Overslaan en naar de inhoud gaan

Alarmknop voor ouderen

Voel je veiliger met een noodknop, slim (zorg)horloge of smartphone

Vrouw krijgt alarmknop voor ouderen aangeboden.

Alarmknop. Beeld: Hollandse Hoogte

Een draagbare alarmknop kan een uitkomst zijn voor ouderen die graag veilig alleen op pad gaan. Als je onwel wordt of valt, sla je met één druk op de noodknop alarm. Dan wordt hulp gebeld en de ingebouwde GPS geeft aan waar je bent. Een persoonlijke alarmknop kun je vinden in de vorm van een zorghorloge, een halsband of een smartwatch. Met sommige kun je zelfs bellen. 

Voor wie zijn de alarmknop en het zorghorloge?

Voor ouderen en kwetsbare mensen die zelfstandig wonen. Maar de alarmknop of een slim horloge is ook handig voor bijvoorbeeld voor sporters die zonder telefoon op pad gaan, en zich dan veiliger willen voelen.

Hoe werken de alarmknop en slimme (zorg)horloges?

Alarmknoppen

Er zijn verschillende soorten draagbare alarmknoppen. Sommige hang je met een ketting om je nek, anderen draag je in je broekzak of om je pols. Er zijn ook alarmknoppen met valdetectie. Dat betekent dat ze automatisch een signaal versturen als je valt.

Als je op de alarmknop drukt, worden automatisch vooraf ingestelde contactpersonen gebeld. Dat kan familie zijn, maar ook een buur of vriend(in). Als die niet reageren, wordt de alarmcentrale gebeld. Door de ingebouwde GPS kan een contactpersoon of hulpverlener precies zien waar je op dat moment bent. Met sommige alarmknoppen kun je zelfs direct met elkaar praten om te vragen hoe het gaat.  Tip: let op dat je het apparaat altijd goed oplaadt voor je de deur uitgaat, want GPS verbruikt veel stroom.
Een voorbeeld van een alarm met valdetectie is de GoLiveClip. Dit is een clip die je op je broek doet en die automatisch hulp inschakelt als je valt. Ook als je zelf geen alarm meer kunt slaan.

Bekijk deze video over hoe de alarmknop werkt:

 

Er zijn ook vaste alarmen voor in huis, zie deze pagina. Kijk naar de verschillende opties en kies  de oplossing die het best bij je past. 

Zorghorloges en smartwatches

Er zijn ook zorghorloges waarmee je alarm kunt slaan. Verder werken ze op dezelfde manier als de noodknoppen. Zorghorloges  kunnen met behulp van GPS en apps ook real time aan familie, verzorgenden of vrienden laten zien waar je precies bent. Je kunt deze horloges ook goed gebruiken om te zien of iemand met (beginnende) dementie niet aan het (ver)dwalen is. Zie daavoor de pagina ‘Veilig dwalen bij dementie’. Met een aantal zorghorloges, zoals bijvoorbeeld de Zembro, kun je ook direct contact met elkaar hebben, omdat ze een inbouwde SIM-kaart hebben en daardoor als een telefoon kunnen werken.

Veel smartwatches of sporthorloges hebben ook de optie om alarm te slaan. Daarnaast zijn het vaak bewegingstrackers

Alarm slaan met een smartphone

Heb je geen alarmknop of slim horloge, maar wel een smartphone? Dan kun je toch alarm slaan en iemand anders laten weten waar je precies bent. Als je niet gewoon kunt bellen, kun je met veel smartphones vanaf het vergrendelingsscherm een geautomatiseerd noodbericht versturen, en met allemaal het alarmnummer bellen. Een iPhone verstuurt desgewenst zelfs automatisch je laatste bekende locatie als de batterij leeg raakt. Alle smartphones hebben GPS, en met populaire apps als WhatsApp en Facebook Messenger kun je simpel je exacte locatie delen. De ander krijgt dan in een berichtje precies te zien waar je bent. 

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid

Aanbieders

Je kunt een losse alarmknop kopen of een alarmsysteem met abonnement huren zodat je de alarmcentrale kunt inschakelen. De kosten zijn afhankelijk van je keuze. Ze zijn te koop of te huur bij de thuiszorg, de thuiszorgwinkel of online. Je kunt ze vinden via Google door te zoeken op het trefwoord 'persoonlijke alarmknop'. Of zoek bij je eigen regionale thuiszorgorganisatie onder 'personenalarmering'.

Voorbeelden van diverse alarmknoppen:

Bij het kiezen van een personenalarmering raden we aan om te checken of deze het WDTM Ketenkeurmerk Personenalarmering heeft. Dit Nederlandse keurmerk wordt door veel zorgverzekeraars verplicht gesteld om na indicatie voor vergoeding in aanmerking te komen.

Er zijn veel verschillende smartwatches en sporthorloges. Je kunt ze online vinden door te zoeken op ‘smartwatch’ of op ‘sporthorloge’.

Vergoeding

Via de zorgverzekeraar kan een deel worden vergoed. Dat hangt af van je situatie en of het een medische reden betreft. Lees hier meer over op Wanneer krijg ik personenalarmering voor thuis vergoed? Dat geldt ook voor zorghorloges.

Gewone smartwatches en sporthorloges worden niet vergoed.

Voor de professional

Heb je specifieke vragen over of ben je benieuwd naar de ervaringen van anderen met de personenalarmering? Deze organisaties maken er al gebruik van en staan open voor kennisdeling: 

Disclaimer

Claimt een hulpmiddel een medisch doel te hebben? Dan moet het hulpmiddel, apparaat of de software altijd een geldige CE-markering hebben waaruit blijkt dat het veilig is en aan de correcte regelgeving voldoen. De Inspectie Gezondheidszorg houdt hier toezicht op. Van niet alle hulpmiddelen op deze website is bekend of ze een CE-markering hebben.