7 zorginnovaties voor wanneer je slecht ter been bent

4 jul 2023
Een vrouw loopt de trap op

Foto: Easysteps

Als je slecht ter been bent of wordt, is het een stuk lastiger om te lopen en bewegen.  Zorginnovaties kunnen je leven makkelijker maken. Denk bijvoorbeeld aan een rolstoel en rollator in één, maar ook een heupairbag kan uitkomst bieden. Zo blijf je zoveel mogelijk zelfstandig en ben je minder afhankelijk van anderen. We zetten 7 zorginnovaties voor je op een rij. 

1. Opstaan zonder hulp

Wanneer je op een stoel, bed of op de wc zit, zijn er verschillende hulpmiddelen die je kunt gebruiken om overeind geholpen te worden. Zo zijn er elektrische toiletliften die werken als een sta-op stoel en je voorzichtig omhoogtillen. Sta-op kussens voor stoelen werken op dezelfde manier. Het kussen plaats je op een stoel en kantelt schuin omhoog of omlaag, waardoor je omhooggetild wordt. Je kunt ook een grijppaal gebruiken: een paal die je tussen plafond en vloer inklemt en vastpakt op het moment dat je wilt gaan staan of zitten. 

2. Bescherming van je heupen

Ben je bang om te vallen? Een heupairbag kan dan uitkomst bieden. De heupairbag is een riem die je op je heupen draagt met aan weerszijden luchtkussentjes. De luchtkussentjes blazen automatisch op als je valt. Ze beschermen je heupbotten en voorkomen zo een heupfractuur.

3.Rolstoel en rollator in één

We kennen natuurlijk allemaal de rolstoel en rollator, maar wist je ook dat er rollators bestaan die je makkelijk kunt ombouwen tot een rolstoel? Het voordeel: je kunt lopen achter de rollator en zitten in de rolstoel als je moe bent. Zo kun je langere afstanden afleggen. De inklapbare rollator is makkelijk om te bouwen en past in de achterbak van de auto.

4. De loopfiets voor extra beweging

Heb je behoefte aan extra beweging, dan is een loopfiets een goed alternatief. De loopfiets is meestal een driewieler met een zadel en een stuur. Wanneer je op de loopfiets zit, kun je benen vrij gebruiken om te lopen. Ben je moe? Dan kun je zittend op het zadel rusten.

5. Inklapbare scootmobiel

Wil je zelfstandig op pad, overweeg dan om een opvouwbare scootmobiel aan te schaffen. Er bestaan hiervoor verschillende opties. Zo heb je varianten die je in kunt klappen tot het formaat van een compacte rolkoffer of een driewieler die lijkt op een kruising tussen een scootmobiel en een elektrische fiets. 

6. Slimme deurbel met camera

Als je niet zo mobiel bent, duurt het wat langer voordat je bij de deur bent. Dan is het handig om een slimme deurbel met camera te installeren. Zo zie je wie er voor je deur staat, voordat je opendoet. Ook kun je met de bezoeker praten en hem vertellen dat je onderweg bent. De slimme deurbel werkt via wifi en je smartphone.

7. Zelfstandig traplopen

Heb je ondersteuning nodig bij het traplopen dan kun je gebruikmaken van verschillende trapaanpassingen. Bijvoorbeeld trapondersteuning met een beugel. Hieraan zit een houdgreep. De beugel wordt op de muur naast de trap bevestigd en geeft je een veilige ondersteuning bij het op- en aflopen van de trap. Ook kun je zelf tussentreden plaatsen op de trap. Het voordeel hiervan is dat je steeds maar halve stappen hoeft te zetten in plaats van hele en zo makkelijker de trap op- en afloopt.