Overslaan en naar de inhoud gaan

Met SOA zelftests jezelf testen op geslachtziekten

Betrouwbare zelftests voor chlamydia en andere SOA’s

Meisje zit met haar laptop op schoot op de bank

Foto: Alessandro Valli (Flickr)

Denk je dat je een soa of geslachtsziekte hebt en laat je je liever niet testen bij de huisarts of GGD? Kijk dan online naar een van de zelftesten en test jezelf thuis op soa’s als chlamydia, genitale wratten, genitale herpes, gonorroe, hepatitis B, syfilis en hiv, dat aids kan veroorzaken.

Voor wie is een SOA zelftest?

Iedereen die twijfelt of hij/zij misschien een soa (seksueel overdraagbare aandoening), ook wel geslachtsziekte, heeft opgelopen maar wie niet naar de huisarts of GGD kan gaan.

Hoe werkt een SOA zelftest?

Het is erg gemakkelijk om jezelf te testen op geslachtziektes. Er zijn verschillende SOA zelftesten:

Saltro SOA test

Met de soa-test van Saltro Directlab test je makkelijk of je een soa hebt. Je ontvangt een testpakket in een onopvallende verpakking. In de gebruiksaanwijzing staat duidelijk beschreven hoe je de test moet afnemen. Dat kun je gewoon thuis doen. De afgenomen test stuur je vervolgens per post naar het laboratorium van Saltro. Daar wordt die anoniem geanalyseerd. Je huisarts gebruikt dezelfde test voor chlamydia, gonorroe, hiv, hepatitis B en syfilis. Een chlamydia-test of gecombineerde chlamydia- en gonorroe-test geeft je drie weken na onveilig seksueel contact een betrouwbaar resultaat. Een hiv-, hepatitis B- en syfilis-test geeft je drie maanden na onveilig seksueel contact een betrouwbaar resultaat. Je kunt je uitslag inzien in het beveiligde uitslagenportaal van Saltro.

Testalize.me

Ook met Testalize.me kun je jezelf testen op chlamydia en gonorroe.

De test is goedkoper dan bij de huisarts maar wordt ook geanalyseerd in een laboratorium. Je hoeft ook niet lang in spanning te wachten, want de uitslag krijg je binnen 48 uur. Deze test kun je kopen bij de apotheek of GGD, maar ook anoniem online bestellen op de website van Testalize. De test stuur je op via een brievenbus van PostNL, dus je hoeft ook niet met je pakketje naar het postkantoor. Mocht je positief getest zijn, dan kan je met dit resultaat uiteraard wel gewoon terecht bij je huisarts voor verdere behandeling. 

Bekijk bij je zorgverzekeraar of SOA zelftests vergoed worden.

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid

Aanbieders

Er zijn diverse aanbieders van soa-testen. Enkele voorbeelden van betrouwbare aanbieders zijn Salto Directlab, Testalize.me en Studentenarts

Vergoeding

Sommige zorgverzekeraars vergoeden een soa-test.

Voor de professional

Test je patiënt zelf op een soa-test of verwijs hem of haar naar een van de betrouwbare online zelftesten.