E-consult in de zorg

Patiënten ook online helpen

Vrouwelijke huisarts zit aan bureau achter laptop

Beeld: iStock

Man met smartphone in zijn hand

Beeld: Unsplash

Digitaal kan de (huis)arts ook vragen van patiënten beantwoorden. Dat heet een digitaal consult, of e-consult. De patiënt stuurt een bericht, bijvoorbeeld met een vraag over medicatie of over de uitslag van een bloedtest. De arts geeft antwoord wanneer het uitkomt. In het bericht kan de arts meestal ook foto’s en labuitslagen delen.

Informatie voor zorggebruikers

Je hoeft je arts of zorgverlener niet altijd fysiek te zien. Voor medisch advies, labuitslagen of een controle over hoe het gaat kun je ook digitaal afspreken. Zo voelt je zorgverlener toch dichtbij. Op een veilige afstand.

Online een e-consult aanvragen

Je vraagt zelf een e-consult aan in de bijbehorende app of op de website. Vaak kun je daar ook meer, zoals een fysieke afspraak inplannen of een herhaalrecept aanvragen. Je arts of zorgverlener nodigt je uit om de app te gebruiken. De platformen en apps voldoen aan alle privacy- en veiligheidseisen en werken met veilige inlogsystemen. 

Vraag aan je arts of zorgverlener of je gebruik kunt maken van een e-consult. Let op: bij spoedeisende gevallen moet je altijd naar de praktijk of het ziekenhuis bellen.

Informatie voor zorgprofessionals

Als huisarts of andere zorgverlener hoef je een patiënt niet altijd fysiek te zien om diegene verder te helpen. Sommige vragen van patiënten kun je als (huis)arts ook digitaal beantwoorden. Met een e-consult geef je patiënten digitaal medisch advies. Deze vorm van contact maakt de zorg laagdrempeliger en toch persoonlijk voor patiënten. De zorgverlener voelt zo dichtbij. Daarnaast richt jij de zorg zo efficiënter in. 

Overleg met je patiënten in welke gevallen zij een e-consult kunnen gebruiken. Bij spoedeisende gevallen moeten patiënten altijd naar de praktijk of het ziekenhuis bellen.

Onderdeel van een communicatieplatform

Je biedt een e-consult aan via een communicatieplatform. Dit is een systeem dat de communicatie binnen de zorg makkelijker maakt. Er zijn verschillende platforms die e-consulten als functionaliteit aanbieden. Je ziet de berichten van patiënten wanneer je in de beveiligde omgeving van het platform inlogt. Vaak kun je meer functionaliteiten gebruiken. Zoals beeldbellen, dat is een andere manier om contact met je patiënten te hebben. Lees meer over communicatieplatforms op de pagina ‘online zorg en verbinding’. Voorbeelden zijn Uw Zorg online en MijnGezondheid.net. Daarbij kunnen patiënten ook herhaalrecepten aanvragen. Bij onder andere BeterDichtbij en CareXS kun je ook beeldbellen.

App voor je patiënten

De meeste platforms hebben een aparte app voor patiënten. Zij starten in deze app zelf een e-consult. Vaak kunnen patiënten meer, zoals een fysieke afspraak inplannen of een herhaalrecept aanvragen. Als arts stel je in welke functionaliteiten jouw praktijk aanbiedt. Je nodigt jouw patiënten uit om de app te gebruiken. De platformen en apps voldoen aan alle privacy- en veiligheidseisen en werken met veilige inlogsystemen. 

Ben je huisarts en zoek je digitale hulp om de doktersassistent te ontlasten? Kijk dan op de pagina ‘online ondersteuning voor huisartsen’

Praktische hulp

Uw Zorg online heeft een implementatietoolkit en -handreiking. Daar vind je instructies en handleidingen over hoe het systeem werkt. Ook op de website van BeterDichtbij staan handleidingen en instructies.

Wil je e-consulten aanbieden in je praktijk of ziekenhuis? Voor praktische hulp daarbij, kijk op onze pagina ‘Implementatie’. Of kijk op de website van CareXS.

Ervaringen

Patiënten krijgen zelf de regie. Het scheelt ze tijd, omdat ze niet naar de praktijk hoeven te komen. En ze kunnen het doen op een zelfgekozen moment, ook ’s avonds. En vervolgens mijn antwoord lezen wanneer het hen uitkomt. [...] Het beantwoorden van een e-consult kost mij minder tijd dan een gewoon consult.
Huisarts Jasper Schellingerhout
Lees de blog over slimme zorg in de huisartspraktijk van Jasper Schellingerhout