Alarmknop voor ouderen en kwetsbaren

Voel je veiliger met een noodknop, slim (zorg)horloge of smartphone

Oudere man drukt op alarmknop

Beeld: iStock

Met een draagbare alarmknop sla je alarm wanneer er sprake is van een noodgeval. Dan wordt hulp gebeld en de ingebouwde GPS geeft aan waar je bent. Zo’n alarmknop is er in verschillende vormen. Zoals een zorghorloge, een halskoord/-ketting of een smartwatch. Met sommige kun je zelfs bellen. Laadt het apparaat goed op voor je de deur uitgaat, want GPS verbruikt veel stroom.

Bekijk deze video over hoe de alarmknop werkt:

Informatie voor zorggebruikers

Als je alleen en niet meer zo goed ter been bent, helpt een alarmknop je om weer zelfstandiger te worden. Hiermee kun je veilig op pad gaan. Als er iets gebeurt, druk je op de knop en er wordt hulp ingeschakeld. Handig als je bijvoorbeeld gevallen bent.

Er zijn verschillende soorten draagbare alarmknoppen. Sommige hang je met een ketting om je nek. Anderen draag je in je broekzak of om je pols. Als je op de alarmknop drukt, worden automatisch vooraf ingestelde contactpersonen gebeld. Dat kan familie zijn, maar ook een buur of vriend(in). Als die niet reageren, wordt de alarmcentrale gebeld. Met sommige alarmknoppen kun je direct met elkaar praten om te vragen hoe het gaat.

Je kunt een losse alarmknop kopen of een alarmsysteem met abonnement huren zodat je de alarmcentrale kunt inschakelen. De kosten zijn afhankelijk van je keuze. Je kunt ze vinden via Google door te zoeken op het trefwoord 'persoonlijke alarmknop'. Ze zijn te koop of te huur bij de thuiszorg, de thuiszorgwinkel of online. Of zoek bij je eigen regionale thuiszorgorganisatie onder 'personenalarmering'.

Automatisch alarm slaan

Er zijn ook alarmknoppen met valdetectie. Dat betekent dat ze automatisch een signaal versturen als je valt. 

Alarmknop om je pols

Er zijn ook zorghorloges waarmee je alarm kunt slaan. Verder werken ze op dezelfde manier als de noodknoppen. Zorghorloges kunnen ook real time aan familie, verzorgenden of vrienden laten zien waar je bent. 

Met een aantal zorghorloges kun je ook direct contact met elkaar hebben. Dat kan dankzij een inbouwde SIM-kaart. Hierdoor werkt het apparaat als een telefoon. 

Veel smartwatches of sporthorloges hebben ook de optie om alarm te slaan. Daarnaast zijn het vaak bewegingstrackers. Er zijn verschillende mogelijkheden. Je kunt ze online vinden door te zoeken op ‘smartwatch’ of op ‘sporthorloge’.

Alarm slaan op je smartphone

Ook met een smartphone kun je alarm slaan en iemand anders laten weten waar je precies bent. Vanaf het vergrendelingsscherm stuur je een geautomatiseerd noodbericht. Handig als je niet kunt bellen. Als dat wel kan, kun je met elke telefoon het alarmnummer bellen. Een iPhone verstuurt desgewenst zelfs automatisch je laatst bekende locatie als de batterij leeg raakt. Alle smartphones hebben GPS. Met populaire apps als WhatsApp en Facebook Messenger kun je simpel je exacte locatie delen. De ander krijgt dan in een berichtje precies te zien waar je bent. 

Alarm in huis

Er zijn ook vaste alarmen voor in huis, zie deze pagina op onze website.

Daarnaast zijn er meer mogelijkheden om alarm te slaan. Kijk naar de verschillende opties en kies de oplossing die het best bij je past. 

Vergoeding

Via de zorgverzekeraar kan een deel worden vergoed. Dat hangt af van je situatie en of het een medische reden betreft. Lees hier meer over op de website van de Rijksoverheid. Dat geldt ook voor zorghorloges. Gewone smartwatches en sporthorloges worden niet vergoed.

Praktische hulp

Bij het kiezen van een personenalarmering raden we aan om te checken of deze het WDTM Ketenkeurmerk Personenalarmering heeft. Dit Nederlandse keurmerk wordt door veel zorgverzekeraars verplicht gesteld om na indicatie voor vergoeding in aanmerking te komen.

Heb je advies of hulp nodig bij het regelen van een alarmknop? Ga dan naar onze pagina ‘Praktische Hulp’. Daar staan links die je hopelijk verder helpen.

Informatie voor zorgprofessionals

Als je cliënten graag zelfstandig op pad gaan, biedt een alarmknop uitkomst. Daarmee kan je cliënt alarm slaan als er iets gebeurt. Zo krijg jij gelijk een seintje wanneer dat nodig is. En zolang dat niet gebeurt, kun jij je richten op andere zorgtaken.

Er zijn verschillende soorten draagbare alarmknoppen. Als je cliënt erop drukt, worden automatisch vooraf ingestelde contactpersonen gebeld. Dat kan jijzelf zijn, maar ook familie of vrienden. Reageert er niemand? Dan wordt de alarmcentrale gebeld. Met sommige alarmknoppen kun je direct met elkaar praten om te vragen hoe het gaat. 

Automatisch alarm slaan

Er zijn ook alarmknoppen met valdetectie. Dan slaan ze automatisch alarm wanneer de drager valt. 

Alarmknop om de pols

Er zijn ook zorghorloges waarmee je cliënt alarm kan slaan. Deze werken op dezelfde manier als de noodknoppen. Ze kunnen ook real time laten zien waar je cliënt zich bevindt. Met een aantal zorghorloges kun je ook direct contact met elkaar hebben. Je kunt deze horloges ook goed gebruiken om te zien of iemand met (beginnende) dementie niet aan het (ver)dwalen is. Zie daarvoor de pagina ‘Veilig dwalen bij dementie’.

Er zijn ook smartwatches en sporthorloges waarmee je cliënt alarm kan slaan. Je kunt ze online vinden door te zoeken op ‘smartwatch’ of op ‘sporthorloge’.

Alarm slaan op de smartphone

Je cliënt kan ook alarm slaan met zijn of haar smartphone. Ook kan hij of zij daarmee de exacte locatie doorgeven. Vanaf het vergrendelingsscherm stuurt je cliënt een geautomatiseerd noodbericht. Ook kan je cliënt met elke telefoon het alarmnummer bellen. Een iPhone verstuurt desgewenst zelfs automatisch de laatst bekende locatie als de batterij leeg raakt. Alle smartphones hebben GPS.

Alarm in huis

Voor op de kamer of in de zorginstelling zijn er ook vaste alarmen. Zie deze pagina op onze website.

Praktische hulp

Heb je specifieke vragen over of ben je benieuwd naar de ervaringen van anderen met de personenalarmering? Deze organisaties maken er al gebruik van en staan open voor kennisdeling: 

Wil je een alarmknop implementeren in je zorginstelling? Voor praktische hulp daarbij, kijk op onze pagina ‘Implementatie’.

Disclaimer

Claimt een hulpmiddel een medisch doel te hebben? Dan moet het hulpmiddel, apparaat of de software altijd een geldige CE-markering hebben waaruit blijkt dat het veilig is en aan de correcte regelgeving voldoen. De Inspectie Gezondheidszorg houdt hier toezicht op. Van niet alle hulpmiddelen op deze website is bekend of ze een CE-markering hebben.