerprikje is vervelender!” Na twee weken moet hij de sensor vervangen en wisselt hij van arm.
Koolhydraten tellen voor draadloze insulinepomp
Insuline spuiten doet Ivo op gevoel. De check via de sensor is alleen ter controle. Toch telt hij sinds kort ook koolhydraten. “Ik hou nauwkeurig bij wat ik eet, zodat ik gerichter insuline kan gaan spuiten. Dat is een opstapje naar het gebruik van een insulinepomp.” Net als de sensor draag je de pomp op je lichaam. Het pompje geeft continu insuline af. “Alleen rond de maaltijden heb je soms wat extra’s nodig. Dan kun je het pompje een beetje ‘opplussen’. Maar dan moet je dus wel goed weten hoeveel koolhydraten je eet.” Voor koolhydraten tellen en vervolgens omrekenen naar de juiste hoeveelheid insuline bestaan allerlei handige apps.
Gezond oud worden met diabetes
Ivo gaat de insulinepomp volgend jaar gebruiken. “Ik wil graag een goede draadloze pomp, die komt dan op de markt. En dan hoef ik nooit meer mijn insulinespuit mee te nemen als ik ergens heen ga!” Maar nog belangrijker: dankzij innovaties als de sensor en de insulinepomp kan hij zijn diabetes veel beter onder controle houden. “Uit onderzoek blijkt dat mensen met diabetes type 1 gemiddeld 13 jaar korter leven. Ik wil zo lang mogelijk leven. En pak dus alles aan om gezond oud te worden.”
Gerelateerde blogs
6 zorginnovaties die het revalidatieproces ondersteunen
- Gebruik van zorginnovaties
Om te revalideren, is het belangrijk dat je patiënten de juiste oefeningen doen. Structureel en op de beste manier. Er zijn digitale hulpmiddelen die...
6 zorginnovaties die zelfstandigheid geven
- Gebruik van zorginnovaties
Technologie kan ouderen en patiënten helpen om zo zelfstandig mogelijk te blijven. En daarmee ook mantelzorgers ontlasten. Zoals de slimme...
“Voor 3 medicatiemomenten kunnen we een andere cliënt douchen”
- Gebruik van zorginnovaties
Het wijkteam van wijkverpleegkundige Laila Jorink heeft 15 cliënten met de medicijndispenser Medido. Dat is ongeveer 20% van hun klantenbestand. De...