Ondersteuning in de GGZ

Iedereen kan een psychisch probleem krijgen. Ruim 4 op de 10 Nederlanders krijgen in hun leven ermee te maken. Als je een psychisch probleem hebt, is er in Nederland goede psychische zorg beschikbaar. Daarnaast zijn er ook veel technologische hulpmiddelen en digitale diensten waarmee mensen zichzelf kunnen helpen.

Het ministerie van VWS vindt dat mensen met psychische problemen moeten kunnen meedoen aan de samenleving. Want wie meedoet, telt mee en voelt dat hij er toe doet. We willen ervoor zorgen dat we met elkaar praten over psychische problemen. En dat mensen met een psychisch probleem zo goed mogelijk worden geholpen. Zo licht als mogelijk, zo intensief als noodzakelijk. Zorg van Nu laat zien hoe slimme zorgoplossingen daarbij kunnen helpen.

Zelf aan de slag

Als je liever zelf aan de slag gaat met je mentale gezondheid, dan zijn er apps waar je baat bij kunt hebben. Zo zijn er apps die helpen bij het verminderen van stress, piekeren of een slechte nachtrust. Maar ook apps voor mindfulness die kunnen helpen tijdens of na een depressie. Er zijn ook websites waar je anoniem meer informatie kunt vinden en voor advies terecht kunt.

Digitale behandeling

Ook in een behandeling bij een zorgverlener kunnen digitale toepassingen helpen. Zo bieden veel zorgverleners naast gesprekken tegenwoordig ook digitale behandeling aan. Bijvoorbeeld bij het behandelen van een alcoholverslaving. En voor de behandeling van angsten kan een ‘virtual reality’-bril helpen bij de therapie. Voor jongeren zijn er therapieën met een soort digitaal spel erin. Zo is er meer motivatie om door te gaan met de behandeling.
Overleg met je zorgverlener welke mogelijkheden er zijn. Vaak vergoedt een zorgverzekering deze behandelingen.

Buiten de behandelkamer

Maar ook buiten de behandelkamer zijn er slimme toepassingen om de behandeling te verbeteren. Als je de behandelaar bent, dan zie je de cliënt alleen tijdens de behandelsessies. Daarbuiten gaat het dagelijks leven voor cliënten vaak gewoon door, met alle uitdagingen. Er zijn verschillende technologische hulpmiddelen die hen kunnen helpen om ook buiten de behandelkamer aan hun problemen te werken. Zo bestaan er apps waarmee mensen hun gemoedstoestand kunnen bijhouden. Er zijn apps met een agenda die ze helpt om hun dag te structureren. Er zijn apps waarmee ze vragen kunnen stellen aan een vrijwilliger, mochten ze vastlopen in alledaagse situaties. En een app die helpt als iemand last heeft van stemmen in het hoofd. Wat de apps registreren kun je dan weer gebruiken bij het volgende gesprek. 

Naast de gerelateerde zorgoplossingen die Zorg van Nu voorstelt, kun je ook kijken naar die in de GGD appstore en Digitale Zorggids. Of overleg met je zorgverlener. Bekijk hoe digitale hulpmiddelen in jouw situatie kunnen helpen.

Gerelateerde oplossingen

Persoon houdt stuk papier met getekend gezicht voor eigen gezicht

Je mentale gezondheid op peil

Anonieme online zelfhulp
Educatie & Informatie
Meisje speelt op de grond

Speel en leer, woord voor woord

Speelkit voor kinderen met autisme
Educatie & Informatie
medicatie controle app

Altijd toegang tot actueel medicatie overzicht

Medicatie Controle App
Communicatie medisch
vr bril psychose simulator

Ervaar de verwarring van een psychose

Labyrinth Psychotica psychosesimulatie
Educatie & Informatie
Sparckel licht in gebruik

Energie en concentratie door beter licht

Biodynamisch licht
Behandeling & Verzorging