• Gebruik van zorginnovaties

Digitaal contact: hoe doe je dat?

31 mrt 2020 artikel
Verpleegkundige zwaait naar tablet waarop ze beeldbelt met patiënt

Beeld: iStock

Er zijn nu veel zorgverleners die digitaal contact met hun patiënt of collega willen, zoals met een e-consult of beeldbelverbinding. En er zijn meer mogelijkheden. Maar hoe doe je dat eigenlijk? We geven hier tips over waar je met digitaal contact rekening mee moet houden en verwijzen door naar websites die meer informatie geven. 

Door het besmettingsrisico van COVID-19 (het Coronavirus) moeten we afstand tot elkaar bewaren. Om in de zorg contact te houden met je collega’s en patiënten/cliënten kun je veel digitaal doen. Bijvoorbeeld door te beeldbellen, via een e-consult (medische) vragen te beantwoorden of een online behandeling te starten. Naast dat het nu niet anders kan, heeft digitaal contact ook veel voordelen. Zo hoeven cliënten niet te reizen, hoeven zieke patiënten niet in een wachtkamer te zitten, en kan er contact of behandeling plaatsvinden waar en (vaak) wanneer iemand wil.

Wat is handig? E-consult, appen, beeldbellen?

Er zijn verschillende vormen van digitaal contact. Welke manier is handig op welk moment? Bedenk eerst of je vertrouwelijke (medische) informatie wilt delen met je collega of cliënt. Als dat zo is, gebruik dan een systeem dat gemaakt is voor de zorg. Deze zijn veiliger dan de gratis, openbare systemen. Als je even met een collega wilt appen, kun je bijvoorbeeld beter Siilo gebruiken dan Whatsapp. Als je contact wil met je cliënt, kies dan wat het beste bij jullie behoefte past. Sommige cliënten vinden het fijn het wanneer en waar zelf te bepalen; dat kan met een e-consult of online behandeling, want deze zijn onafhankelijk van jouw agenda. Anderen willen liever een persoonlijk gesprek; dat kan via beeldbellen. In de Digitale Zorggids vind je informatie over en ervaringen met de verschillende manieren van digitaal contact.

Misschien heeft jullie organisatie al een systeem voor digitaal contact: vraag hiernaar. Als jullie nog geen systeem hebben, kun je kijken naar de communicatiemogelijkheden op onze website. Bespreek ze binnen je organisatie. Als je specifiek geïnteresseerd bent in beeldbellen, bekijk dan het stappenplan beeldbellen dat adviesbureau M&I/Partners gemaakt heeft. Deze beslisboom helpt je om te bepalen welke applicatie voor jullie het beste is. 

Ondersteuning bij digitaal contact

Als je nog niet gewend bent aan digitaal contact, bedenk dat je er in het begin wat meer tijd aan kwijt bent. Elk programma werkt ook net weer anders. Daar kan de leverancier van het programma je vaak bij ondersteunen. Als je meer algemene vragen hebt of ondersteuning zoekt, kun je terecht bij Digivaardig in de Zorg. Hier vind je tips en oefeningen om als zorgprofessional digitaal vaardiger te worden, op alle niveaus. Er is een speciale pagina over beeldbellen. Nictiz heeft een actielijst e-consults voor als je start met e-consults en een uitgebreid handboek e-consults

Wat als de ander niet digitaal vaardig is?

Ook voor cliënten kan digitaal contact nieuw zijn. Als mensen hun eerste stappen in de digitale wereld zetten, helpt Welkom Online hen met een laagdrempelig cursusaanbod en een telefonische hulplijn. Ook SeniorWeb en Klik & Tik bieden oefenmateriaal en ondersteuning aan op het gebied van digitale vaardigheden. Ze kunnen ook gratis bellen met de DigiHulpijn: 0800-1508. En ook bij cliënten geldt dat als ze het programma waar jullie mee werken moeilijk vinden, een leverancier vaak hulp kan bieden.

Bewaak grens tussen privé en professioneel

Door digitaal contact kunnen de grenzen van je werkdag en de grenzen tussen privé en professioneel gaan schuiven. Als je met elkaar gaat videobellen, denk aan de achtergrond die de ander ziet. Denk ook na over wanneer je bereikbaar wilt zijn. Bedenk of je het fijn vindt om buiten kantooruren bereikbaar te zijn of juist niet. Voor tips en praktijkvoorbeelden zie Aan de slag met beeldschermzorg.

Digitaal contact kan óók persoonlijk zijn

Veel mensen denken dat digitaal contact onpersoonlijk is, maar dat hoeft het niet te zijn. Zelfs bij geestelijke gezondheidstherapie wordt digitaal contact al volop gebruikt en zijn de reacties veelal positief. Omdat mensen vanuit hun vertrouwde omgeving kunnen spreken, kan het contact ook juist persoonlijker worden of durven ze door de afstand onderwerpen te bespreken waar zij anders meer moeite mee zouden hebben. De ervaring verschilt per cliënt en per behandeling. Voor tips over hoe je goed contact kunt maken met je cliënt, kijk bij DiSofa.

Digitaal contact zal misschien even wennen zijn, maar je krijgt het na wat oefenen snel genoeg onder de knie. Ter inspiratie hebben we allerlei slimme oplossingen voor digitaal contact in de zorg onder de zoekterm ‘communicatie medisch’ gezet. We bieden ook hulp bij implementatie.

 

Gerelateerde blogs

6 zorginnovaties die het revalidatieproces ondersteunen

  • Gebruik van zorginnovaties

Om te revalideren, is het belangrijk dat je patiënten de juiste oefeningen doen. Structureel en op de beste manier. Er zijn digitale hulpmiddelen die...

Lees meer over 6 zorginnovaties die het revalidatieproces ondersteunen

6 zorginnovaties die zelfstandigheid geven

  • Gebruik van zorginnovaties

Technologie kan ouderen en patiënten helpen om zo zelfstandig mogelijk te blijven. En daarmee ook mantelzorgers ontlasten. Zoals de slimme...

Lees meer over 6 zorginnovaties die zelfstandigheid geven

“Voor 3 medicatiemomenten kunnen we een andere cliënt douchen”

  • Gebruik van zorginnovaties

Het wijkteam van wijkverpleegkundige Laila Jorink heeft 15 cliënten met de medicijndispenser Medido. Dat is ongeveer 20% van hun klantenbestand. De...

Lees meer over “Voor 3 medicatiemomenten kunnen we een andere cliënt douchen”

Gerelateerde zorginnovaties

Beeldbellen in de zorg

Laagdrempelig online contact met je patiënt
Behandeling & Verzorging Communicatie medisch