Langer zelfstandig thuis met een spraakassistent

Spraakbesturing in en om het huis

Oudere vrouw met laptop kijkt naar spraakassistent

Beeld: iStock

Met spraakbesturing van Emma Zorgt een slimme speaker om hulp vragen.

Emma Zorgt

Google Home speaker te gebruiken als spraakassistent.

Google Home

Tablet met daarop de functies van virtuele assistent Anne4Care.

Virtuele assistent Anne. Beeld: Anne4Care

Een slimme spraakassistent is een systeem voor thuis waar je tegen kunt praten. Het systeem voert een gesprek met de persoon die ertegen praat en voert commando’s uit. Zoals apparaten aan- of uitzetten. Ook kan het apparaat hulp inschakelen. Er zijn verschillende soorten. Zo bestaan er volledige smarthome systemen maar is er ook een losse tablet met een virtuele assistent. 

Informatie voor zorggebruikers

Als je met je stem hulp kunt inschakelen wanneer het nodig is, kun je langer zelfstandig thuis blijven wonen. Het systeem helpt ook als je behoefte hebt aan contact, of meer structuur in je dag nodig hebt.

Er zijn verschillende soorten spraakassistenten.

Apparaten besturen met je stem

Tegen een smarthome systeem kun je praten. Bijvoorbeeld om je agenda of boodschappenlijst bij te houden, of om online iets op te zoeken. Je kunt ook andere apparaten aan het systeem koppelen. Zo bestuur je deze apparaten met je stem of via een app. Dit kan met alle apparaten die zijn aangesloten op een Wifi-netwerk en een stopcontact.

Voor een slim systeem heb je 1. een slimme speaker (bijv. Google Home of Apple HomePod), 2. een smartphone of tablet, 3. een werkend stopcontact en 4. een Wifi-netwerk nodig. Je praat tegen de slimme speaker en de spraakassistent luistert naar wat je zegt. De stem van de spraakassistent geeft dan antwoord op je vraag of commando. Voorbeelden van Nederlandse systemen met een spraakassistent zijn Google Assistant en Siri (Home Connect van Amazon is een Engelse variant). Google Assistant werkt op smartphones en tablets met Android, in combinatie met de slimme speaker Google Home. Siri werkt op apparaten van Apple in combinatie met de HomePod-speaker. 

Je kunt online ook slimme apparaten kopen die je aan je spraaksysteem kunt koppelen. Zoek hiervoor op bijvoorbeeld ‘slimme lamp’ of ‘slimme deurbel’. Kijk bij de aanschaf altijd of deze gekoppeld kan worden aan jouw systeem.

Structuur aanbrengen

Anne4Care is een losse tablet die je aanschaft. Het tablet is niet gekoppeld aan andere apparaten, die kun je dan ook niet op afstand besturen. Op de tablet zie je Anne, tegen haar kun je praten. Zij helpt je structuur aanbrengen in je dag. Bijvoorbeeld door je agenda met je door te nemen, iemand te videobellen of te vertellen welke medicatie je moet nemen. Als je om hulp roept, stuurt ze een bericht naar je hulpverlener. Jouw mantelzorger kan op afstand een agenda met teksten invullen. Anne4Care spreekt ze voor je uit.

Voor soortgelijke hulp om zelfstandig thuis te wonen, zie ook onze pagina's over een slimme kalenderklok, een sociale robot of een makkelijke tablet

Vergoeding

De spraakapparaten worden soms vergoed. Hiervoor heb je een medische indicatie van een arts of medisch specialist nodig. Vraag ernaar bij je zorgverzekeraar.

Praktische hulp

Heb je advies of hulp nodig bij het regelen van een van deze zorginnovaties? Ga dan naar onze pagina ‘Praktische Hulp’. Daar staan links die je hopelijk verder helpen.

Informatie voor zorgprofessionals

Een spraakassistent vergroot de zelfredzaamheid van jouw cliënten. Zo helpt zo’n systeem hen om langer zelfstandig thuis te kunnen wonen. Hierdoor voelen zij zich veiliger. Dit verlaagt de werkdruk voor jou.

Apparaten besturen met je stem

Er zijn verschillende soorten spraakassistenten. Zo zijn er smarthome systemen die gekoppeld kunnen worden aan andere apparaten in huis. Je cliënt kan ertegen praten, bijvoorbeeld om de agenda of boodschappenlijst bij te houden. Of om online iets op te zoeken. Je cliënt kan andere apparaten besturen met zijn of haar stem of via een app. 

Voorbeelden van Nederlandse systemen met een spraakassistent zijn Google Assistant en Siri (Home Connect van Amazon is een Engelse variant). Google Assistant werkt op smartphones en tablets met Android, in combinatie met de slimme speaker Google Home. Siri werkt op apparaten van Apple in combinatie met de HomePod-speaker. 

Structuur aanbrengen

Anne4Care is een losse tablet die niet gekoppeld is aan andere apparaten. Op de tablet zie je Anne, tegen haar kan je cliënt praten. Zij helpt structuur aanbrengen in de dag van je cliënt. Bijvoorbeeld door de agenda door te nemen, iemand te videobellen of te vertellen welke medicatie je cliënt moet nemen. Roept je cliënt om hulp? Dan krijg jij een bericht. Op de pagina voor zorgprofessionals vind je meer informatie. 

Voor soortgelijke hulp om zelfstandig thuis te wonen, zie ook onze pagina's over een slimme kalenderklok, een sociale robot of een makkelijke tablet

Praktische hulp

Wil je een van deze zorginnovaties implementeren in je zorginstelling? Voor praktische hulp daarbij, kijk op onze pagina 'Implementatie'.

Voorbeelden van aanbieders

Disclaimer

Claimt een hulpmiddel een medisch doel te hebben? Dan moet het hulpmiddel, apparaat of de software altijd een geldige CE-markering hebben waaruit blijkt dat het veilig is en aan de correcte regelgeving voldoen. De Inspectie Gezondheidszorg houdt hier toezicht op. Van niet alle hulpmiddelen op deze website is bekend of ze een CE-markering hebben.