Bewegingsgedrag bijhouden met stappenteller

Precies weten hoeveel je beweegt

Stappenteller aan pols

Pedometer. Beeld: Therealnani

bewegingstracker aan pols

Bewegingstracker

Een bewegingstracker of stappenteller laat je zien hoeveel je precies per dag beweegt. Er zijn verschillende soorten. De simpele stappentellers en polshorloges hebben een sensor die bewegingen vastlegt. Bij elke zwaai van arm of been wordt er een stap bijgeteld. Er zijn ook apps. Deze gebruiken een detector in de telefoon die je bewegingen bijhoudt. De detector ‘voelt’ welke beweging een stap is. 

Informatie voor zorggebruikers

Lopen is erg gezond. De richtlijn is om zo’n 10.000 stappen per dag te zetten. Een flink aantal dat de meesten van ons niet halen. Een stappenteller of bewegingstracker is dan een goed hulpmiddel, omdat die je laat zien hoeveel je precies per dag beweegt. Dat motiveert om bijvoorbeeld eens de trap te kiezen in plaats van de lift, of om in de avond nog even een wandeling door de buurt te maken.

Er bestaan veel soorten stappentellers. Je hebt onder meer polshorloges, smartphone-apps en simpele apparaten die je aan je broek kunt vastmaken. Er is wel een groot verschil in kwaliteit en ze meten niet allemaal altijd even nauwkeurig. Hou daar altijd rekening mee. Voor een fysieke stappenteller kun je terecht bij sportwinkels en elektronicazaken, of online. Er zijn grote verschillen in de prijzen. De goedkoopste tellers kosten niet meer dan €5, de duurdere kunnen vele honderden euro’s kosten.

Voorbeelden van gratis apps zijn Accupedo (Engels), StepsApp Stappenteller, Pacer Pedometer (Engels) en Map My Walk. Meer apps kun je vinden door als zoekwoord ‘stappenteller’ of 'pedometer' in te voeren in je appstore.

Bewegingen tijdens activiteit bijhouden

Bewegingstrackers, of activity trackers, meten meer dan alleen je stappen. Afhankelijk van het type bewegingstrackers kunnen ze je bewegingen bijhouden bij het fietsen, roeien, golfen, zwemmen, en nog meer. Kijk welke activiteiten je graag wil laten meewegen in je overzicht en welke bewegingstracker dat voor je doet. Er zijn ook bewegingstrackers die je hartslag meten door een sensor die je polsslag meet.  Bewegingstrackers of activity trackers zijn te koop bij elektronicawinkels en online. Voorbeelden van bekende activity trackers zijn Fitbit (houdt ook slaap en voeding bij), Garmin en Polar (ook polsslagmeter en gps-trackers).

Vergoeding

Stappentellers en bewegingstrackers worden niet door de verzekering vergoed.

Praktische hulp

Op de website van Accupedo staat een handleiding die vertelt hoe de app werkt.

Heb je advies of hulp nodig bij het regelen van een stappenteller? Ga dan naar onze pagina  ‘Praktische Hulp’. Daar staan links die je hopelijk verder helpen. 

Informatie voor zorgprofessionals

Genoeg bewegen is belangrijk om gezond te blijven. Ook voor patiënten is het belangrijk dat zij genoeg bewegen. Zo kan genoeg beweging hen helpen bij een voorspoedig herstel. Al kan het moeilijk zijn om gemotiveerd te blijven. Je kunt hen aanraden om een stappenteller te gebruiken. Deze helpt je patiënten te motiveren om meer te bewegen.

Ervaringen

Sinds ik een stappenteller om mijn pols draag, ben ik absoluut meer gaan lopen. Ik weet hoe belangrijk het is om voldoende te bewegen en ik ben sportief. Maar omdat ik iedere dag zoveel uur achter mijn bureau doorbreng, merkte ik dat ik lang niet genoeg bewoog. Dat is veranderd dankzij mijn stappenteller.
Silvia Koerhuis, gebruiker van een stappenteller
Lees het ervaringsverhaal van Silvia Koerhuis met de stappenteller

Disclaimer

Privacy-waarschuwing voor gezondheidsapps: bij veel apps en websites moet je naast je persoonsgegevens ook medische data over jezelf vrijgeven. Bij buitenlandse apps en websites valt het verzamelen van data niet onder de Nederlandse wetgeving.