Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Tips, advies en hulp

Begrijpelijke bijsluiters en behandelinformatie

26 jul 2021artikel
Vrouw bekijkt bijsluiteranimatie van KIJKsluiter

Bijsluiters zijn soms moeilijk te lezen, te begrijpen en te onthouden. Zeker als een patiënt niet zo taalvaardig is of veel verschillende medicijnen gebruikt. Ook informatie van artsen kan complex zijn. Bijvoorbeeld over een ziektebeeld, onderzoek of een ingreep. Gelukkig zijn er handige tools die zorgverleners inzetten om de informatie begrijpelijker te maken. Zoals KIJKsluiter en Beeldsluiter, die met verhalende animaties ingewikkelde bijsluiters toegankelijk maken. In verschillende talen. Indiveo doet hetzelfde met behandelinformatie.

Een op de drie Nederlanders heeft beperkte gezondheidsvaardigheden: ze hebben moeite met het vinden, begrijpen en toepassen van informatie over gezondheid. Denk aan ouderen, mensen die Nederlands niet als eerste taal hebben en laaggeletterden. Het is belangrijk dat ook deze groep begrijpt wat er in een bijsluiter staat. En weet welke behandeling de arts adviseert. KIJKsluiter en Beeldsluiter maken bijsluiters toegankelijk, Indiveo verduidelijkt behandelinformatie.

Animaties in verschillende talen

KIJKsluiter en Beeldsluiter ‘vertalen’ de ingewikkelde informatie in reguliere bijsluiters naar eenvoudige animaties met gesproken tekst en ondertiteling. In elke animatie komt de belangrijkste informatie uit een bijsluiter aan bod. Patiënten kunnen de animaties thuis in alle rust bekijken. De animaties zijn er in verschillende talen. KIJKsluiter in het Nederlands, Engels, Turks en Arabisch, Beeldsluiter daarnaast ook in het Farsi, Frans, Kurmanci, Indonesisch en Pools. Om een animatie op Beeldsluiter te bekijken moet een patiënt het EU-nummer van een medicijn invullen. Dat staat op de verpakking van het medicijn.

Meer dan 10.000 animaties

De bibliotheek van KIJKsluiter is niet vrij toegankelijk. Patiënten krijgen een inlogcode van de zorgverlener. KIJKsluiter heeft meer dan 10.000 animaties. Deze zijn gepersonaliseerd naar geslacht, leeftijd en reden waarom het medicijn is voorgeschreven. Zorgverleners kunnen de patiënt op maat voorzien van de juiste informatie, door relevante animaties voor de patiënt klaar te zetten. Op KIJKsluiter staan ook ‘uitleganimaties’, die laten zien hoe patiënten een medicijn moeten gebruiken. Patiënten kunnen de animaties bekijken via de website of via een app. In de app kunnen patiënten herinneringen instellen om het medicijn in te nemen. Zorgverleners kunnen KIJKsluiter koppelen aan het patiëntenportaal. Dan staat altijd de juiste KIJKsluiter voor de patiënt klaar. Kijk voor alle mogelijkheden op stichtingkijksluiter.nl.

Patiënten informeren over ziektebeelden

Via Indiveo kunnen zorgverleners patiënten laagdrempelig informeren over ziektebeelden, onderzoeken en behandelingen. Ook Indiveo werkt met animaties. De zorgverlener kan de animaties voor of na een gesprek via een beveiligde mail, het EPD of een app naar een patiënt sturen. Deze kan de informatie dan thuis rustig bekijken. Zorgverleners kunnen animaties ook aanpassen, met eigen tekst of extra afbeeldingen. Ook kunnen ze vragenlijsten of evaluaties aan de animaties toevoegen.

 

Gerelateerde blogs

Oudere dame krijgt hulp bij de computer van een oudere heer
  • Tips, advies en hulp

Zo verbeter je digitale vaardigheden

Leuk die digitale zorgoplossingen! Maar wat als jouw cliënt ze niet kan gebruiken? Zo’n 1,9 miljoen Nederlanders hebben weinig digitale...

Lees meer
Jongen praat met smartphone in zijn hand
  • Tips, advies en hulp

Betrouwbare gezondheidsapps in de GGD AppStore en de ggz-appwijzer

Er zijn tienduizenden apps die claimen dat ze je gezondheid kunnen verbeteren. Maar welke app werkt nou echt? De GGD AppStore en de ggz-appwijzer...

Lees meer
Oudere man oefent een gesprek met een arts.
  • Tips, advies en hulp

Zo bereiden patiënt én zorgverlener zich goed voor op een gesprek

Als zorgverlener en patiënt samen beslissen over de zorg, slaan behandelingen beter aan. Maar niet elke patiënt gaat even makkelijk het gesprek...

Lees meer

Gerelateerde zorgoplossingen

man met medapp medicijnen herinnering app op smartphone

MedApp

Slimme medicijnen apps

Geen medicatie meer vergeten met medicatieoverzicht en medicijnwekker
Preventie & Veiligheid