• Tips, advies en hulp

Praktische hulp voor mantelzorgers en hun naasten

14 okt 2021 artikel
Een jongen duwt een andere jongen in een rolstoel over een plein in een stad.

Foto: NLvoorelkaar

Ieder mens wil thuis zijn eigen leven kunnen leiden, ook als daar (ineens) ondersteuning of zorg voor nodig is. Vaak vertrouw je dan op een naaste: je mantelzorger(s). Maar jullie kunnen beiden tegen praktische zaken aanlopen. Heb je nog nooit voor iemand gezorgd? Er zijn korte video's en cursussen om je te helpen. Blijven de klusjes in en om het huis liggen? Er zijn digitale platforms waar je gemakkelijk hulp kunt inschakelen. Weet je niet bij welke instantie je terechtkunt voor ondersteuning? Daar is een overzicht van.

Instructievideo’s, workshops en cursussen mantelzorg

Hoe gebruik je een rollator? Hoe help je iemand opstaan? En hoe werken elleboogkrukken eigenlijk? Misschien wil je het liever niet steeds hoeven vragen. Je wilt het zelf doen. Maar wat is de beste manier? Op Samen Beter Thuis vind je korte video’s waarin een zorgverlener het ‘even voordoet’. Met tips en adviezen. Denk aan wassen op bed of steunkousen aantrekken. De online cursussen gaan uitgebreider op een onderwerp in. Daarnaast organiseert Samen Beter Thuis workshops waar de deelnemers de lesstof kunnen oefenen. De korte video’s zijn gratis, de cursussen niet.

Online hulp vragen en vinden voor klussen

Als je ondersteuning en zorg nodig hebt of slecht ter been bent, kun je niet meer elke klus in huis zelf doen. En misschien wil je ook je naasten (mantelzorgers) niet voor ieder klusje vragen. Er zijn allerlei online platforms waar je gemakkelijk hulp kunt vragen en vinden. Voor klusjes als boodschappen doen, de hond uitlaten, gras maaien of een muur verven. Een buurtgenoot kan vervolgens op de hulpvraag reageren.

Tip: om een hulpvraag op een platform te plaatsen heb je vaak een account of profiel nodig. Lukt het niet om een account of profiel aan te maken? Vraag of iemand je helpt of schakel de Digihulplijn in.

Voorbeelden van online platforms zijn: NLvoorelkaar, BUUV, Nextdoor en mijnbuurtje.nl

Concrete hulp vragen aan bekenden

Vrienden en familie zijn altijd bereid om te helpen: “Zeg het maar als ik iets voor je kan doen”. Maar hoe maak je concreet wat ze voor je kunnen doen? Huppla kan daarbij helpen. Maak een account aan (of laat het aanmaken door een naaste), nodig bekenden uit en plaats concrete hulpvragen! Jouw bekenden kunnen vervolgens intekenen op een hulpvraag.

Tip: het kan ook andersom. Dan starten vrienden of familie op Huppla een netwerk voor iemand die hulp nodig heeft. En doen daar concrete voorstellen voor hulp.

Regelhulp voor mantelzorg

Heb je vragen over hulp of zorg? Wil je weten hoe je professionele zorg kunt krijgen? Of hoe de wet- en regelgeving precies in elkaar zit? Op Regelhulp vind je betrouwbare en actuele informatie. Ook mantelzorgers kunnen op Regelhulp terecht voor tips en informatie. Bijvoorbeeld hoe je mantelzorg kunt combineren met werk. Lukt het niet om de juiste zorg of ondersteuning te organiseren? Of ben je niet tevreden over de zorg of ondersteuning die je krijgt? Ook dan vind je bij Regelhulp informatie over wie jou kan helpen.

Tip: Kijk voor meer praktische hulp en ondersteuning voor mantelzorgers op de website MantelzorgPower.

Gerelateerde blogs

5 innovatietips van een pro

  • Tips, advies en hulp

Jos Knaapen is programmamanager innovatie bij Isala, maar liever noemt hij zichzelf ‘innovatiefiguur’. Als geuzennaam, want hij doet alles: hij is...

Lees meer over 5 innovatietips van een pro

Praktische hulp voor mantelzorgers en hun naasten

  • Tips, advies en hulp

Ieder mens wil thuis zijn eigen leven kunnen leiden, ook als daar (ineens) ondersteuning of zorg voor nodig is. Vaak vertrouw je dan op een naaste: je...

Lees meer over Praktische hulp voor mantelzorgers en hun naasten

Zo verbeter je digitale vaardigheden

  • Tips, advies en hulp

Leuk die digitale zorgoplossingen! Maar wat als jouw cliënt ze niet kan gebruiken? Zo’n 1,9 miljoen Nederlanders hebben weinig digitale vaardigheden...

Lees meer over Zo verbeter je digitale vaardigheden