Veilig thuis wonen met dementie

Slimme sensoren in huis

Oudere vrouw zit in bed en kijkt naar buiten.

Foto: Rawpixels

Veilig thuis wonen met dementie is mogelijk, als er maar alarm geslagen wordt als dat nodig is. Als je slimme sensoren in je huis hebt, slaan deze automatisch alarm voor je. Deze vorm van personenalarmering ‘weet’ het als je plotseling niet meer beweegt, je bent vergeten te eten of je te lang in de badkamer zit en stuurt een noodmelding naar zorgverleners.

Voor wie zijn sensoren voor veilig thuis wonen met dementie?

Voor mensen met dementie die (alleen) thuis wonen of in een zorginstelling. De slimme sensoren kunnen ook handig zijn voor mensen met een beperking die alleen thuis wonen.

Hoe werken de sensoren voor veilig thuis wonen met dementie?

Er worden verschillende sensoren geplaatst in je huis of in je woning in een zorginstelling. Deze monitoren waar je heen gaat, naar welke kamer en hoe lang je daar bent. Afhankelijk van waar ze geplaatst worden kunnen ze meten of je de koelkast opent, of je op het toilet zit, of je in bed ligt, of je beweegt of stilstaat en of je gevallen bent. De gegevens stuurt het systeem door aan degenen die daarvoor toestemming hebben, zoals een mantelzorger of zorgverlener. De gegevens komen vaak binnen via een app, zodat de ander een oogje in het zeil kan houden. Dat geeft beiden een veilig gevoel en zo kan je veilig thuis wonen met dementie.

Als de sensoren een noodsituatie signaleren, wordt er automatisch alarm geslagen. Dit kan bijvoorbeeld een melding zijn dat de persoon is gevallen, al uren de koelkast niet heeft geopend, of ongebruikelijk lang op het wc zit. De mantelzorger, zorgverlener en/of alarmcentrale krijgt dan een melding van de (mogelijke) noodsituatie binnen en kan snel ingrijpen. Er zit altijd professionele alarmopvolging achter dat 24 uur per dag, 7 dagen per week, kan reageren.

NB. Vaak wordt deze vorm van personenalarmering met slimme sensoren ‘leefstijlmonitoring’ genoemd, terwijl dat niet geheel juist is. Er zijn wel systemen die allebei aanbieden. Zie ook onze pagina over leefstijlmonitoring.

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid

Aanbieders

Personenalarmering met sensoren is mogelijk voor thuis en binnen een zorginstelling. Er zijn verschillende aanbieders. Een aantal voorbeelden:

Bij het kiezen van een personenalarmering raden we aan om te checken of deze het WDTM Ketenkeurmerk Personenalarmering heeft. Dit Nederlandse keurmerk wordt door veel zorgverzekeraars verplicht gesteld om na indicatie voor vergoeding in aanmerking te komen.

Vergoeding

Via de zorgverzekeraar kan een deel worden vergoed. Dat hangt af van je situatie en of het een medische reden betreft. Lees hier meer over op Wanneer krijg ik personenalarmering voor thuis vergoed?

Voor de professional 

Heb je specifieke vragen over of ben je benieuwd naar de ervaringen van anderen met de personenalarmering? Deze organisaties maken er al gebruik van en staan open voor kennisdeling: 

Gerelateerde oplossingen

oudere vrouw zit in woonkamer en heeft leefstijlmonitoring met sensor aan deurpost

Langer thuis wonen met leefstijlmonitoring

Vroeg veranderingen in leefpatroon oppikken
Monitoring & Controle
Vrouw krijgt alarmknop voor ouderen aangeboden.

Alarmknop voor ouderen of sporters

Personenalarmering om veilig op stap te kunnen
Preventie & Veiligheid
Vrouw laat de producten zien die bij virtuele thuiszorg horen, de app, de alarmering, het horloge

Veilig thuis voor ouderen die zelfstandig wonen

Virtuele thuiszorg
Preventie & Veiligheid