Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Toepassing

Praktische tips voor de hygiëne van knuffelrobots en zorghorloges

16 mrt 2020artikel
Paro knuffelrobot

Hoe houd je knuffelrobots en zorghorloges schoon? Voor sommige zorgorganisaties is de hygiëne een drempel om zorgtechnologie te gebruiken. Niet voor Tangenborgh. De organisatie loopt voorop in het gebruik van technologie. En lost hygiënevraagstukken praktisch op. Saskia Timmermans, beleidsmedewerker bij Tangenborgh: “Het zou jammer zijn als zorgen over hygiëne een reden zijn om niet voor technologie te kiezen.”

Zorgorganisatie Tangenborgh maakt volop gebruik van technologie. Om wat voorbeelden te noemen: de Belevenistafel, slimme optische sensoren, robotzeehond Paro, knuffelhonden  en -poezen, het Luna-beeldscherm, de CRDL, slim incontinentiemateriaal, zorghorloges. En bij elke vorm van technologie is hygiëne een vanzelfsprekend aandachtspunt. “Paro en de knuffelrobots vallen onder de verantwoordelijkheid van de activiteitenbegeleiders”, vertelt Saskia. “Een van hun eerste vragen als wij een nieuw hulpmiddel introduceren is altijd ‘hoe houden we het schoon?’.” Uitgangspunt van Tangenborgh daarbij is ‘we moeten het niet moeilijker maken dan het is’.

Drie reinigingsmethoden voor knuffelrobots

Voor Paro en de knuffelrobots heeft Tangenborgh drie reinigingsmethoden. Saskia: “Na gebruik van de knuffels halen we een desinfecterend billendoekje over de vacht. Dat zijn van die natte doekjes die je ook voor kleine kinderen gebruikt. En als de vachtjes iets viezer zijn, wassen we ze met droogshampoo.” Van de knuffelhonden en -poezen kunnen de vachtjes losgemaakt en apart gewassen worden. “Dat doen we als het nodig is.” En Paro gaat 1 keer per jaar naar de leverancier voor onderhoud en wordt dan ook helemaal gereinigd. Of de vachtjes na elke knuffelbeurt met een doekje worden gereinigd, durft Saskia niet met 100% zekerheid te zeggen. “Ik vertrouw op de professionaliteit van de zorgmedewerkers. De doekjes zijn op de afdelingen altijd binnen handbereik. Ook zitten in de doos van elke knuffelrobot een pak doekjes en droogshampoo.”

Handen én zorghorloge wassen

Het zorghorloge van Tangenborgh is een smartwatch, aangevuld met alarmering en een gps-tracker. Zowel cliënten als zorgmedewerkers dragen de horloges. “De horloges zijn waterbestendig, dus als medewerkers hun handen wassen, nemen ze het horloge mee”, vertelt Saskia. “En als ze bij een risicovolle bewoner zijn geweest, doen ze hun horloge af en maken het schoon met een doekje. Dezelfde doekjes die we voor mobieltjes gebruiken.” Tangenborgh ontwikkelde het zorghorloge zelf, samen met leverancier Avics. Saskia geeft er regelmatig presentaties over. “Iedereen vindt het prachtig, maar altijd krijg ik de vraag ‘hoe houd je het schoon?’. Waarop ik altijd terugvraag: ‘hoe houden jullie je telefoon schoon?’. Vrijwel elke zorgorganisatie gebruikt tegenwoordig mobieltjes of andere beeldschermen in de zorg.”

Geen sieraden, wel een zorghorloge

Toch is het zorghorloge wel een ‘apart geval’. “Als zorgmedewerker mag je officieel geen sieraden dragen”, zegt Saskia. “Mag een zorghorloge dan wel? Dat hebben we aan de inspectie voorgelegd. Uitzonderingen zijn toegestaan, mits je goed uitlegt waarom. Ons zorghorloge draagt bij aan de veiligheid van cliënt en medewerker, dat is een goede reden. Ook moesten we aantoonbaar maken hoe we het schoonhouden. Daarom hebben we daarover vaste afspraken gemaakt, die we meenemen in het werkproces. Het zorghorloge is ook onderdeel van de risico-inventarisatie.”

Lees ook de blogs Slimme sensors voor goede nachtzorg, Zorgtechnologie en hygiëne: hoe doe je dat? of Zorgtechnologie geeft vrijheid en veiligheid.

Voor meer ervaringen van zorginstellingen met zorgtechnologie, houd de inventarisatie van Waardigheid & Trots in de gaten. Tangenborgh is daar al in vertegenwoordigd.

Foto: Paro knuffelrobot

Gerelateerde ervaringen

Vrouw bekijkt bijsluiteranimatie van KIJKsluiter
  • Toepassing

Begrijpelijke bijsluiters en behandelinformatie

Bijsluiters zijn soms moeilijk te lezen, te begrijpen en te onthouden. Zeker als een patiënt niet zo taalvaardig is of veel verschillende...

Lees meer
Oudere man oefent een gesprek met een arts.
  • Toepassing

Zo bereiden patiënt én zorgverlener zich goed voor op een gesprek

Als zorgverlener en patiënt samen beslissen over de zorg, slaan behandelingen beter aan. Maar niet elke patiënt gaat even makkelijk het gesprek...

Lees meer
dokter houdt smartphone vast
  • Toepassing

Zorgtechnologie en hygiëne: hoe doe je dat?

We weten het allemaal: hygiëne is ontzettend belangrijk in de zorg. Maar wat zijn de regels voor zorgtechnologie? Kun je knuffelrobots wassen?...

Lees meer

Gerelateerde zorgoplossingen

Verstandelijk gehandicapten aan de tovertafel met begeleider

Spelen is weer even meedoen

Interactieve tafel voor plezier en uitdaging
Spel & Beweging
Oudere vrouw zit in bed en kijkt naar buiten.

Slimme sensoren in huis en zorginstelling

Veilig thuis wonen met dementie
Preventie & Veiligheid
oudere vrouw heeft knuffelkat op schoot

Knuffelkat. Beeld:  Tonny Presser

Robotkat voor ouderen met dementie

Interactieve knuffelrobots als huisdier
Spel & Beweging
Spiqle Agenda op de eettafel geeft de dagstructuur aan

Slimme kalenderklok helpt bij dagstructuur

Geheugensteun voor mensen met dementie of autisme
Mantelzorg
Lachende oudere vrouw en verpleegster raken beiden CRDL aan en houden elkaars andere hand vast

Vernieuwend contact met ouderen en gehandicapten

Maak muziek door aanraking
Sociaal contact
vrouw houdt incontinentiemateriaal luier clip vast

Abena Nova

Slim incontinentiemateriaal

Met sensor en app meten wanneer iemand plast
Behandeling & Verzorging