Foto: iStock
Als je in de zorg werkt, komt het regelmatig voor dat je cliënten moet tillen. Dat kan fysiek behoorlijk zwaar zijn. Er bestaan allerlei tiltechnieken die je een hoop pijn en ongemak kunnen besparen als je ze op de juiste manier uitvoert. Daarnaast zijn er een aantal hulpmiddelen die jij of je cliënt kunnen inzetten, waarmee je het tillen kunt verlichten. In deze blog zetten we 3 type hulpmiddelen op een rij
Draagbare stoel en overeind komen met lucht
Komt het in jouw werk regelmatig voor dat cliënten vallen en jij ze overeind moet helpen? Dan kan een mobiele tilstoel een oplossing zijn. De stoel werkt op batterijen en is demonteerbaar tot een draagbaar pakket dat je meeneemt naar de cliënt. Het zitvlak schuif je onder de knieën. Daarna kun je de poten en rugleuning in het zitvlak klikken. Met een afstandsbediening laat je de tilstoel de persoon overeind brengen tot zittende of staande positie.
Ergocoach en verpleegkundige Joep Grutjes over de mobiele tilstoel: "Het voordeel voor de zorgprofessional is dat de zorgprofessional veel minder fysieke belasting ervaart, doordat het merendeel van het werk wordt gedaan door de machine zelf."
Naast een mobiele stoel, kun je ook speciale opblaasbare tilkussens gebruiken. Het lege kussen schuif je onder de gevallen persoon. Met een afstandsbediening laat je het kussen automatisch vullen met lucht. Je ondersteunt de rug van de persoon terwijl hij of zij door het kussen in de zittende positie wordt gebracht.
Opstaan met hulp van een grijppaal of elektrische toiletlift
Met de pakpaal kunnen cliënten zelfstandig opstaan, waardoor ze minder afhankelijk zijn van jou. De paal klemt tussen de vloer en het plafond en is daarvoor stevig en betrouwbaar. De paal kan overal geplaatst worden.
Met een elektrische toiletlift kunnen cliënten ook zelfstandig opstaan van de wc. De toiletlift zet je over het bestaande toilet heen en werkt als een sta-op stoel waarbij het apparaat de cliënt voorzichtig omhoogtilt. De zitting kantelt zodat je cliënt makkelijk kan gaan staan. Een voordeel van de elektrische toiletlift is dat je cliënt er geen aanpassingen voor hoeft te doen in huis.
Slimme hulpmiddelen bij opstaan vanuit bed en omdraaien
Moet jij vaak cliënten vanuit een liggende positie uit bed helpen? Er bestaan verpleegbedden waarbij je met hulp van een afstandsbediening het matras kunt omvormen tot een stoel, terwijl de cliënt in bed ligt. Zo komt het uiteinde van het bed vlakbij de vloer en stapt de cliënt er zo uit. Ook het regelmatig omdraaien van een cliënt in bed kan een zware belasting voor je zijn.
Bovendien heb je er vaak meerdere collega’s bij nodig. Om je te ontlasten, kun je gebruikmaken van een speciaal apparaat dat het omdraaien van je overneemt. Het apparaat zet je naast het bed. Je bevestigt het laken onder de cliënt aan de zijkant aan het apparaat, draait aan de hendel en het laken onder de cliënt komt aan een kant langzaam omhoog. Nu kun je de cliënt omdraaien zonder dat je diegene hoeft op te tillen en heb je maar 3 extra mensen nodig in plaats van 5.