Wie kan je helpen met kiezen van een geschikte zorginnovatie? Waar kun je advies vragen over zorgtechnologie?
Welke overzichten van hulpmiddelen en digitale zorg kunnen je helpen?
- Zorginnovaties: om een zorginnovatie te vinden die wellicht geschikt is voor je, kun je de (max. 5) vragen beantwoorden van onze wegwijzer. Deze legt een aantal zorginnovaties aan je voor. Om zelf te bladeren bieden we een overzicht van zorginnovaties, maar dit is geen totaal overzicht van alle zorgtechnologie en hulpmiddelen.
- Hulpmiddelen: de Hulpmiddelenwijzer van Vilans biedt onafhankelijke informatie over zorghulpmiddelen, in opdracht van het ministerie van VWS. Er zijn allerlei filtermogelijkheden om iets te vinden voor jouw situatie.
- Digitale diensten en producten: dit overzicht biedt Patiëntenfederatie Nederland in hun Digitale Zorggids.
- Hulpmiddelen bij een blessure of handicap: Scouters biedt hier een overzicht van. Ze bieden ook keuzehulpen om een geschikt hulpmiddel voor je situatie te vinden. Ook laten ze door een panel verschillende producten testen, zie hun testvideo’s.
- Hulpmiddelen voor thuis: thuiszorgwinkels zijn fysieke winkels, maar ook vaak online. Zo heb je onder meer ThuiszorgwinkelOnline.nl, Thuiszorgwinkel.nl, Medipoint.nl of Vegro.nl. Je kunt uiteraard ook bij een lokale thuiszorgwinkel langsgaan.
- Apps: voor een overzicht van betrouwbare gezondheidsapps, ga naar de GGD Appstore. Voor mentale gezondheidsapps naar de ggz-appwijzer. Voor advies over apps of andere (digitale) hulpmiddelen kun je ook terecht bij je zorgverlener of de servicelijn van je zorgverzekeraar.
Wie kan mij persoonlijk advies geven over hulpmiddelen?
Voor persoonlijk advies over hulpmiddelen voor jouw situatie kun je bij een ergotherapeut terecht. Als je een lichamelijke of psychische beperking hebt, kan een ergotherapeut je helpen om dagelijkse handelingen mogelijk te maken. Lees meer: Voor wie is ergotherapie op Ergotherapie Nederland. Op die website kun je ook een ergotherapeut bij je in de buurt vinden.
Je kunt ook een lokale thuiszorgwinkel langsgaan. Thuiszorgwinkels hebben hulpmiddelen voor in huis te leen en te koop. Verschillende zorgorganisaties hebben hun eigen thuiszorgwinkels. Kijk in je buurt wat er is of zoek online naar: ‘thuiszorgwinkel’ + je woonplaats. Grote organisaties hebben ook een kaartje met de locaties van hun winkels, zoals Vegro en Medipoint.
Kun je ook ergens zorginnovaties bekijken, ervaren, uitproberen of testen?
Jazeker. Ten eerste heeft Zorg van Nu een aantal fysieke locaties om advies en informatie te geven over zorginnovaties. Kijk op onze contactpagina voor de adressen van deze Zorg van Nu-punten.
Maar er zijn nog veel meer van zulke “ervaarlocaties”. Ga naar ons overzicht van alle locaties in Nederland. Sommige locaties zijn ingericht als een echte woning, zodat je precies kunt zien hoe je de zorginnovatie thuis kunt gebruiken. Er zijn locaties waar je de hulpmiddelen kunt lenen om ze zelf te proberen. Bij alle locaties kun je om informatie en advies vragen.
Hoe ga ik het gesprek aan met mijn zorgverlener over digitale zorg ?
Het is altijd goed om met je zorgverlener in gesprek te gaan over de mogelijkheden van digitale zorg en samen te beslissen hierover. De handreiking 'Samen beslissen over digitale zorg' geeft je praktische tips hoe je dit gesprek kunt aanpakken. Ook geeft de handreiking tips als het niet lukt om samen met je zorgverlener te beslissen over digitale zorg.
Gerelateerde blogs
Zorgtechnologie proberen bij de Technologie & Zorg Academie
- Uitproberen zorginnovaties
Bij de Technologie & Zorg Academie (TZA) kun je oefenen, testen en leren werken met zorgtechnologie. Wil je weten welke technologieën er zijn? Wil je...
Wat heb jij ontdekt in de Slimme Zorg Estafette?
- Uitproberen zorginnovaties
Vier regionale bijeenkomsten, 39 deelsessies, 210 regionale activiteiten én een afsluitende bijeenkomst: we konden veel ontdekken in de Slimme Zorg...
Zorgtechnologie ontdekken in Harm’s Escape Room
- Uitproberen zorginnovaties
Hoe maak je zorgmedewerkers enthousiast voor zorgtechnologie? Spelenderwijs natuurlijk! Technologie voor Warme Zorg, het samenwerkingsverband van acht...