Beter slapen met een slaaprobot

Hulpmiddelen voor een goede nachtrust

Man slaapt met slaaprobot in hand

Beeld: Somnox

Vrouw slaapt met slaaprobot in armen

Beeld: Somnox

Er zijn verschillende hulpmiddelen die helpen ’s nachts beter te slapen. De slaaprobot is hier een voorbeeld van. Je houdt de robot tegen je aan als je gaat slapen. Het ritme van het apparaat maakt je ademhaling rustiger. Je stelt met een app geluiden en ademhalingsoefeningen in. De robot werkt op stroom en is makkelijk op te laden. Daaromheen zit een hoes die je kunt afnemen en wassen.

Informatie voor zorggebruikers

Een goede nachtrust is belangrijk. Wanneer je slecht slaapt, kun je overdag moe, slaperig of prikkelbaar zijn. Je kwaliteit van leven gaat achteruit en dat wil je voorkomen. Er zijn verschillende producten die je helpen om beter te slapen. 

Een voorbeeld is de slaaprobot Somnox. Dit is een soort kussen dat meebeweegt op jouw ademhalingstempo. Het kussen vertraagt langzaam. Door je ademhaling onder controle te krijgen, kom je vanzelf tot rust. Je slaapt sneller, dieper en langer. De robot is een gezond alternatief voor slaapmedicatie.

Ademen op het ritme van licht

De Dodow is een ander hulpmiddel dat je helpt in slaap te vallen. Je zet het apparaatje op je nachtkastje. Hij projecteert een rustig licht op het plafond. Je past je ademhaling aan aan de lichtsignalen. Het licht vormt een cirkel die groter wordt wanneer je in moet ademen. De cirkel wordt kleiner wanneer je uit moet ademen.  Zo vertraag je langzaam je ademhaling. Dit brengt je lichaam tot rust en je valt sneller in slaap.

Als je vermoeidheidsklachten hebt, kun je ook een lichtwekker gebruiken. 

Vergoeding

De Somnox slaaprobot wordt niet vergoed door je zorgverzekeraar. Neem contact op met je zorgverzekeraar wanneer je wilt weten of de Dodow vergoed wordt.

Praktische hulp

Heb je advies of hulp nodig bij het regelen van een van deze zorginnovaties? Ga dan naar onze pagina ‘Praktische Hulp’. Daar staan links die je hopelijk verder helpen.

Informatie voor zorgprofessionals

Bij het herstel van patiënten is slaap een belangrijk medicijn. Door te zorgen dat je patiënten goed en voldoende slapen, herstellen ze sneller en beter. Je patiënt krijgt een betere afweer, is therapietrouw en heeft minder kans op depressies. Hulpmiddelen om beter te slapen zijn dan ook een gezond alternatief voor pijnstilling. Er zijn verschillende producten die je patiënten kunt adviseren om beter in slaap te komen. 

De Somnox is een voorbeeld van zo’n product. Deze robot houdt je patiënt tegen zich aan bij het slapen. De robot beweegt op een steeds rustiger tempo. Dit helpt je patiënt om de ademhaling rustig te krijgen. Een alternatief is de Dodow. Dit apparaat projecteert licht. De patiënt past ademhaling aan op het lichtsignaal. Zo wordt je patiënt rustiger en valt hij of zij eerder in slaap. 

Praktische hulp

Heb je specifieke vragen over of ben je benieuwd naar de ervaringen van anderen met de slaaprobot? Deze organisaties maken er al gebruik van en staan open voor kennisdeling: 

Wil je een van deze zorginnovaties implementeren in je zorginstelling? Voor praktische hulp daarbij, kijk op onze pagina ‘Implementatie’.

Voorbeelden van aanbieders

Ervaringen

Het grote voordeel van de Somnox is dat met één druk op de knop hij opnieuw begint met zijn 'ademhaling' en val ik gewoon heel snel in slaap. En dat is echt een heel groot voordeel. Ik heb zelfs een nacht zonder slaapmedicatie geslapen en dat is echt voor het eerst in jaren!
Ervaringsdeskundige Marleen, uit onderstaande video.