• Suggesties van zorginnovaties

Uitgerust door lichttherapie

19 mrt 2019 artikel
vrolijk wakker worden met daglicht

Heb je last van vermoeidheidsklachten, concentratieproblemen, of minder energie? Het zou kunnen dat je te weinig licht ‘binnen krijgt’. Misschien dat lichttherapie voor thuis je dan kan helpen. Je kunt hier gewoon zelf mee aan de slag.

Hulp voor je biologische klok

Onze biologische klok reageert op de zonsopgang en -ondergang. Eenvoudig gezegd: als het donker is, word je slaperig; als het licht is, word je wakker. In de herfst en winter hebben sommige mensen er last van dat de dagen korter worden en ze minder licht ‘binnen krijgen’. Door het verschil in daglicht kan je biologische klok van slag raken, waardoor je minder energie hebt, minder beweegt en minder naar buiten gaat. Dat kan weer leiden tot vermoeidheidsklachten, somberheid en zelfs een (winter)depressie. Met lichttherapie kun je dit tegengaan.

Lichttherapie kan ook een positieve invloed hebben op andere klachten, van fysieke aandoeningen zoals huidproblemen, tot mentale klachten zoals angst-, concentratie- en slaapstoornissen.  Volgens recent onderzoek zou licht zelfs kunnen helpen bij Alzheimer, ADHD, en burn-out.

Je dagelijkse dosis licht

Er zijn uiteenlopende mogelijkheden voor lichttherapie thuis. Je hebt hele ‘lichtsystemen’ waarbij een ruimte verlicht wordt op basis van je bioritme. Overdag schijnt automatisch ander licht dan ’s avonds en ‘nachts. Zo werkt de Sparckle.  Een kleinere oplossing is een zogenaamde ‘energy lamp’ of daglichtlamp (van verschillende merken, waaronder Philips en Medisana). Je zet hem bijvoorbeeld elke dag 20 minuten voor je op tafel en je krijgt een boost van licht. Een lichttherapiebril, in combinatie met een app (bijvoorbeeld die van AYO), geeft je ook zo’n boost, maar is nog kleiner en handiger mee te nemen. Zo kun je een korte lichttherapie sessie doen thuis op de bank, op je werk of onderweg.

man bijt in zon

Uitgerust wakker worden

Er zijn daarnaast diverse lampen op de markt die de zonsondergang en -opgang simuleren en zo je slaapritme verbeteren. Dat heet een ‘wake-up light’. ’s Ochtends wordt de lamp geleidelijk feller, en ’s nachts geleidelijk roder, net als bij een zonsondergang.

Wat ook kan helpen voor een goede nachtrust en een uitgeruste dag is geen blauw licht voor het slapen gaan. Onze moderne apparaten, zoals smartphones en tablets, stralen blauw licht uit dat onze hersenen activeert. Er zijn apps die dit blauwe licht wegfilteren als je ’s nachts op je telefoon wilt kijken, zoals de Blauwlichtfilter-app. Ook heb je programma’s die na zonsondergang het licht op je computerscherm geleidelijk aanpassen, zoals f.lux. En veel pc’s, tablets en smartphones hebben tegenwoordig zelf al een functie waarmee je de helderheid van het scherm kunt dempen of op nachtmodus kunt zetten (bijvoorbeeld op de iPad). Zoek vooral naar een oplossing die voor jou werkt.

Gerelateerde blogs

Online lessen en trainingen voor zorgmedewerkers

  • Suggesties van zorginnovaties

Werk je in de zorg en wil je blijven leren? Of wil je je kennis weer even opfrissen? Dat kan gewoon vanuit huis. Met een e-learning volg je lessen op...

Lees meer over Online lessen en trainingen voor zorgmedewerkers

Zorgoplossingen die je patiënt helpen met een gezonde leefstijl

  • Suggesties van zorginnovaties

Als zorgprofessional kom je elke dag wel in aanraking met patiënten die baat hebben bij een gezondere levensstijl. Bijvoorbeeld omdat ze roken...

Lees meer over Zorgoplossingen die je patiënt helpen met een gezonde leefstijl

Digitale oplossingen voor, tijdens en na een ziekenhuisopname

  • Suggesties van zorginnovaties

Heb je binnenkort een operatie? Innovatieve digitale zorgoplossingen kunnen bijdragen aan je (mentale) gezondheid rondom een ziekenhuisopname. Wie in...

Lees meer over Digitale oplossingen voor, tijdens en na een ziekenhuisopname

Gerelateerde zorginnovaties

Lichttherapie voor thuis

Beter slapen en meer energie door lichttherapie
Behandeling & Verzorging Gezonder leven