• Suggesties van zorginnovaties

Online lessen en trainingen voor zorgmedewerkers

11 aug 2021 artikel
Man doet de e-learning Slimme Zorg van Nu achter de pc

Werk je in de zorg en wil je blijven leren? Of wil je je kennis weer even opfrissen? Dat kan gewoon vanuit huis. Met een e-learning volg je lessen op je computer, laptop of smartphone. Er zijn allerlei onderwerpen om over te leren. Van infectiepreventie tot slimme zorg of gesprekstechnieken. Vaak zijn de lessen gratis én verdien je er accreditatiepunten mee.

Online cursussen kun je via verschillende websites volgen volgen. Een voorbeeld is Free Learning. Free Learning is gratis. Je hoeft geen account aan te maken, je begint direct met leren. Bijvoorbeeld over wondverzorging of infectiepreventie. Of over beeldschermwerk, mondzorg of collega’s beïnvloeden. Volgens Free Learning leer je het beste door vragen te beantwoorden. Heb je 80% van de vragen goed? Dan heb je de cursus succesvol afgerond. Vaak krijg je een certificaat én accreditatiepunten. De meeste zorgorganisaties hebben ook een eigen leerportaal. Dit mag je als werknemer gratis gebruiken. Vraag hiernaar bij je leidinggevende.

Slimme zorg

Wil je meer leren over slimme zorg, e-health en zorgtechnologie? Dan kun je de gratis e-learning van Zorg van Nu volgen. Verpleegkundigen krijgen er 8 V&VN accreditatiepunten voor. Ook diëtisten, ergotherapeuten en POH'ers kunnen er punten mee verdienen. Je leert over de zorginnovaties die op de website Zorg van Nu staan en wanneer en hoe je ze kunt inzetten in je eigen werk. Ook All You Can Learn heeft een training zorg(innovaties) en technologie. All You Can Learn is niet gratis. Je betaalt een vast bedrag per maand. Daarmee kun je onbeperkt modules volgen. Maar voordat je je in slimme zorg verdiept, wil je misschien eerst je eigen digitale vaardigheden verbeteren. Dat kan gratis op Digivaardig in de zorg.

Leren terwijl je werkt

Ben je aan het werk en heb je een vraag? Over iets wat nieuw is of wat je even niet scherp hebt bijvoorbeeld. In de leerapp van Primio zoek je informatie over bijvoorbeeld veranderde regelgeving of bestaande protocollen gemakkelijk op. Daarnaast is de app erop gericht dat je telkens in korte tijd nieuwe dingen of kennis bijspijkert leert, dankzij microtrainingen van maximaal 7 minuten. Je manager of werkgever kan online monitoren wat je al hebt geleerd.

Cliënten helpen bij zelfredzaamheid

GoedGebruik leert je hoe je de zelfredzaamheid van cliënten kunt ondersteunen met hulpmiddelen en technologie. Via de zoekfunctie vind je voor elke cliënt een praktisch hulpmiddel. Bekijk ook de video’s over hoe je de middelen goed gebruikt.

Gesprekken oefenen

Met de Dialogue Trainer Zorg oefen je gesprekken met cliënten. Je kunt maar liefst dertien lastige zorggesprekken voeren met acteurs. Bijvoorbeeld over samen beslissen, hoe je een motiverend gesprek voert en hoe je slecht nieuws brengt. Voor de Dialogue Trainer Zorg moet je werkgever een account kopen. Een alternatief is de e-learning ‘Goed in Gesprek’ van Zorg voor Beter. Deze is gratis. Werk je als praktijkondersteuner ggz (POH-ggz) bij de huisarts? En vind je het moeilijk om met een cliënt over zijn of haar middelengebruik te praten? Het stroomdiagram op POHverslaving.nl legt uit hoe je dit kunt aankaarten. Je vindt hier ook informatie over risicogroepen en welke klachten vaak voorkomen.

Leren met VR

Met een VR-bril kun je op een leuke en interactieve manier leren. Denk aan het doorlopen van verschillende scenario's, ervaren hoe de wereld eruit ziet voor iemand met een beperking of handelingen oefenen in een 3D situatie. Via bijvoorbeeld VRbieb kun je allerlei VR trainingen vinden voor verschillende zorgdomeinen. 

Hulp bij rekenen

Hoe reken je handig hoeveelheden uit? Bijvoorbeeld van zuurstof of injectievloeistoffen? Bij Meneer Megens vind je uitleg over en hulp bij verpleegkundig rekenen. Zoals een e-learningmodule om je voor te bereiden op je toets, maar ook rekenvoorbeelden en handige tabellen. Bekijk ook de filmpjes op YouTube!

Gerelateerde blogs

Online lessen en trainingen voor zorgmedewerkers

  • Suggesties van zorginnovaties

Werk je in de zorg en wil je blijven leren? Of wil je je kennis weer even opfrissen? Dat kan gewoon vanuit huis. Met een e-learning volg je lessen op...

Lees meer over Online lessen en trainingen voor zorgmedewerkers

Zorgoplossingen die je patiënt helpen met een gezonde leefstijl

  • Suggesties van zorginnovaties

Als zorgprofessional kom je elke dag wel in aanraking met patiënten die baat hebben bij een gezondere levensstijl. Bijvoorbeeld omdat ze roken...

Lees meer over Zorgoplossingen die je patiënt helpen met een gezonde leefstijl

Digitale oplossingen voor, tijdens en na een ziekenhuisopname

  • Suggesties van zorginnovaties

Heb je binnenkort een operatie? Innovatieve digitale zorgoplossingen kunnen bijdragen aan je (mentale) gezondheid rondom een ziekenhuisopname. Wie in...

Lees meer over Digitale oplossingen voor, tijdens en na een ziekenhuisopname