Er zijn verschillende soorten sensoren die monitoren waar iemand heen gaat, naar welke kamer en hoe lang diegene daar is. Deze vorm van personenalarmering, ofwel domotica, ‘weet’ wanneer iemand plotseling niet meer beweegt, valt of is vergeten te eten. De zorgverleners krijgen dan een noodmelding. De sensoren kunnen op verschillende plaatsen in de woning of zorginstelling worden geïnstalleerd.
Informatie voor zorggebruikers
Je kunt nog lang veilig thuis wonen met een beperking of als je dementie hebt. Als er maar alarm geslagen wordt als er iets met je gebeurt. Slimme sensoren in huis doen dat automatisch. Zo komt er op tijd iemand naar je toe als dat nodig is.
Hoe werkt het
Er zijn verschillende soorten sensoren die je beweging monitoren. Dit wordt ook wel 'domotica' genoemd. Soms kun je een sensor koppelen aan je alarmknop. Afhankelijk van waar de sensoren worden geplaatst, kunnen ze meten of je de koelkast opent, of je op het toilet zit, of je in bed ligt, of je beweegt of stilstaat en of je gevallen bent. De gegevens stuurt het systeem door aan degenen die je daarvoor toestemming hebt gegeven, zoals een mantelzorger. Je mantelzorger krijgt deze gegevens dan binnen via een app, zodat die een oogje in het zeil kan houden. Dat geeft een veilig gevoel en zo kan je veilig thuis wonen.
Alarm
Als de sensoren een noodsituatie signaleren, wordt er automatisch alarm geslagen. Dit kan bijvoorbeeld een melding zijn dat de persoon is gevallen, al uren de koelkast niet heeft geopend, of ongebruikelijk lang op het wc zit. Je mantelzorger en/of de alarmcentrale krijgt dan een melding van de (mogelijke) noodsituatie binnen en kan snel ingrijpen. Er zit altijd professionele alarmopvolging achter dat 24 uur per dag, 7 dagen per week, kan reageren. Er zijn verschillende aanbieders van personenalarmering met sensoren. Voorbeelden zijn NewCareSolutions, Sensara HomeCarePro en Unite SmartSense, Zij zijn niet de enigen. Laat je goed informeren over de verschillende mogelijkheden.
NB. Vaak wordt deze vorm van personenalarmering met slimme sensoren ‘leefpatroonmonitoring’ genoemd, terwijl dat niet geheel juist is. Leefpatroonmonitoring waarschuwt niet alleen bij nood, maar geeft een breder inzicht in veranderingen in het leefpatroon. Zie onze pagina over leefpatroonmonitoring. Er zijn wel systemen die beide aanbieden.
Waarschuwing via een e-mail
LifeSigns is een gratis dienst waarbij je elke dag een e-mail krijgt. Hierin zit een knop die je in moet drukken. Druk je die dag niet op de knop, dan stuurt LifeSigns automatisch een e-mail naar je naasten. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen, is jouw e-mailadres en dat van je naasten opgeven. Je hoeft dus niks te installeren.
Vergoeding
Bij het kiezen van een personenalarmering raden we aan om te checken of deze het WDTM Ketenkeurmerk Personenalarmering heeft. Dit Nederlandse keurmerk wordt door veel zorgverzekeraars verplicht gesteld om na indicatie voor vergoeding in aanmerking te komen.
Via de zorgverzekeraar kan een deel worden vergoed. Dat hangt af van je situatie en of het een medische reden betreft. Lees hier meer over op Wanneer krijg ik personenalarmering voor thuis vergoed?
Praktische hulp
Heb je advies of hulp nodig bij het regelen van een zorginnovatie zoals deze? Ga dan naar onze pagina ‘Praktische Hulp’. Daar staan links die je verder kunnen helpen.
Informatie voor zorgprofessionals
Als zorgverlener kun je met slimme sensoren gerichter zorg verlenen: je weet eerder wanneer er iets aan de hand is en ook wanneer er niets aan de hand is. Zo kun je de werklast verlagen en de vrijheid en veiligheid van je cliënten vergroten.
Hoe werkt het
Er zijn verschillende soorten sensoren die de beweging van de bewoner monitoren. Sensoren kun je op verschillende plekken in de woning laten monteren en sommige kun je ook weer koppelen aan een persoonlijke alarmknop die de bewoner draagt. De gegevens van de sensoren worden naar het centrale systeem gestuurd en naar de app van de zorgverlener. Aan de hand van je app weet je of het nodig is om bij de bewoner langs te gaan of niet. Als de sensoren een noodsituatie signaleren, wordt er automatisch alarm geslagen. Een aantal voorbeelden van aanbieders van deze slimme sensoren voor in een zorginstelling zijn NewCareSolutions, Sensara ProCare en Unite SmartSense, maar er zijn er meer. Laat je goed informeren over de verschillende mogelijkheden en welke het beste past in jullie zorginstelling.
Slimme vloer
Het is ook mogelijk om bewegingssensoren te plaatsen in een slimme vloer. Voorbeelden van slimme vloeren zijn Smart Floor, SensFloor (Engels) en Elsi Smart Floor (Engels). Bij de slimme vloer van Smart Floor is ook een combinatie met een plintverlichting mogelijk. Hierdoor ontstaat er een lichtpad. Handig als je bewoner ’s nachts naar de wc moet.
Praktische hulp
Wil je een zorginnovatie zoals deze implementeren in je zorginstelling? Voor praktische hulp daarbij, kijk op onze pagina ‘Implementatie’.
Heb je specifieke vragen over of ben je benieuwd naar de ervaringen van anderen met de slimme sensoren in een woning of zorginstelling? Neem dan contact op met organisaties die al gebruikmaken van personenalarmering en openstaan voor kennisdeling:
• ZuidOostZorg: Roelfien Erasmus, mail of bel 0512-571800
• Verpleeghuis tanteLouise: Marc Molenaars , bel 0900 – 900 4444
Deze zorgtechnologie is onderzocht door Vilans & Significant, zie de eindrapportage (april 2021): Tijdbesparende technologieën in de ouderenzorg (pdf)
Voor onderzoeksresultaten van de slimme vloer, zie het factsheet en de eindrapportage 'Slimme vloer en Zorgtoilet' van Anders Werken in de Zorg.
Voorbeelden van aanbieders
- NewCareSolutions
- Sensara HomeCarePro
- Unite SmartSense
- Smart Floor
- SensFloor (Engels)
- Elsi Smart Floor (Engels)
- LifeSigns