Overslaan en naar de inhoud gaan

Alarmknop voor ouderen

Noodknop en senioren alarm

Vrouw krijgt alarmknop voor ouderen aangeboden.

Een draagbare alarmknop voor ouderen, die om de pols of nek wordt gedragen, kan de uitkomst zijn om veilig op stap te gaan. Als iemand plotseling onwel wordt of valt en niet meer kunt opstaan, kan met een druk op de knop alarm worden geslagen. Dan wordt direct hulp gebeld. Met de ingebouwde GPS wordt iemand snel gevonden. Zo blijven senioren zelfstandig en vrij om te gaan en staan waar ze willen.

Voor wie is de alarmknop?

Voor ouderen en kwetsbare mensen die zelfstandig wonen. Met een noodknop kunnen zij op elk moment alarm slaan, ook als ze op stap gaan. Maar de alarmknop is ook handig voor bijvoorbeeld voor sporters die zonder telefoon willen hardlopen en zich veiliger willen voelen.

Hoe werkt de alarmknop voor ouderen?

Er zijn verschillende soorten draagbare noodknoppen. Bijvoorbeeld een die met een ketting om je nek hangt, een apparaatje voor in de broekzak of een horloge voor om je pols. Sommige alarmknoppen hebben ook valdetectie. Dat betekent dat ze automatisch een signaal afgeven wanneer iemand is gevallen.

Als een oudere op de alarmknop drukt, worden er automatisch een aantal vooraf ingestelde contactpersonen gebeld. Bijvoorbeeld familie, buren of vrienden. Als die niet reageren, dan wordt de alarmcentrale gebeld. Met GPS kan de contactpersoon precies zien waar iemand op dat moment is. Via de alarmknop kun je zelfs direct met elkaar praten om te vragen hoe het gaat. Wat er ook gebeurt, met een noodknop kun je snel iemand vinden en helpen. Tip: let op dat het apparaat altijd goed opgeladen is, want de batterij kan veel stroom verbruiken.

Een voorbeeld van een senioren alarm met valdetectie is de GoLiveClip. Dit is een clip die je op je broek doet. De clip registreert automatisch wanneer je valt en schakelt uit zichzelf hulp in. Ook als iemand zelf geen alarm meer kan slaan.

Er zijn veel verschillende soorten alarmknoppen te koop. Onder het kopje 'mogelijkheden en verkrijgbaarheid' geven we een aantal voorbeelden. Op deze pagina beschrijven we de draagbare soort noodknop, maar er bestaan ook alarmen die ergens vast in huis staan. Kijk naar de verschillende  andere opties en zoek degene die het beste bij je past. Er zijn ook horloges die de functie hebben om alarm te slaan, meer daarover lees je op de pagina over Slim horloge.

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid

Aanbieders

Je kunt een losse alarmknop kopen of een alarmsysteem met abonnement huren zodat je de alarmcentrale kunt inschakelen. De kosten zijn afhankelijk van je keuze. Ze zijn te koop of te huur bij de thuiszorg, de thuiszorgwinkel of online. Je kunt ze vinden via Google door te zoeken op het trefwoord 'persoonlijke alarmknop'. Of zoek bij je eigen regionale thuiszorgorganisatie onder 'personenalarmering'.

Voorbeelden van diverse alarmknoppen:

Bij het kiezen van een personenalarmering raden we aan om te checken of deze het WDTM Ketenkeurmerk Personenalarmering heeft. Dit Nederlandse keurmerk wordt door veel zorgverzekeraars verplicht gesteld om na indicatie voor vergoeding in aanmerking te komen.

Vergoeding

Via de zorgverzekeraar kan een deel worden vergoed. Dat hangt af van je situatie en of het een medische reden betreft. Lees hier meer over op Wanneer krijg ik personenalarmering voor thuis vergoed?

Voor de professional

Heb je specifieke vragen over of ben je benieuwd naar de ervaringen van anderen met de personenalarmering? Deze organisaties maken er al gebruik van en staan open voor kennisdeling: 

Gerelateerde oplossingen

zorghorloge om oudere pols

Zorghorloge om sneller hulp te bieden

Smartwatch als uitkomst voor mantelzorgers en zorgprofessionals
Preventie & Veiligheid
Vrouw laat de producten zien die bij virtuele thuiszorg horen, de app, de alarmering, het horloge

Veilig thuis voor ouderen die zelfstandig wonen

Virtuele thuiszorg
Preventie & Veiligheid
Oudere vrouw zit in bed en kijkt naar buiten.

Slimme sensoren in huis en zorginstelling

Veilig thuis wonen met dementie
Preventie & Veiligheid
Vrouw achter rollator loopt met hondje buiten en dwaalt met dementie

Veilig dwalen bij dementie

Locatie bepalen met GPS
Preventie & Veiligheid