Overslaan en naar de inhoud gaan

Digitale hulpmiddelen voor blinden en slechtzienden

Extra paar ogen voor blinden en slechtzienden

Een slechtziende man staat in zijn keuken en maakt een foto met zijn smartphone van het melkpak dat hij vasthoudt. Een man op een perron richt de camera van zijn smartphone op een bord met reisinformatie van de NS.

 

Foto‘s: Be My Eyes, Envision AI

Als je visueel beperkt bent, heb je soms een extra paar ogen nodig bij het lezen, de weg vinden of voorwerpen herkennen. Om je daarbij te helpen zijn er verschillende apps. Je hoeft alleen de camera van je smartphone ergens op te richten en de app beschrijft voor jou wat de camera ziet. Bij bepaalde apps zijn het vrijwilligers die de beschrijving geven.

Voor wie?

Voor blinden en slechtzienden.  

Hoe werken de digitale hulpmiddelen voor blinden en slechtzienden?

Er zijn twee soorten apps die je kunnen helpen bij het herkennen van voorwerpen. Ten eerste zijn er de computergestuurde apps, die werken met Artificial Intelligence. Je richt de camera van je telefoon op een voorwerp, tekst, omgeving of persoon. De app beschrijft wat het is, wat er staat, wat er gebeurt, of zelfs wie het is. Voorbeelden van apps die op deze manier werken zijn Envision AI en Seeing AI. De apps kunnen een voorwerp niet altijd juist herkennen, maar worden hier steeds slimmer en beter in. Speciaal voor treinreizigers is er de NS Perronwijzer app, die voorleest wat er op de borden boven alle treinstations van Nederland staat.

De andere soort app werkt met hulp van mensen in plaats van computers. Dit is hoe de app van Be My Eyes werkt. Als je als blinde of slechtziende hulp nodig hebt kun je de ogen ‘lenen’ van iemand anders. Via de app wordt je verbonden met een vrijwilliger die meekijkt via de camera van jouw smartphone en je vragen direct kan beantwoorden. Via een video-verbinding kun je bijvoorbeeld vragen of het pak melk in jouw koelkast nog goed is of welke kleur een trui heeft. Maar het is ook mogelijk om meer complexe vragen te stellen, bijvoorbeeld als je hulp nodig hebt bij het installeren van een computerprogramma of snel een belangrijke brief moet lezen. Als je dit leest en zelf geen hulpmiddelen voor blinden en slechtzienden nodig hebt, dan vind je het misschien leuk om je aan te melden als vrijwilliger voor de Be My Eyes app. Dat kan via de app.

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid

Aanbieders

Enkele van de aanbieders zijn:

  • Envision AI is beschikbaar in verschillende talen (inclusief Nederlands) en te downloaden voor iOS en Android. Eerste twee weken zijn gratis, daarna betaal je een aantal euro per maand.
  • Seeing AI is alleen in het Engels beschikbaar en gratis te downloaden voor iOS.
  • Be My Eyes is gratis te downloaden voor iOS en Android.
  • De NS Perronwijzer werkt voor alle perronborden voor alle treinvervoerders in Nederland en is gratis te downloaden voor iOS en Android.

Meer apps kun je vinden door als zoekwoord ‘visueel beperkt’ of ‘slechtziend’ in te voeren in de App of Play Store. De meeste apps zijn gratis of kosten een paar euro. 

Vergoeding

De betaalde apps worden niet vergoed.  

Gerelateerde oplossingen

Blinde vrouw met webbox voorlees hulpmiddel

Audiodescriptie en gesproken ondertiteling

TV en film kijken voor blinden en slechtzienden
Educatie & Informatie