Overslaan en naar de inhoud gaan

Digitale hulpmiddelen voor blinden en slechtzienden

Extra paar ogen voor blinden en slechtzienden

Een slechtziende man staat in zijn keuken en maakt een foto met zijn smartphone van het melkpak dat hij vasthoudt. Een man op een perron richt de camera van zijn smartphone op een bord met reisinformatie van de NS.

Foto‘s: Be My Eyes, Envision AI

Als je visueel beperkt bent, heb je soms een extra paar ogen nodig om te lezen, de weg te vinden of voorwerpen te herkennen. Verschillende middelen kunnen je daarbij helpen, zoals apps. Je richt bijvoorbeeld de camera van je smartphone ergens op en de app vertelt jou wat de camera ziet. Bij bepaalde apps geven vrijwilligers die beschrijving.

Voor wie?

Voor blinden en slechtzienden.  

Hoe werken de digitale hulpmiddelen voor blinden en slechtzienden?

Er zijn verschillende hulpmiddelen die je kunnen helpen bij het herkennen van voorwerpen. Zo zijn er twee soorten apps. Ten eerste computergestuurde apps, die werken met kunstmatige intelligentie. Je richt de camera van je telefoon op een voorwerp, tekst, omgeving of persoon. De app beschrijft wat het is, wat er staat, wat er gebeurt of zelfs wie het is. Voorbeelden van zulke apps zijn Envision AI en Seeing AI. Deze apps herkennen een voorwerp nog niet altijd goed, maar worden hier steeds slimmer en beter in. Speciaal voor treinreizigers is er de NS Perronwijzer app, die voorleest wat er op de vertrekborden op alle stations van Nederland staat.

De andere soort app werkt met hulp van mensen in plaats van computers. De app van Be My Eyes werkt op die manier. Als je als blinde of slechtziende hulp nodig hebt, kun je de ogen van iemand anders ‘lenen’. De app verbindt je met een vrijwilliger. Die kijkt door de camera van jouw smartphone mee en kan je vragen direct beantwoorden. Zo kun je bijvoorbeeld vragen of het pak melk in jouw koelkast nog goed is of welke kleur een trui heeft. Maar je kunt ook moeilijkere vragen stellen, bijvoorbeeld als je hulp nodig hebt bij het installeren van een computerprogramma of snel een belangrijke brief moet lezen. Lees je dit en ben je zelf niet blind of slechtziend? Dan vind je het misschien leuk om je aan te melden als vrijwilliger voor de Be My Eyes app. Dat kan in de app.

Labellezer

Een ander hulpmiddel voor het herkennen van voorwerpen is de PennyTALKS labellezer. Deze groot uitgevallen pen leest speciale labels. Die kunnen op allerlei voorwerpen worden geplakt, van bijvoorbeeld medicijnen of cd’s, tot levensmiddelen en kledingstukken. Je plakt het label ergens op, scant het met de lezer en spreekt eenmalig iets in. Bijvoorbeeld welk voorwerp het is of hoe lang iets houdbaar is. Als het apparaatje dat etiket later scant, leest het je voor wat je hebt ingesproken. De PennyTALKS spreekt Nederlands en vijf andere talen. Op het bijgeleverde SD-kaartje kun je 2.700 labels inspreken. Het geheugen is nog verder uit te breiden. Er zijn gewone, voelbare en wasbare labels.

Kijk voor nog meer informatie en oplossingen voor blinden en slechtzienden op het kennisportaal Blind of Slechtziend

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid

Aanbieders

Enkele van de aanbieders zijn:

  • Envision AI is beschikbaar in verschillende talen (inclusief Nederlands) en te downloaden voor iOS en Android. Eerste twee weken zijn gratis, daarna betaal je een aantal euro per maand.
  • Seeing AI is alleen in het Engels beschikbaar en gratis te downloaden voor iOS.
  • Be My Eyes is gratis te downloaden voor iOS en Android.
  • De NS Perronwijzer werkt voor alle perronborden van alle treinvervoerders in Nederland en is gratis te downloaden voor iOS en Android.

Meer apps kun je vinden door als zoekwoord ‘visueel beperkt’ of ‘slechtziend’ in te voeren in de App of Play Store. De meeste apps zijn gratis of kosten een paar euro.

De PennyTALKS labellezer is o.a. te koop bij Worldwide Vision, bij Low Vision Shop en bij bol.com.

Vergoeding

De betaalde apps en de labellezer worden niet vergoed.  

Gerelateerde oplossingen

Blinde vrouw met webbox voorlees hulpmiddel

Audiodescriptie en gesproken ondertiteling

TV en film kijken voor blinden en slechtzienden
Educatie & Informatie
Met spraakbesturing van Emma Zorgt een slimme speaker om hulp vragen.

Langer zelfstandig thuis met een spraakassistent

Spraakbesturing in en om het huis
Preventie & Veiligheid
Rookmelder

Slimme rookmelders

Overal in huis gewaarschuwd
Preventie & Veiligheid
Een oude man druppelt vloeistof in zijn oog via de druppelbril.

Oogdruppels toedienen met de druppelbril

Hulpmiddelen voor oogdruppels
Behandeling & Verzorging