Wanneer klop je aan bij een ergotherapeut en wanneer bij je zorgverzekering? Waarvoor moet je naar de gemeente? Hoe regel je hulp voor mantelzorg of ondersteuning?
Bij welk loket moet je zijn?
Wil je niet van het kastje naar de muur worden gestuurd? Ga dan naar regelhulp.nl Regelhulp is een routewijzer van het ministerie van VWS voor het regelen van langdurige zorg en hulp. Of het nu voor jezelf, je kind of iemand anders is. Hier staat wat je kunt doen en hoe. Je kunt de routewijzer volgen op basis van ‘Mijn situatie’, ‘Soort hulp’ en ‘Mantelzorg’.
Een aantal onderwerpen op Regelhulp.nl die wellicht interessant voor je zijn:
Je kunt ook contact opnemen met het informatie- en adviespunt het Juiste Loket.
Rijksoverheid.nl geeft advies en informatie op het gebied van Zorg en ondersteuning thuis. Daar staan een aantal ‘vraag en antwoord’ combinaties om je te helpen.
Elke gemeente heeft een Wmo-loket. Wmo staat voor Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Je gemeente organiseert dat je ondersteuning kunt krijgen om langer thuis te blijven wonen en om mee te kunnen doen in de samenleving. Voor informatie, advies en ondersteuning ga naar het onderwerp Wmo op regelhulp.nl.
Om het Wmo-loket in jouw gemeente te vinden, kun je op de website van je gemeente kijken of met je gemeente bellen. Of je kunt naar een overzicht van alle Wmo-loketten in Nederland op Diensten voor ouderen: Informatie en Advies van Alleszelf.nl
Zoek je ondersteuning of hulp bij mantelzorg?
Mantelzorg.nl is de landelijke vereniging voor mantelzorgers. Je kunt bij hen terecht voor allerlei vragen op het gebied van mantelzorg, zoals over geldzaken, woonzaken, vervangende zorg en meer.
Als je zaken moet regelen voor mantelzorg kun je ook bij de pagina’s over mantelzorg op regelhulp.nl (van het ministerie van VWS) terecht. Zo vind je daar Ondersteuning en advies voor mantelzorgers, de combinatie met werk, geldvragen, woonvragen en meer. Of kijk op de pagina’s over mantelzorg op rijksoverheid.nl.
Ben je voor het eerst iemand aan het verzorgen en kun je wel wat hulp gebruiken? Kijk eens op Samen Beter Thuis. Daar vind je korte video’s met instructies en je kunt online cursussen volgen.
Kijk ook eens naar de zorginnovaties die er voor mantelzorgers zijn, zoals apps om de zorg makkelijk te verdelen.
Zoek je lotgenoten en ondersteuning bij een aandoening of ziekte?
Patiëntenfederatie Nederland komt op voor de belangen van patiënten en biedt hulp en advies op allerlei gebieden.
Daarnaast zijn er patiëntenorganisaties voor veel verschillende aandoeningen en ziektes. Je vindt haast zeker een organisatie die jouw belangen behartigt, meer informatie en nieuws heeft over je aandoening/ziekte en lotgenotencontact organiseert. Kijk voor een overzicht van de patiëntenorganisaties in Nederland op de website van Zorgkaart Nederland.
Gerelateerde blogs
Praktische hulp voor mantelzorgers en hun naasten
- Tips, advies en hulp
Ieder mens wil thuis zijn eigen leven kunnen leiden, ook als daar (ineens) ondersteuning of zorg voor nodig is. Vaak vertrouw je dan op een naaste: je...
Betrouwbare gezondheidsapps in de GGD AppStore en de ggz-appwijzer
- Tips, advies en hulp
Er zijn tienduizenden apps die claimen dat ze je gezondheid kunnen verbeteren. Maar welke app werkt nou echt? De GGD AppStore en de ggz-appwijzer...