Slimme medicijnen apps

Geen medicatie meer vergeten met medicatieoverzicht en medicijnwekker

man met medapp medicijnen herinnering app op smartphone

MedApp

App voor medicijnen herinnering met smart pill box

Pill Buddy

Er zijn slimme medicijnen apps waarin een overzicht staat van welke medicijnen je gebruikt. Deze is gekoppeld aan een apotheek. Er staan ook bijsluiters in en je kunt een herinnering instellen. De app vertelt dan wanneer je medicatie moet innemen, als een medicijnwekker. Vaak kun je herhaalrecepten aanvragen bij de apotheek en vragen stellen aan een medewerker. 

Bekijk deze video over het gebruik van verschillende medicijnwekkers:

Informatie voor zorggebruikers

Als je vaak medicijnen gebruikt, kun je wel eens in de war raken. Welke moet je ook alweer innemen en wanneer? Een handige medicijnen app helpt je het overzicht te bewaren. Bijvoorbeeld door als medicijnwekker te waarschuwen wanneer je een dosering moet nemen. Daarnaast kun je contact opnemen met je apotheek.

Alle apotheken

Er zijn verschillende aanbieders van medicijnen apps die voor alle apotheken werken. Een voorbeeld is de app Uw Zorg Online. Je meldt jezelf eenmalig aan voor de app en kiest de apotheek in jouw buurt. Daarna heb je met een pincode altijd toegang tot je medicatiedossier. In MedApp kun je ook bijwerkingen melden. 

Specifieke apotheken

De Service Apotheek-app SARA is handig als je naar een apotheek gaat die dit label voert. Bij deze app kun je ook een foto maken van een recept. De foto stuur je naar de apotheek.

Er zijn ook apotheken die Mijn Geneesmiddel in Beeld gebruiken. Via de store locator op de website van Teva  kun je opzoeken welke apotheek bij jou in de buurt hiervan gebruikmaakt. Mijn Geneesmiddel in Beeld geeft je een overzicht van alle medicijnen die je gebruikt. Of misschien gebruikt jouw apotheek MijnGezondheid.net? Gebruik dan de app MedGemak. Via deze app maak je ook een afspraak met je huisarts. Voorwaarde is wel dat je huisarts dit patiëntportaal ook gebruikt.

Hulp met pillendoosje

De app Pill Buddy werkt samen met een pillendoosje. In de gekleurde vakken van dit doosje berg je jouw medicijnen op. In de app klik je aan welke medicijnen je gebruikt en waarvoor je een herinnering wilt ontvangen. In de kalender zie je wanneer je de dosering van een bepaalde kleur moet innemen. De app houdt je medicijnvoorraad bij en vertelt wanneer je moet bijbestellen. Je kan ook andere mensen toegang geven tot de app. Bijvoorbeeld je mantelzorger. Zo kan diegene het gebruik en de voorraden bewaken. 

Persoonlijke medicijnwekker 

In de app Medisafe kun je bijhouden welke medicijnen je gebruikt. Je voert in hoeveel je ervan nodig hebt en hoe vaak je ze moet innemen. De app herinnert je er dan aan wanneer het tijd is om je pillen in te nemen. Ook kun je een vriend of familielid uitnodigen via de app. Die krijgt een melding als je toch een keer je medicijnen vergeet. Daarnaast kun je in de app onder andere je bloeddruk en je glucoseniveau bijhouden en een gezondheidsrapport opstellen dat je vanuit de app makkelijk met je arts kunt delen via de mail.

Bespreek het gebruik van deze apps altijd met je zorgverlener. Heb je meer hulp nodig bij het innemen van je medicijnen? Kijk dan of de slimme medicijndispenser iets voor jou is. 

Vergoeding

De medicijnen apps zijn gratis. De Smart Pill Box wordt niet vergoed door zorgverzekeraars.
 

Praktische hulp

Heb je advies of hulp nodig bij het regelen van een medicijnen app? Ga dan naar onze pagina ‘Praktische Hulp’. Daar staan links die je hopelijk verder helpen.

Instructievideo’s over de Service Apotheek-app bekijk je op de website van Service Apotheek

Op de website van Mijngezondheid.net staan ook instructievideo’s over hoe MedGemak werkt.
 

Informatie voor zorgprofessionals

Met een medicijnen app hebben je cliënten gemakkelijker overzicht over hun medicatie. Ook helpt de app hen op tijd hun medicatie in te nemen. Hierdoor kun jij je richten op andere zorgtaken.

Alle apotheken

Er zijn verschillende aanbieders van medicijnen apps. Voorbeelden van apps die voor alle apotheken werken, zijn de app Uw Zorg Online en MedApp

Specifieke apotheken

Daarnaast zijn er apps waar bepaalde apotheken op aangesloten zijn. Zoals de Service Apotheek-app SARA, de app Mijn Geneesmiddel in Beeld en MedGemak

Hulp met pillendoosje

De app Pill Buddy werkt samen met een pillendoosje. In de gekleurde vakken van dit doosje berg je de medicijnen van jouw cliënt op. In de app klik jij of je cliënt aan welke medicijnen je cliënt gebruikt en waarvoor hij of zij een herinnering wilt ontvangen. Je cliënt kan je toegang geven tot de app.

Persoonlijke medicijnwekker 

In de app Medisafe kan je cliënt bijhouden welke medicijnen hij of zij gebruikt. En in welke hoeveelheid. De app herinnert hem of haar er dan aan wanneer het tijd is om de pillen in te nemen. Daarnaast kan je cliënt in de app onder andere de bloeddruk en het glucoseniveau bijhouden. 

Praktische hulp

Wil je een medicijnen app implementeren in je zorginstelling? Voor praktische hulp daarbij, kijk op onze pagina 'Implementatie'.

Ervaringen

De app helpt herinneren dat je het medicijn moet innemen. Ik bestel mijn medicijnen ook via de app. Dat gaat zelfs automatisch. Ik krijg bericht van de apotheek dat ze klaarliggen.
Frans van Eekelen over medicijnen apps
Lees het ervaringsverhaal van Frans van Eekelen

Meer zorginnovaties voor