Personenalarmering met sensors in de wand

Veilig thuis met sensoren in huis

Oudere vrouw zit in bed en kijkt naar buiten.

Foto: Rawpixels

Als je wat ouder bent en je valt in huis, dan is een slimme sensor in de muur handig. Die slaat alarm voor je. Zo kun je veilig thuis blijven wonen, ook als je dementie hebt, of slecht ter been bent. Deze vaste personenalarmering ‘weet’ het als je plotseling niet meer beweegt, je bent vergeten te eten of je te lang in de badkamer zit en stuurt een noodmelding naar je zorgverlener.

Voor wie

Voor mensen met dementie of een beperking die (alleen) thuis wonen of in een zorginstelling. 

Hoe werkt het?

Er worden verschillende sensors geplaatst in je huis of in je woning in een zorginstelling. Deze monitoren waar je heen gaat, naar welke kamer en hoe lang je daar bent. Afhankelijk van waar ze geplaatst worden kunnen ze meten of je de koelkast opent, of je op het toilet zit, of je in bed ligt, of je beweegt of stilstaat en of je gevallen bent. De gegevens stuurt het systeem door aan degene die daarvoor toestemming hebben, zoals een mantelzorger of zorgverlener. De gegevens komen vaak binnen via een app, zodat de ander een oogje in het zeil kan houden. Dat geeft beiden een veilig gevoel.

Als de sensoren een noodsituatie signaleren, wordt er automatisch alarm geslagen. Dit kan bijvoorbeeld een melding zijn dat de persoon is gevallen, al uren de koelkast niet heeft geopend, of ongebruikelijk lang op het wc zit. De mantelzorger, zorgverlener en/of alarmcentrale krijgt dan een melding van de (mogelijke) noodsituatie binnen en kan snel ingrijpen. Er zit altijd professionele alarmopvolging achter dat 24 uur per dag, 7 dagen per week, kan reageren.

NB. Vaak wordt deze vorm van personenalarmering met sensortechnologie ‘leefstijlmonitoring’ genoemd, terwijl dat niet geheel juist is. Er zijn wel systemen die allebei aanbieden. Zie ook onze pagina over leefstijlmonitoring.

 

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid

Aanbieders

Personenalarmering met sensortechnologie is mogelijk voor thuis en binnen een zorginstelling. Er zijn verschillende aanbieders. Een aantal voorbeelden:

Bij het kiezen van een personenalarmering raden we aan om te checken of deze het WDTM Ketenkeurmerk Personenalarmering heeft. Dit Nederlandse keurmerk wordt door veel zorgverzekeraars verplicht gesteld om na indicatie voor vergoeding in aanmerking te komen.

Vergoeding

Via de zorgverzekeraar kan een deel worden vergoed. Dat hangt af van je situatie en of het een medische reden betreft. Lees hier meer over op Wanneer krijg ik personenalarmering voor thuis vergoed?

Gerelateerde oplossingen

oudere vrouw zit in woonkamer met op voorgrond een sensor aan deurpost

Langer thuis wonen met leefstijlmonitoring

Sensoren die vroeg verandering in je leefpatroon oppikken
Monitoring & Controle
Twee mensen  op de bank met alarmknop

Personenalarmering: een alarmknop voor ouderen

Veilig op stap met een mobiele alarmknop
Preventie & Veiligheid
Vrouw laat de producten zien die bij virtuele thuiszorg horen, de app, de alarmering, het horloge

Veilig thuis voor alleenstaanden

Virtuele Thuiszorg
Preventie & Veiligheid