Hoe kan ik iemand die ik ken helpen?

Twee vrouwen lopen buiten op straat. De oudere vrouw heeft haar arm gehaakt in de arm van de jongere vrouw.

Hoe help je iemand die eenzaam is? Hoe help je iemand met mentale problemen of dementie? Of iemand die dringend hulp nodig heeft? 

Hoe herken en help je iemand die eenzaam is?

Om te zien wat je kan doen voor iemand die eenzaam is, kijk op Dit kun jij doen (Een tegen eenzaamheid). Hier vind je allerlei tips. Vooral in de rubriek Zo maak je het verschil. Ook vind je antwoord op de vraag Hoe kan ik eenzaamheid herkennen?

Hoe herken en help je iemand met dementie?

Kijk op Rijksoverheid.nl voor het antwoord op de vraag Hoe weet ik of iemand dementie heeft en wat kan ik doen? Of kijk op Alzheimer Nederland voor de symptomen van dementie.

Je kunt op Samendementievriendelijk.nl korte, gratis trainingen (van ca. 15 min) doen om dementie te herkennen en je kennis over dementie te vergroten. 

Om te weten wat je moet doen als je naaste de diagnose dementie heeft gekregen, kun je de vragenlijst invullen Dementie: wat moet ik regelen?

Om te weten hoe zorginnovaties kunnen helpen bij dementie, ga naar onze pagina over slimme zorg en dementie.

Hoe herken en help je iemand met mentale/psychische problemen?

Op Rijksoverheid.nl staat een hele rij van hulplijnen en online hulp voor als jij of iemand die je kent somber of gespannen is door het coronavirus. Je kunt ook terecht bij het Steunpunt Coronazorgen.

Tips om in gesprek te gaan met iemand die psychische problemen heeft, vind je op Hey, het is oké. Daar vind je ook de fabels en feiten over psychische aandoeningen.

Ga naar Mentaal Vitaal om je mentale fitheid te testen en voor advies om mentale problemen op te lossen.

Tips om je energie op een goede manier over de dag te verdelen om minder vermoeid te zijn, vind je op ‘Energie verdelen’ op de pagina’s over dagstructuur van het Radboudumc.

Kijk ook naar onze pagina over zorginnovaties bij psychische klachten en aandoeningen.

Voor praktische hulp voor mantelzorgers zie het antwoord op: Waar kan ik terecht met vragen over hulp, ondersteuning of (mantel)zorg?

Hoe kun je iemand helpen die moeite heeft met thuiswerken?

Op Vitaal Thuiswerken van het ministerie van SZW vind je tips en informatie over hoe je op een goede manier thuis kunt werken.

Hoe moet je handelen als iemand dringend hulp nodig heeft?

Lees op Rijksoverheid.nl het antwoord op de vraag Wat moet ik doen als iemand dringend medische hulp nodig heeft?

Kijk op onze pagina over Slimme eerste hulp bij ongevallen over hoe je voorbereid kunt zijn op een situatie waarin je hulp moet verlenen.