• Uitproberen zorginnovaties

Wat heb jij ontdekt in de Slimme Zorg Estafette?

15 mrt 2021 artikel

Vier regionale bijeenkomsten, 39 deelsessies, 210 regionale activiteiten én een afsluitende bijeenkomst: we konden veel ontdekken in de Slimme Zorg Estafette. Bijvoorbeeld dat we echt die digitale vaardigheden moeten verbeteren. Of dat we slimme zorg al vóór de behandeling kunnen inzetten. En wist je dat veel patiënten graag een online huisarts willen? Ook ontwikkelen steeds meer leveranciers hun product samen met de praktijk. Vier inzichten uit de Slimme Zorg Estafette.

Digitype van zorgverleners

Uit de regiobijeenkomsten bleek dat het gebrek aan digitale vaardigheden bij zorgverleners overal een knelpunt is. Denk dus niet dat iedereen tegenwoordig wel weet hoe de tablet en de smartphone werken! Maatwerk lijkt de oplossing. Wil je als organisatie al je medewerkers meenemen in het digitale tijdperk? Kijk dan goed wat elke individuele medewerker nodig heeft en stem je ondersteuning daarop af. Handig hulpmiddel is de digitale zelftest ‘Welk digitype ben jij?’ van Vilans en Digivaardig in de zorg.

Ook voor cliënten ondersteuning op maat

Ook zorggebruikers ontvangen graag digitale kennis en ondersteuning op maat. Verpleegkundige Lowie te Dorsthorst van Sensire sprak erover tijdens de plenaire bijeenkomst van regio Oost. Zijn boodschap: als je de tijd neemt om cliënten uit te leggen hoe de technologie werkt, krijgen ze er vanzelf vertrouwen in. Dit sluit naadloos aan bij het onderzoek van Ineke Hazelzet van Stichting Ikone. Wie zijn patiënten goed en op maat informeert, trekt ze sneller over de streep, vertelde zij tijdens de afsluitende bijeenkomst.

Hulp voordat de ggz-behandeling start

Binnen de ggz lijkt zich dankzij slimme zorg een interessante ontwikkeling te voltrekken: mensen helpen nog voordat hun behandeling begint. Ggz-instelling Lentis overbrugt met het online programma Wacht @ctief de tijd tussen verwijzing en intake. Wachtenden kunnen alvast aan de slag met een online module vol uitleg, tips en nuttige links. Hierdoor voelen patiënten zich gezien en minder verloren. Vergelijkbaar – en zelfs nog laagdrempeliger – is platform InTalk. Het platform is een initiatief van basis-ggz-aanbieder Mindfit en media- en innovatiebureau Zorgverkenners. Bezoekers kunnen (h)erkenning vinden in podcasts over ingrijpende levenservaringen. Mindfit biedt InTalk niet alleen gratis aan hun cliënten aan, maar aan iedereen.

De pragmatische zorggebruiker gaat online

En dan de online huisarts. Westerdokters, Medicinfo, DocLine en Spreekuur.nl zijn allemaal voorbeelden van hybride huisartsenzorg: digitaal als het kan en live op het spreekuur als dat beter is. De veelgehoorde angst dat de huisarts het contact met zijn of haar patiënten verliest blijkt toch echt ongegrond. Vladan Ilic, huisarts bij Westerdokters, vertelde tijdens de regiobijeenkomst van regio West dat de online huisarts juist menselijker is. Omdat patiënten via chat en videobellen sneller en directer contact hebben met de arts. Hij doet inmiddels 85% van zijn consulten online. Het is wel een bepaald type patiënt dat kiest voor online, vertelde Nicole van der Meulen van DocLine tijdens de afsluitende bijeenkomst: de pragmatische zorggebruiker. En dat is dezelfde zorggebruiker die kiest voor apps als Dokter Appke en App de dokter. Want niets is fijner dan op het moment dat het jou uitkomt, zonder reis- en wachttijd, een gezondheidsvraag te kunnen stellen.

Leverancier en gebruiker ontwikkelen zorgtechnologie samen

De Slimme Zorg Estafette liet ook zien dat leveranciers steeds vaker hun product samen met de gebruiker (door)ontwikkelen. Zo brengt Deron binnenkort een slim matras 2.0 mét randdetectie op de markt. Want dat ontbrak nog aan het matras, volgens zorgverleners. SyncVR Medical werkt met zorgverleners en universiteiten samen om Virtual Reality een vaste plek in de gezondheidszorg te geven. En Zorggroep Solis heeft haar hart verloren aan sociale robot SARA. Want SARA kan het welzijn van bewoners binnen het verpleeghuis verhogen. En daarmee de werkdruk van de zorgmedewerkers verlagen. Zorggroep Solis en Sara-Robotics werken samen aan de ontwikkeling van SARA.

Natuurlijk bood de Slimme Zorg Estafette nog veel meer inzichten! Kijk activiteiten en bijeenkomsten terug op www.slimmezorgestafette.nl. Of lees de impressie van de Slimme Zorg Estafette 2021.

Gerelateerde blogs

Laagdrempelig kennismaken met zorginnovaties bij de SlimoTheek

  • Uitproberen zorginnovaties

Bij de SlimoTheek kunnen ouderen, mantelzorgers en professionals gratis zorginnovaties lenen. Om thuis uit te proberen. En als het goed bevalt...

Lees meer over Laagdrempelig kennismaken met zorginnovaties bij de SlimoTheek

Zorgtechnologie proberen bij de Technologie & Zorg Academie

  • Uitproberen zorginnovaties

Bij de Technologie & Zorg Academie (TZA) kun je oefenen, testen en leren werken met zorgtechnologie. Wil je weten welke technologieën er zijn? Wil je...

Lees meer over Zorgtechnologie proberen bij de Technologie & Zorg Academie

Wat heb jij ontdekt in de Slimme Zorg Estafette?

  • Uitproberen zorginnovaties

Vier regionale bijeenkomsten, 39 deelsessies, 210 regionale activiteiten én een afsluitende bijeenkomst: we konden veel ontdekken in de Slimme Zorg...

Lees meer over Wat heb jij ontdekt in de Slimme Zorg Estafette?

Gerelateerde zorginnovaties

Online ondersteuning voor huisartsen

Online een afspraak maken en digitale doktersassistent
Communicatie medisch

Betrouwbaar online huisarts advies

Online informatie van de huisarts
Educatie & Informatie

E-consult in de zorg

Patiënten ook online helpen
Communicatie medisch

Slim bed en slim matras in de zorg

Veilig slapen voor patiënt en cliënt
Monitoring & Controle Preventie & Veiligheid