• Ontwikkeling van zorginnovaties

Innovator: “Gewoon opstaan en weer doorgaan!”

5 okt 2018 artikel
Man met heupairbag loopt buiten met verzorgende aan zijn arm

Beeld: Louis Meulstee

“Voorkomen is beter dan genezen”, stelt innovator Mendes Hogestyn van WOLK. “Als je de WOLK-airbag draagt, hoef je niet meer bang te zijn om te vallen. Gewoon opstaan en weer doorgaan”.  In deze blog vertelt hij over het hoe, wat en waarom van zijn innovatie. 

Airbag vóór de val

Mendes Hogestyn: “WOLK is een heupairbag die zorgt voor een zachte landing als je valt en zo een heupbreuk helpt voorkomen. Niemand die iets ziet, want je draagt hem onzichtbaar onder je kleding.” Anders dan bij een airbag in de auto blaast de WOLK op vóór de val. Mendes: “Het was niet eenvoudig om te monitoren of iemand op een stoel gaat zitten of nét ernaast. Maar het is ons gelukt.”

innovator Mendes Hogestyn

Geen overbodige luxe

Vallen gebeurt veel. Bij circa 16.000 Nederlanders per jaar leidt dit tot een heupfractuur. De impact van zo’n breuk is enorm. “Eén op de vier mensen overlijdt zelfs binnen een jaar aan de (in)directe gevolgen daarvan”, licht Mendes toe. “Het herstel is moeilijk en leidt vaak tot andere medische en mentale problemen, zoals de deur niet meer uit durven. Daarnaast is er een grote groep die het nog niet heeft meegemaakt, maar er wel voor bang is. Zij blijven achter de spreekwoordelijke geraniums zitten. Dus de zekerheid dat niet je heup, maar je val wordt gebroken, is geen overbodige luxe. Het maakt echt een wereld van verschil.”

Surprise is aanleiding

Hans Schröder, de initiator van de WOLK, kwam op het idee omdat zijn moeder vaak viel en bang was om iets te breken. Met Sinterklaas maakte Hans voor haar een passende surprise: een gele zwemband die zij moest opblazen en omdoen, zodat die als airbag zou fungeren. “Lollig, maar de aanleiding ertoe nam hij zeer serieus”, vertelt Mendes. “Hans heeft toen aan mijn compagnon en mij gevraagd – wij hebben een technische achtergrond – of er achter zijn idee misschien een echte oplossing schuilde. We deden onderzoek en ja, al snel bleek dat er zowel bij artsen, fysio- en ergotherapeuten, als ook bij de directe doelgroep, veel belangstelling voor was. Toen hebben we onze banen opgezegd en zijn we aan de slag gegaan. Het duurde een aantal jaren voor we de markt op konden. We hebben diverse prototypes getest en doorontwikkeld, in nauw overleg met behandelaren, mantelzorgers en ‘gebruikers’. Het moest lichter, onzichtbaar en effectiever. Dat is gelukt. We zijn heel trots op het eindproduct. En vooral als we alle mensen spreken die ’m dragen.”

“Vol op zijn heup”

“Zo kregen wij een telefoontje van een meneer afgelopen december. Het was vlak voor Kerst en het ijzelde. Hij had de WOLK net omgedaan en was zondagochtend op weg naar de kerk. Hij viel en kwam vol op zijn heup terecht. Maar hij kon gauw weer opstaan en door. Na de kerkdienst kwam hij erachter dat hij overal bont en blauw was, behalve bij zijn heup. Zonder WOLK was het wellicht heel anders afgelopen. ‘Wat een mooi ding, hè?’, sprak hij nuchter.  En ja, dat is het.”

Gerelateerde blogs

Onderwijs en zorg hebben elkaar nodig

  • Ontwikkeling van zorginnovaties

Samenwerking tussen onderwijs en zorg is nog best een uitdaging, aldus Job van ’t Veer. Hij is lector Digitale Innovatie in Zorg & Welzijn aan NHL...

Lees meer over Onderwijs en zorg hebben elkaar nodig

Arene brengt huisartsen en patiënten zonder huisarts bij elkaar

  • Ontwikkeling van zorginnovaties

Online huisartsenpraktijk Arene levert alle zorg die een ‘gewone’ huisartsenpraktijk ook biedt. Met één belangrijk verschil: Arene levert die zorg...

Lees meer over Arene brengt huisartsen en patiënten zonder huisarts bij elkaar

Arts Portaal: centrale zoekmachine voor artsen

  • Ontwikkeling van zorginnovaties

Artsen worden vandaag de dag overspoeld door alle richtlijnen en andere medische informatie die er is. Vooral huisartsen worstelen hier regelmatig mee...

Lees meer over Arts Portaal: centrale zoekmachine voor artsen

Gerelateerde zorginnovaties

Bescherm je heupen met een heupairbag

Voorkom een heupfractuur bij vallen
Preventie & Veiligheid

Meer blogs over