Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Suggesties van zorginnovaties

Serious games in de zorg: leren door te spelen

16 apr 2020suggesties
Schermafbeelding van de serious game Roodkapje

Een still uit de game Roodkapje.

Wie plezier heeft in leren, onthoud de stof beter. Gamen en leren tegelijk is dus niet zo’n slecht idee. Ook in de zorg kiezen steeds meer organisaties voor ‘serious gaming’. Wat dacht je van gamend meer leren over dementie? Of kinderen met ADHD die met een game hun sociale vaardigheden vergroten? Of artsen die snel en accuraat de diagnose corona leren stellen? Serious games zijn leuk en nuttig voor iedereen: van oud tot jong, van chirurg tot mantelzorger.

1. Met een game een gezonde leefstijl ontwikkelen én volhouden

Wil je je gezondheid verbeteren? Met Greenhabit werk je in kleine stapjes aan je fysieke en mentale gezondheid. Zodat je nieuwe gewoontes aanleert, die je vervolgens ook goed kunt volhouden. Elke dag komen vijf elementen terug: voeding, bewegen, ontspannen, positief denken en sociale omgeving. Greenhabit bestaat uit een game en een boek, en is ontwikkeld speciaal voor medewerkers in organisaties.

2. Via een game meer leren over dementie

Ken je iemand met dementie en wil je meer over de ziekte weten? Ben je benieuwd wat je het beste kunt doen als jouw buurvrouw met dementie weer iets geks doet? Met de gratis dementiegame leer je op een leuke manier over de symptomen van dementie. Doorloop de verschillende scenario’s en krijg inzicht in het verloop van de ziekte. Je kunt het spel op je laptop of computer spelen of download de app op je smartphone.

3. Met een game ouderenmishandeling herkennen

Hoe kun je ouderenmishandeling herkennen en voorkomen? Ouderenzorgorganisatie tanteLouise ontwikkelde de serious game ‘Wie helpt?!’. Om zorgmedewerkers te scholen, maar eigenlijk is de game voor iedereen. Je kunt het gratis downloaden en spelen. Zo help jij ouderenmishandeling de wereld uit te krijgen.

4. Gamen én bijdragen aan de wetenschap

Een spelletje doen om onderzoek te helpen? Dat is makkelijk bijdragen aan de wetenschap! In de game Stall Catchers zoek je verstoppingen in de bloedvaten en daarmee help je het Alzheimeronderzoek versnellen. Wetenschappers hebben verbanden gevonden tussen ‘stalls’ – verstopte bloedvaten in de hersenen – en Alzheimer. Daarvoor moeten honderden plaatjes van bloedvaten worden beoordeeld. Die plaatjes vormen de basis voor de game. Doe jij er ook een paar?

5. Kinderen laten bewegen met een game

Heeft je kind meer beweging nodig? De meeste kinderen houden van bewegen. Maar de smartphone of spelcomputer is ook verleidelijk. Weet dan dat er ook games zijn die juist hélpen om kinderen in beweging te krijgen. Zoals Boosth. Gekoppeld aan een activity tracker geeft de game plezier én maakt gezond.

6. Kinderen met een verstandelijke beperking leren leren met een game

De game Robins Wereld is speciaal ontwikkeld voor kinderen met een matige tot ernstige verstandelijke beperking. De game traint vier vaardigheden: aandacht, impulscontrole, werkgeheugen en probleemoplossend vermogen. Want kinderen met een matige tot ernstige verstandelijke beperking communiceren en leren anders. Om te kunnen leren, moeten ze eerst hun vermogen tot opletten, onthouden en organiseren ontwikkelen. Robins Wereld helpt daarbij.

7. Game voor tieners: ‘nee’ leren zeggen

Veel jongeren tussen 12 en 18 jaar krijgen te maken met grensoverschrijdend seksueel gedrag. Door bijvoorbeeld Can You Fix It te spelen kunnen ze leren om op tijd ‘nee’ te zeggen.

8. Jongeren helpen met depressie en angst

SPARX is een Engelstalige gratis game voor jongeren met een lichte of gemiddelde depressie of angstige gevoelens. Door het spel te spelen leren ze hoe ze hier zelf oplossingen voor kunnen vinden.

9. Game voor artsen in opleiding: red de patiënt

In een spoedsituatie de juiste keuzes maken als arts: dat kun je oefenen in de game abcdeSIM. Het spel is zelfs volledig geaccrediteerd als opleidingsinstrument. Spelers van adcdeSIM krijgen 15 minuten om een patiënt te stabiliseren. Maar pas op, het is een spoedgeval, dus verspil je tijd niet. Voor artsen die hun corona-skills willen verbeteren is er nu een gratis online COVID-19 ABCDE-training.

10. Game voor chirurgen in opleiding: uren maken

Ook veel chirurgen in opleiding spelen liever een spelletje dan achter de operatiesimulator plaats te nemen. Toch moeten ze maar liefst 200 uur per jaar oefenen om hun operatievaardigheden te optimaliseren. Met Underground kunnen ze hun trainingsuren op de Nintendo Wii U doen. Compleet met laparoscopische controller.

Een game ontwikkelen bij GameLab Oost

Wil je ook een game voor jouw zorgpersoneel? De mogelijkheden zijn eindeloos: van meer therapietrouw en psychische weerbaarheid tot oefenen ‘in de praktijk’ en gedragsverandering. Een serious game laten ontwikkelen is best duur, het kost al snel € 100.000 tot € 150.000. Maar weet dat je met een goed werkende game ook kosten kunt besparen. GameLab Oost biedt zorgorganisaties de mogelijkheid om ideeën samen met hen uit te werken. Tegen geringe kosten ontwikkelen studenten een prototype en helpen ze de game te testen in de praktijk.

 

Gerelateerde blogs

Man doet de e-learning Slimme Zorg van Nu achter de pc
  • Suggesties van zorginnovaties

Online lessen en trainingen voor zorgmedewerkers

Werk je in de zorg en wil je blijven leren? Of wil je je kennis weer even opfrissen? Dat kan gewoon vanuit huis. Met een e-learning volg je lessen...

Lees meer
Man kijkt op de app Mijn Eetmeter om zijn voeding te controleren.
  • Suggesties van zorginnovaties

Zorgoplossingen die je patiënt helpen met een gezonde leefstijl

Als zorgprofessional kom je elke dag wel in aanraking met patiënten die baat hebben bij een gezondere levensstijl. Bijvoorbeeld omdat ze roken,...

Lees meer
Een kind speelt met Storywall voordat het een operatie krijgt.
  • Suggesties van zorginnovaties

Digitale oplossingen voor, tijdens en na een ziekenhuisopname

Heb je binnenkort een operatie? Innovatieve digitale zorgoplossingen kunnen bijdragen aan je (mentale) gezondheid rondom een ziekenhuisopname. Wie...

Lees meer

Gerelateerde zorginnovaties

Een hand die een smartphone vasthoudt waarop de BioCheck app te zien is.

BioCheck app. Beeld: BioCheck

Coaching en apps voor lichaam en geest

Meer rust en balans met een app
Gezonder leven
Vrouw zit met tablet op schoot spelen van de dementiegame

Dementiegame. Credits: Sevagram

Hoe voelt een persoon met dementie zich?

Dementie ervaren met dementiebril en game
Educatie & Informatie