Overslaan en naar de inhoud gaan

Meer bewegen met een app

Een stok achter de deur om te bewegen

man die hardloopt in de natuur met een telefoon en oordopjesPlaatje van mobiele telefoons en daarop de geinstalleerde appsVrouw rolt yogamatje uit.Afbeelding mobiel, tablet en laptop met fitness-oefeningen van Sworkit.Mobiel in hand met daarop een sport-app.

Foto's van apps: Runkeeper, Sworkit en Nicola. Foto yoga: Rawpixels.

 

Bij een gezonde leefstijl hoort genoeg bewegen. Maar soms komt het er gewoon niet van. Een app op je telefoon kan je motiveren. Er zijn sport-apps voor allerlei verschillende sporten. Of fitness-apps om thuis oefeningen te doen. Of apps die bijhouden of je vandaag al 30 minuten hebt bewogen. Zo word je gestimuleerd om te wandelen, naar je werk te fietsen, of de trap te nemen en niet de lift.

Voor wie?

De bewegen en sporten apps zijn voor iedereen die meer wil bewegen, sporten, of (thuis) oefeningen doen, en voor mensen die willen bijhouden of ze voldoende bewegen.

Hoe werkt het?

Beweging apps registreren hoeveel je per dag beweegt, hoeveel je fietst, en hoeveel je loopt (stappentellers). Zo weet je of je meer moet bewegen, of dat je al goed bezig bent. Er zijn wandelapps met mooie natuurroutes en apps die registreren hoe lang je per dag zit en hoeveel calorieën je hebt verbruikt. Vaak hoef je alleen de app te downloaden en je telefoon in je broekzak te hebben. Bij sommige apps moet je ook dagelijks wat invoeren, zoals wat je gegeten hebt, om calorieën te meten.

Ook in de huiskamer kun je meer bewegen met een app. Zo zijn er apps van de fysiotherapeut met goede oefeningen en er zijn vele fitness-apps en oefen-apps. Sommige bestaan uit een simpel schema dat je moet afwerken, andere bieden geluidsfragmenten en video’s waarin spieroefeningen worden uitgelegd. Ze leggen je uit hoe je de oefeningen op de juiste manier uitvoert, zodat je ze verantwoord kunt doen. De apps helpen je discipline en structuur aan te brengen in jouw persoonlijke fitness.

Voor sporters zijn er apps die je eigen voortgang nauwkeurig meten en je helpen verantwoord en blessurevrij te sporten. Ze zijn er voor allerlei verschillende sporten, zoals wielrennen, joggen, hardlopen, yoga, enz. Er zijn sport-apps waarmee je specifieke spiergroepen kunt trainen en waaraan hartslagmeters kunnen worden gekoppeld. Je kunt de gegevens over je activiteit delen met je vrienden, zodat zelfs als je alleen sport je toch een beetje met anderen bent. Je kunt je vooruitgang volgen, je tijden precies bijhouden en genieten van gezonde competitie in de online community. Vaak werken de apps simpelweg door een account aan te maken en je gegevens in te voeren. Bij veel hardloop-apps en wielren-apps hoef je na installatie de app alleen aan te zetten wanneer je vertrekt. Via gps worden je gegevens dan vanzelf ingevoerd. Pas bij het gebruik van al deze apps wel op dat je bij het sporten niet te ver gaat en blessures oploopt.

Privacy-waarschuwing voor gezondheidsapps: bij veel apps en websites moet je naast je persoonsgegevens ook medische data over jezelf vrijgeven. Bij buitenlandse apps en websites valt het verzamelen van data niet onder de Nederlandse wetgeving.

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid

Aanbieders

Er zijn veel apps om (meer) te bewegen, te sporten of te fitnessen.

Voorbeelden van veel gebruikte sport-apps:

Voorbeelden van apps voor beweging, oefeningen en fitness:

Meer apps kun je vinden door als zoekwoord bijvoorbeeld ‘fitness’ of ‘beweging’ of ‘stappenteller’ in te voeren. Vaak hebben sport- en gezondheidsapps een aparte rubriek in de appstores. De meeste apps zijn gratis. Voor extra functies of reclamevrije apps moet vaak wel een paar euro worden betaald.

Vergoeding

Betaalde apps worden niet vergoed door de verzekeraar.

Gerelateerde oplossingen

Wandelaar met hond

Wandel apps maken wandelen nog fijner

Ontdek nieuwe wandelroutes
Gezonder leven
Stappenteller aan pols

Bewegingsgedrag bijhouden met stappenteller

Precies weten hoeveel je beweegt
Gezonder leven
Man ligt op handdoek en kijkt naar smartphone met fysiotherapie oefeningen

Online fysiotherapie en apps

Fysiotherapie in je eigen woonkamer
Behandeling & Verzorging