Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Toepassing

Slimme sensors voor goede nachtzorg

26 apr 2019artikel
Zorgverlener kijkt op haar smartphone waarop camerabeeld te zien is.

Een sensor registreert het als een bewoner van een verpleeghuis ’s nachts uit bed valt of ronddwaalt. De nachtzorgmedewerker komt dan langs, maar vaak is het vals alarm. Dan gaat het alarm af, maar ligt de bewoner gewoon nog in bed. Als dit te vaak gebeurt, reageer je er niet altijd meer op. En dat kan leiden tot incidenten. Om dit te voorkomen kan een verpleeghuis met een slim netwerk van sensoren of een camera met een computerprogramma gaan werken.

Veel verpleeghuizen maken nu nog gebruik van bel-palen. Een bel-paal is een eenvoudige bewegingssensor op een standaard; deze zet je naast het bed van de bewoner. Uit onderzoek blijkt dat deze palen 40 procent valse meldingen geven. Bij veel valse meldingen tegelijk kan het personeel besluiten niet naar een bewoner toe te gaan. Omdat die bewoner “toch altijd gewoon in bed ligt als we komen kijken”. Dat gaat goed totdat de bewoner een keer wél uit bed valt.

Minder valse meldingen

Met de nieuwere technologie ligt het aantal valse meldingen onder de 10 procent. In dit systeem werken sensors samen met slimme software of met technologie dat videobeeld kan interpreteren. Zo’n 70 verpleeghuizen werken hier al mee.

Met deze technologie hoeven verpleeghuismedewerkers minder nachtelijke rondes te lopen. Bij een melding krijg je meer informatie dan voorheen. Als je een melding krijgt, is de kans groter dat je echt nodig bent en dat je niet voor niets de bewoner stoort.

Betere nachtrust voor bewoners

De technologie verbetert vooral de kwaliteit van leven van de bewoners. Zij worden ’s nachts minder vaak gestoord. Dan slapen ze beter. Vooral mensen met dementie hebben hier baat bij. Zij hebben vaak last van onrust ‘s nachts. Dat wordt versterkt als iemand hun kamer binnenkomt.

Meer vrijheid

De technologie kan ook meer vrijheid aan de bewoners bieden. Er zijn verpleeghuizen die het prima vinden als bewoners om half 2 ’s nachts in het restaurant een kaartje leggen met elkaar. Ook als deze bewoners van de derde etage komen. Maar de bewoners die wel willen slapen, mogen natuurlijk niet gestoord worden. Dan is het handig als de nachtmedewerkers de bewoners kunnen volgen wanneer ze hun kamer verlaten. De nieuwere technologie geeft een verbeterde “verlaten kamer”-melding. Dan krijgen de nachtmedewerkers een melding op hun tablet of mobiel, met beeld. Zo kun je in de gaten houden of de bewoner de anderen niet stoort en rustig naar het restaurant gaat. Als je bewoners op zo’n manier meer vrijheid geeft, verbeter je hun kwaliteit van leven sterk.

Voor zorgprofessionals op zoek naar meer informatie, ga naar: www.domoticawonenzorg.nl

Johan van der Leeuw is senior adviseur bij Vilans, kennisorganisatie voor langdurige zorg. Hij houdt zich al sinds 2004 bezig met domotica in kleinschalig groepswonen voor mensen met dementie. Zie ook: www.waardigheidentrots.nl

 

Gerelateerde ervaringen

Paro knuffelrobot
  • Toepassing

Praktische tips voor de hygiëne van knuffelrobots en zorghorloges

Hoe houd je knuffelrobots en zorghorloges schoon? Voor sommige zorgorganisaties is de hygiëne een drempel om zorgtechnologie te gebruiken. Niet...

Lees meer
dokter houdt smartphone vast
  • Toepassing

Zorgtechnologie en hygiëne: hoe doe je dat?

We weten het allemaal: hygiëne is ontzettend belangrijk in de zorg. Maar wat zijn de regels voor zorgtechnologie? Kun je knuffelrobots wassen?...

Lees meer
oudere man met VR-bril
  • Toepassing

Virtual Reality in de zorg: 8 toepassingen

Dat je met Virtual Reality (VR) fantasiewerelden kunt creëren, wordt steeds vaker voor serieuze doeleinden gebruikt. Zo ook in de zorg. Je kunt VR...

Lees meer

Gerelateerde zorgoplossingen

Een camera hangt aan het plafond

Comfort en veiligheid met cameratoezicht in de zorg

Video Incident Observatie Systeem
Monitoring & Controle
patient in slim bed in erasmus mc ziekenhuis

Slim bed met een slim matras

Veilig slapen voor patiënt en cliënt
Monitoring & Controle