Overslaan en naar de inhoud gaan

Begrijpelijke bijsluiters en behandelinformatie

Patiënteninformatie simpel uitgelegd

vrouw bekijkt bijsluiter filmpje van Kijksluiter kijksluiter bekijken op tablet informatie over bijsluiter medicijnen

Bijsluiters zijn soms moeilijk te lezen, te begrijpen en te onthouden. Zeker als je veel verschillende medicijnen gebruikt of niet zo taalvaardig bent. Er zijn begrijpelijke filmpjes of afbeeldingen die de bijsluiter uitleggen. Ook informatie van artsen kan complex zijn. Bijvoorbeeld over een ziektebeeld, onderzoek of een ingreep. Met verhalende animaties wordt dit toegankelijk uitgelegd.

Voor wie is de de begrijpelijke patiënteninformatie?

Voor mensen die medicijnen gebruiken van de drogist of apotheek of een behandeling krijgen in het ziekenhuis. De begrijpelijke bijsluiters en behandelingsinformatie zijn met name geschikt voor mensen met een (licht) verstandelijke beperking, mensen die moeite hebben met lezen en schrijven (laaggeletterden) en anderstaligen.

Hoe gebruik je de toegankelijke animaties?

Om bijsluiters begrijpelijker te maken zijn er Kijksluiter en Beeldsluiter. Beide toepassingen leggen de belangrijkste informatie van de bijsluiter van een geneesmiddel uit in beeld en begrijpelijke spreektaal. De bijsluiters in beeld zijn inhoudelijk volledig gebaseerd op de bijsluiter, maar vervangen deze niet. De animaties zijn bedoeld om thuis in alle rust te bekijken, eventueel samen met een familielid of mantelzorger.

De Kijksluiter video’s zijn gepersonaliseerd naar geslacht, leeftijd en de reden waarvoor het geneesmiddel is voorgeschreven. De Kijksluiter bibliotheek bevat meer dan 5000 video's die beschikbaar zijn in het Nederlands (inclusief ondertiteling), Engels, Turks en Arabisch. De bibliotheek met Kijksluiters wordt in principe door de zorgverlener beschikbaar gemaakt voor de patiënt. Patiënten kunnen dan inloggen met een speciale code en de voor hen relevante Kijksluiters bekijken. Kijksluiters kunnen worden bekeken via de website of via de Kijksluiter app. In de mobiele app worden bekeken video’s opgeslagen, zodat je ze eenvoudig nog een keer kunt bekijken. Zo heb je als gebruiker de informatie over je medicijnen altijd bij de hand.

Ook Beeldsluiter is in meerdere talen beschikbaar. De informatie van een bijsluiter wordt uitgelegd in toegankelijke animaties zodat iemand geen tekst hoeft te lezen. Om een animatie te bekijken ga je naar de website beeldsluiter.nl en vul je het RVG nummer van een medicijn in. Dit nummer staat op de verpakking van het medicijn.

Informatie van artsen kan met Indiveo worden verduidelijkt. Indiveo is een animatiebibliotheek met filmpjes over ziektebeelden, onderzoeken en behandelingen. Voor of na het gesprek met een patiënt stuurt een arts via het Indiveo-platform informatie op maat naar de patiënt. De arts heeft de mogelijkheid om de informatie van het filmpje aan te passen met eigen tekst of extra afbeeldingen. Ook kunnen er vragenlijsten of evaluaties aan de filmpjes worden toegevoegd en is er een mogelijkheid om de uitleg van een animatie op papier te printen.

De animaties van Indiveo kunnen via een beveiligde e-mail, EPD of app naar een patiënt worden gestuurd. Deze heeft dan thuis de tijd om rustig de informatie te bekijken. Dat helpt patiënten om beter voorbereid een gesprek met de arts in te gaan, of zorgt voor een beter begrip over een aankomende behandeling of ingreep.

Bekijk hieronder een filmpje waarin Kijksluiter wordt uitgelegd met een voorbeeld.

 

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid 

Aanbieders

Zorgprofessionals kunnen Kijksluiter beschikbaar stellen voor hun patiënten via de Kijksluiter website en mobiele app. De Kijksluiter app is beschikbaar in de App Store (iOS) en Google Play Store (Android)

Wanneer je Kijksluiter niet krijgt aangeboden door je zorgverlener, dan kun je zelf een toegangscode voor de mobiele app aanschaffen. De toegangscode bestel je via de webshop van Stichting Kijksluiter.

De animaties van Beeldsluiter kun je bekijken als je de RVG code van je medicijn invult op Beeldsluiter.nl

Zorgorganisaties die aan de slag willen met animaties over onderzoeken en behandelingen kunnen meer informatie vinden op de website van Indiveo en een pilot aanvragen.

Vergoeding

Voor apotheken: Zilveren Kruis heeft Kijksluiter opgenomen in het kwaliteitsbeleid 2019. Apotheken die voldoen aan de voorwaarden van de Kijksluiter Module van het kwaliteitsbeleid voor 2019 ontvangen een opslag op het basistarief voor de terhandstelling. De apotheek wordt op basis van de opslag van Zilveren Kruis in dien mate gecompenseerd dat de apotheek alle patiënten, onafhankelijk van hun zorgverzekeraar, Kijksluiter kan aanbieden.

Voor de professional

Naast de verwijzing naar de website en app kan de zorgverlener zijn patiënten ook naar Kijksluiter verwijzen via zijn eigen website, mobiele app of andere applicaties. Indien de zorgverlener gebruik maakt van een patiëntenportaal waarin een medicatieoverzicht wordt aangeboden, dan is het mogelijk om daar Kijksluiter aan te koppelen. Dan staat altijd de juiste Kijksluiter klaar voor de patiënt. De zorgverlener hoeft deze dan niet zelf te selecteren en de patiënt hoeft niet zelf te zoeken.

Daarnaast kan de zorgverlener ook gebruik maken van de zogenaamde Kijksluiter Selectie en Distributie Applicatie, waarmee specifieke Kijksluiters kunnen worden geselecteerd en door middel van een beveiligde e-mail naar de patiënt kunnen worden gestuurd.

Voor meer informatie kun je terecht op de website van Kijksluiter. Of neem contact met Kijksluiter op per e-mail.    

Gerelateerde oplossingen

vrouw in haar keuken haalt zakje medcijnen uit medicijndispenser

Medido de slimme medicijndispenser

Nooit meer je medicijnen vergeten
Preventie & Veiligheid
man met medapp medicijnen herinnering app op smartphone

Slimme medicijnen apps

Geen medicatie meer vergeten met medicatieoverzicht en medicijnwekker
Preventie & Veiligheid