Hulp voor freezing bij Parkinson

Weer bewegen dankzij geluid of trilling

Een man zit op een stoel. Zijn benen zijn in beeld. Op zijn rechterbeen zit de Cue2Walk.

Foto: Cue2Walk

Er bestaat een apparaat voor mensen die last hebben van het plotseling ‘bevriezen’, ofwel freezing van de spieren bij Parkinson. Het apparaat geeft meerdere keren een trilling of piepsignaal. Concentreer je je hierop, dan kun je weer stappen zetten op de maat. Je draagt het apparaat onder je kleding, op je been en stelt hem persoonlijk in. Zo krijg je ondersteuning wanneer je het nodig hebt.

Informatie voor zorggebruikers

Heb je last van freezing bij Parkinson, dan helpt het om je te concentreren op een prikkel. Dit kan een trilling zijn, geluid of iets visueels. Hierdoor ga je bewuster bewegen, op de maat van de prikkel. Zo kun je weer verder lopen. Dankzij deze prikkel ben je minder afhankelijk van hulp. Dit geeft je een stukje zelfstandigheid en vrijheid terug.

Het apparaat dat de prikkel geeft, heet Cue2walk. Deze stel je in voor de momenten dat je een prikkel nodig hebt. Bijvoorbeeld wanneer je op wilt staan uit de stoel. Of wanneer je een korte draai wilt maken in de keuken of over een drempel wilt stappen. Bespreek met je behandelaar of het apparaat geschikt voor jou is.

Er bestaan ook speciale rollators die een vergelijkbare prikkel kunnen geven. Zoals de Gemino 30 Parkinson die een looplijn op de vloer projecteert. Concentreer je op deze lijn en je komt weer uit de bevriezing. Er zijn veel verschillende aanbieders. Zoek online op bijvoorbeeld ‘Parkinson rollator’ en laat je informeren over de mogelijkheden.

Website waar je zaken zelf kan regelen als je Parkinson hebt

Er bestaat ook een website waar mensen met Parkinson allerlei dingen rondom hun ziekte zelf kunnen regelen. Hierdoor hebben ze meer regie over hun eigen leven. Lees er meer over op onze pagina over SanaCoach Parkinson.

Vergoeding

Neem contact op met je zorgverzekeraar wanneer je wilt weten of Cue2walk vergoed wordt.

Praktische hulp

Cue2walk organiseert gratis inloopdagen op verschillende plekken in Nederland. Daar kun je het apparaat uitproberen en met deskundigen kijken of het bij jouw situatie past. Kijk op hun website voor meer informatie en doe de een online test.  Hierbij beantwoord je negen vragen. Per e-mail ontvang je vrijblijvend advies van de deskundigen achter Cue2walk.

Heb je advies of hulp nodig bij het regelen van deze innovatie? Ga dan naar onze pagina ‘Praktische Hulp’. Daar staan links die je hopelijk verder helpen.

Informatie voor zorgprofessionals

Een cliënt met Parkinson kan ook last krijgen van freezing. Hierbij bevriezen je spieren tijdens het bewegen. Een prikkel kan helpen om dit te doorbreken. Dit kan een trilling zijn, geluid of iets visueels. Wanneer je cliënt zich hierop concentreert, kan hij of zij weer stappen zetten. Je kunt dit met hem of haar oefenen zodat je cliënt minder afhankelijk wordt van hulp. Dit geeft hem of haar een stukje zelfstandigheid en vrijheid terug.

Er is ook een klein apparaat dat meerdere keren geluid maakt of een trilling afgeeft. Dit apparaat heet Cue2walk. Je kan cliënten het apparaat laten gebruiken tijdens therapiesessies. Daarnaast kan je cliënt het apparaat in het dagelijks leven omdoen. Wanneer het nodig is, geeft het apparaat een signaal af. Concentreert je cliënt zich op dit signaal, dan kan hij of zij uit de bevriezing komen.

Website voor zelfmanagement bij Parkinson

Er bestaat ook een platform voor zelfmanagement bij Parkinson. Als zorgprofessional kun je cliënten via het platform monitoren. Lees er meer over op onze pagina over SanaCoach Parkinson.

Praktische hulp

Wil je Cue2walk implementeren in je zorginstelling of praktijk? Voor praktische hulp daarbij, kijk op onze pagina ‘Implementatie’.

Voorbeelden van aanbieders

Ervaringen

“Ik mag gerust zeggen dat dit voor mij een wereld van verschil heeft gemaakt. Dat de Cue2walk voor mij als een klein wondertje voelt is duidelijk. Het regelmatig vallen is verleden tijd. Het geeft mij meer zelfstandigheid, maar ook rust.”
- Cees, een gebruiker van Cue2Walk

Meer zorginnovaties voor