Overslaan en naar de inhoud gaan

Ondersteuning in de GGZ

Iedereen kan een psychisch probleem krijgen. Ruim 4 op de 10 Nederlanders krijgen in hun leven ermee te maken. Als je een psychisch probleem hebt, is er in Nederland goede psychische zorg beschikbaar. Daarnaast zijn er ook veel technologische hulpmiddelen en digitale diensten waarmee mensen zichzelf kunnen helpen.

Het ministerie van VWS vindt dat mensen met psychische problemen moeten kunnen meedoen aan de samenleving. Want wie meedoet, telt mee en voelt dat hij er toe doet. We willen ervoor zorgen dat we met elkaar praten over psychische problemen. En dat mensen met een psychisch probleem zo goed mogelijk worden geholpen. Zo licht als mogelijk, zo intensief als noodzakelijk. Zorg van Nu laat zien hoe slimme zorgoplossingen daarbij kunnen helpen.

Zelf aan de slag

Als je liever zelf aan de slag gaat met je mentale gezondheid, dan zijn er apps waar je baat bij kunt hebben. Zo zijn er apps die helpen bij het verminderen van stress, piekeren of een slechte nachtrust. Maar ook apps voor mindfulness die kunnen helpen tijdens of na een depressie. Er zijn ook websites waar je anoniem meer informatie kunt vinden en voor advies terecht kunt.

Digitale behandeling

Ook in een behandeling bij een zorgverlener kunnen digitale toepassingen helpen. Zo bieden veel zorgverleners naast gesprekken tegenwoordig ook digitale behandeling aan. Bijvoorbeeld bij het behandelen van een alcoholverslaving. En voor de behandeling van angsten kan een ‘virtual reality’-bril helpen bij de therapie. Voor jongeren zijn er therapieën met een soort digitaal spel erin. Zo is er meer motivatie om door te gaan met de behandeling.
Overleg met je zorgverlener welke mogelijkheden er zijn. Vaak vergoedt een zorgverzekering deze behandelingen.

Buiten de behandelkamer

Maar ook buiten de behandelkamer zijn er slimme toepassingen om de behandeling te verbeteren. Als je de behandelaar bent, dan zie je de cliënt alleen tijdens de behandelsessies. Daarbuiten gaat het dagelijks leven voor cliënten vaak gewoon door, met alle uitdagingen. Er zijn verschillende technologische hulpmiddelen die hen kunnen helpen om ook buiten de behandelkamer aan hun problemen te werken. Zo bestaan er apps waarmee mensen hun gemoedstoestand kunnen bijhouden. Er zijn apps met een agenda die ze helpt om hun dag te structureren. Er zijn apps waarmee ze vragen kunnen stellen aan een vrijwilliger, mochten ze vastlopen in alledaagse situaties. En een app die helpt als iemand last heeft van stemmen in het hoofd. Wat de apps registreren kun je dan weer gebruiken bij het volgende gesprek. 

Naast de gerelateerde zorgoplossingen die Zorg van Nu voorstelt, kun je ook kijken naar die in de GGD appstore en Digitale Zorggids. Of overleg met je zorgverlener. Bekijk hoe digitale hulpmiddelen in jouw situatie kunnen helpen.

Gerelateerde oplossingen

Een oudere vrouw en verpleegster kijken samen op een tablet

Zorgapp. Beeld: CareConnections

Appen met je medische team en specialisten

Veilig appen over medische gegevens
Communicatie medisch
Een patiënt praat met een psycholoog via beeldbellen op een laptop

DiSofa

Volg online therapie bij psychische klachten

Psychologische hulp via je pc of telefoon
Behandeling & Verzorging
Een persoon houdt een tablet vast. Op het tablet is de app van MediCheck geopend.

MediCheck. Beeld: Pharmasee. 

ETDR en medicatie controle app

Elektronische toedienregistratie en digitale dubbele controle
Monitoring & Controle

Gerelateerde blogs

Jongen praat met smartphone in zijn hand
  • Tips, advies en hulp

Betrouwbare gezondheidsapps in de GGD AppStore en de ggz-appwijzer

Er zijn tienduizenden apps die claimen dat ze je gezondheid kunnen verbeteren. Maar welke app werkt nou echt? De GGD AppStore en de ggz-appwijzer...

Lees meer
  • Uitproberen zorginnovaties

Wat heb jij ontdekt in de Slimme Zorg Estafette?

Vier regionale bijeenkomsten, 39 deelsessies, 210 regionale activiteiten én een afsluitende bijeenkomst: we konden veel ontdekken in de Slimme...

Lees meer