• Uitproberen zorginnovaties

Laagdrempelig kennismaken met zorginnovaties bij de SlimoTheek

19 jan 2023 artikel
Sarah van Groeningen in de SlimoTheek

Bij de SlimoTheek kunnen ouderen, mantelzorgers en professionals gratis zorginnovaties lenen. Om thuis uit te proberen. En als het goed bevalt vervolgens zelf aan te schaffen. In Nederland zijn steeds meer SlimoTheken. Zo ook in het Dorpshuis Badhoevedorp. Sarah van Groeningen, casemanager dementie bij Zorgcentra Meerlanden is hier aanspreekpunt. “Als mensen een innovatie eerst thuis kunnen proberen, weten ze of ze er iets aan hebben.”

Sarah is blij met de SlimoTheek. “Ik weet uit ervaring dat zorgtechnologie een cliënt én mantelzorger verlichting kan bieden. Maar het moet wel passen. Niet alles werkt bij iedereen. Hoe mooi is het dan als mensen een innovatie eerst even thuis kunnen proberen. Zodat ze weten of ze er iets aan hebben.” In de SlimoTheek in het Dorpshuis in Badhoevedorp is van alles te leen: van sleutelvinder en seniorenklok tot gps-tracker en eenvoudige tablet. “Maar ook een handige telefoon en een aangepaste afstandsbediening met maar 6 knoppen, een steady lepel voor mensen die last hebben van trillende handen, een druppelbril, een robotkat, noem maar op.”

Een plek waar iedereen kan binnenlopen

Het Dorpshuis is een plek waar iedereen kan binnenlopen. “Een goede locatie voor de SlimoTheek dus”, aldus Sarah. “In de ideale situatie is er altijd een verpleegkundige aanwezig die uitleg kan geven over de zorginnovaties. Om het echt laagdrempelig te maken. Maar dat is niet gelukt, we kregen het rooster niet rond. Nu zijn een collega en ik aanspreekpunt. Mensen die geïnteresseerd zijn in een innovatie kunnen een terugbelverzoek achterlaten bij de receptie van het Dorpshuis of een mailtje sturen. Een van ons maakt dan een afspraak.” Daarnaast is er een vrijwilliger die mensen kan helpen bij het installeren van het hulpmiddel.

Uitleg hoe een innovatie werkt

Sarah heeft sinds de opening van de SlimoTheek 6 maanden geleden al heel wat mensen geholpen. “Laatst nog kwam er iemand voor de druppelbril. Dat is een van de weinige innovaties die we niet uitlenen, vanuit hygiënisch oogpunt. Maar ik kon haar wel uitleggen hoe de bril werkt.” Ook hielp ze niet zo lang geleden een mantelzorger op weg die iets handigs zocht om zijn tante te helpen haar afspraken niet te vergeten. “Ik heb toen alle opties met hem doorgesproken, waarna de keuze op de eenvoudige tablet van Compaan viel.”

Twee weken lenen van de SlimoTheek

Natuurlijk gebruikt Sarah haar kennis van de innovaties in de SlimoTheek ook in haar dagelijks werk als casemanager dementie. Zo bleek tijdens een gesprek met de partner van een vrouw met beginnende dementie dat hun nachten onrustig waren. “Hij vertelde dat ze vaak om 04.30 uur opstaat. Dan denkt ze dat ze naar haar tennisafspraak moet. Normaal checkt ze haar afspraken op de kalender in de keuken, maar ’s nachts natuurlijk niet. Ik heb hem toen de seniorenklok aangeraden, voor in de slaapkamer. Dat is een scherm met daarop duidelijk de dag, de datum, de tijd en het dagdeel. En je kunt er ook afspraken inzetten. Hij leende de klok 2 weken van de SlimoTheek en heeft er nu zelf een gekocht.”

Steeds grotere rol voor technologie

Sarah twijfelde geen moment toen haar leidinggevende aanspreekpunten voor de SlimoTheek zocht. “Ik vind het belangrijk én leuk om feeling met zorgtechnologie te hebben. Het aantal kwetsbare ouderen groeit. Technologie gaat een steeds grotere rol spelen in de zorg voor deze ouderen. Maar het is belangrijk dat we die technologie in een zo vroeg mogelijk stadium inzetten. Zodat mensen er nog aan kunnen wennen en minder weerstand hebben. Als casemanager dementie kan ik helpen die beweging in gang te zetten.”

Meer informatie over de SlimoTheek vind je op generatiethuis.nl.

Gerelateerde blogs

Laagdrempelig kennismaken met zorginnovaties bij de SlimoTheek

  • Uitproberen zorginnovaties

Bij de SlimoTheek kunnen ouderen, mantelzorgers en professionals gratis zorginnovaties lenen. Om thuis uit te proberen. En als het goed bevalt...

Lees meer over Laagdrempelig kennismaken met zorginnovaties bij de SlimoTheek

Zorgtechnologie proberen bij de Technologie & Zorg Academie

  • Uitproberen zorginnovaties

Bij de Technologie & Zorg Academie (TZA) kun je oefenen, testen en leren werken met zorgtechnologie. Wil je weten welke technologieën er zijn? Wil je...

Lees meer over Zorgtechnologie proberen bij de Technologie & Zorg Academie

Wat heb jij ontdekt in de Slimme Zorg Estafette?

  • Uitproberen zorginnovaties

Vier regionale bijeenkomsten, 39 deelsessies, 210 regionale activiteiten én een afsluitende bijeenkomst: we konden veel ontdekken in de Slimme Zorg...

Lees meer over Wat heb jij ontdekt in de Slimme Zorg Estafette?

Gerelateerde zorginnovaties

Oogdruppels toedienen met de druppelbril

Hulpmiddelen voor oogdruppels
Behandeling & Verzorging

Makkelijke tablets en smartphones

Eenvoudig foto's ontvangen, beeldbellen en spelletjes doen
Mantelzorg Sociaal contact

Slimme kalenderklok helpt bij dagstructuur

Afspraakherinnering en geheugensteun
Mantelzorg Behandeling & Verzorging Sociaal contact

Hulpmiddelen voor als je handen trillen door een tremor

Innovaties die de trillingen onderdrukken of opvangen
Behandeling & Verzorging

Robotkat om mee te knuffelen

Interactieve knuffelrobots als huisdier
Spel & Beweging

Veilig dwalen met GPS

Dwaaldetectie met GPS zoals in zorghorloge
Mantelzorg Preventie & Veiligheid