Draagvlak om te innoveren

Studenten in de zorg dragen VR-brillen.

Foto: Hollandse Hoogte

Heeft je organisatie een visie op zorgtechnologie? Of kun je er draagvlak voor creëren? Welke doelen heeft je zorgorganisatie en past de innovatie daarbij?

Je komt niet ver zonder draagvlak in de organisatie om zorgtechnologie te implementeren. Het fijnst is als je organisatie al een visie heeft op zorgtechnologie. Anders is het van belang om draagvlak te creëren. Wat zijn de doelstellingen van je organisatie om goede zorg te leveren? Hoe past zorgtechnologie bij die doelstellingen? Als de innovatie niet bijdraagt aan het verbeteren van de zorg die je organisatie levert, moet je je afvragen of je het wel moet inbrengen. Duidelijk in beeld hebben wat je bedoeling is, geeft richting (zo ziet het er uit) en werkt motiverend (dat wil ik bereiken). 

Andere voorwaarde is dat het bestuur tijd en geld beschikbaar stelt, anders komt de implementatie niet van de grond. Sommige innovaties hebben immers omvangrijke gevolgen. Deze beide uitgangspunten moeten op orde zijn. Dat is de basis voor een ‘go’, want je wilt niet halverwege het traject ineens de stekker eruit moet trekken.  

Hulp en tips

Uit de praktijk

Gerelateerde blogs

Verbeterlab stimuleert veranderkracht van de zorgmedewerker

  • Implementatie bij zorginstelling

In het Verbeterlab van Conforte Innovatielab leren zorgmedewerkers hoe ze zelf kunnen veranderen en innoveren. Die verandervaardigheden zijn hard...

Lees meer over Verbeterlab stimuleert veranderkracht van de zorgmedewerker

Samen zorgen voor de zorg van morgen

  • Implementatie bij zorginstelling

Van innovatieroute tot inzetwijzer: bij De Zorggroep worden goede ideeën snel opgepakt en tot reguliere zorg gemaakt. De heldere visie, de...

Lees meer over Samen zorgen voor de zorg van morgen