• Uitproberen zorginnovaties

Zorgtechnologie ontdekken in Harm’s Escape Room

1 mrt 2021 artikel
Harm's Escape Room

Foto: Harm's Escape Room

Hoe maak je zorgmedewerkers enthousiast voor zorgtechnologie? Spelenderwijs natuurlijk! Technologie voor Warme Zorg, het samenwerkingsverband van acht zorgorganisaties in de regio Salland, ontwikkelde Harm’s Escape Room. Zorgmedewerkers moeten binnen een uur achterhalen waarom cliënt Harm in paniek is. Dat lukt alleen als ze alle technologie in de kamer gebruiken!

Hoe maak je zorgmedewerkers warm voor technologie? “In ieder geval niet door ze met theorie te overstelpen”, zegt Laura Steman, regionaal projectleider Technologie voor Warme Zorg. “Zorgmedewerkers zijn doeners. Het is beter om leren praktisch en leuk te maken.” Bijvoorbeeld met een escaperoom. Laura kende Ria’s Escape Room van zorgorganisatie Omring. Hierin leren medewerkers hoe ze persoonlijke zorg kunnen bieden. “Ik heb contact opgenomen met de makers, &happy en Planetree, en ze mijn idee voor een escaperoom over zorgtechnologie voorgelegd. Want als je zoiets nieuws wilt doen, moet je wel de juiste partner zoeken. In ons geval een echte gameontwikkelaar met ervaring met spelend leren binnen de zorg.”

Pop-up-escaperoom

Het resultaat is Harm’s Escape Room. Harm is in de war geraakt en de zorgverleners moeten erachter komen waarom. De aanwijzingen bevinden zich in de kamer; daarvoor moeten de zorgmedewerkers alle technologieën gebruiken die ze tegenkomen. Het ECD bijvoorbeeld, maar ook de VR-bril, de Compaan, leefpatroonmonitoring, de Medido en nog veel meer. Harm’s Escape Room is een ‘pop-up-escaperoom’. Alle onderdelen van de escaperoom zitten in twee koffers. De escaperoom is dus makkelijk mee te nemen en te verplaatsen. Iets wat Technologie voor Warme Zorg bij de aangesloten organisaties in regio Salland dan ook gaat doen. Elke organisatie die over een kamer met een tafel en stoelen beschikt kan de escaperoom opbouwen. Dat duurt een klein uur. Goed om te weten: de koffers bevatten de echte technologieën. Na afloop van de escaperoom kunnen de medewerkers ze nog even op hun gemak bekijken.

Verbinding met persoonlijke zorg

Laura vertelt dat de escaperoom bij elke technologie de verbinding legt met persoonlijke zorg. “Wij willen aan zorgmedewerkers overbrengen dat je met technologie ook veel warmte kunt geven. Daar geloven we echt in. En daar ráák je zorgmedewerkers mee. Ik bedoel, als je zegt dat je technologie inzet omdat je dan minder mensen nodig hebt en het geld scheelt, trek je ze niet over de streep.” Op de VR-bril van Harm staan bijvoorbeeld foto’s van vogels. Want Harm fotografeerde vroeger veel én hij hield van vogels spotten. Die koppeling met persoonlijke zorg wordt nog eens benadrukt in de quiz die de zorgmedewerkers na afloop van de escaperoom doen. Laura: “In de quiz staat centraal waarom Harm al die technologieën in zijn kamer heeft staan.” Voor de zorginstellingen in regio Salland maakte Laura bovendien een digitale les. Die kunnen de zorgmedewerkers voorafgaand aan of na afloop van de escaperoom doen. “Centraal staat wat goede zorg is en hoe medewerkers waarde kunnen toevoegen. Door het uitwerken van een casus ontdekken ze hoe technologie helpend kan zijn. Ook leggen we uit wat Technologie voor Warme Zorg te bieden heeft.”

Voor alle medewerkers

Vanwege het coronavirus heeft Laura de escaperoom nog onvoldoende kunnen inzetten. “We kijken nu of we de escaperoom per team kunnen gebruiken. Want als je met mondkapjes en handschoenen samen op de afdeling werkt, kun je ook samen spelend leren. Voor medewerkers ook een leuke vorm van teambuilding in deze periode.” De medewerkers die de escaperoom al hebben gedaan zijn enthousiast. “Ze vinden het leuk én leerzaam. En binnen Zorggroep Solis – mijn ‘thuisorganisatie’ – beperk ik de deelname niet tot zorgmedewerkers. Ook bijvoorbeeld ICT-medewerkers en medewerkers van de technische dienst doen de escaperoom. Zodat ze zien hoe onze zorg veranderd. En begrijpen waarvoor die betere wifi nodig is. Dat vinden ze heel interessant. Ik denk dat Harm’s Escape Room nuttig is voor alle medewerkers.”

Bekijk ook het filmpje van Harm’s Escape Room. Kijk voor meer informatie over Technologie voor Warme Zorg op technologievoorwarmezorg.nl. Heb je ook interesse in de escaperoom? Je kunt Harm’s Escape Room aanschaffen bij &happy.

Gerelateerde blogs

Laagdrempelig kennismaken met zorginnovaties bij de SlimoTheek

  • Uitproberen zorginnovaties

Bij de SlimoTheek kunnen ouderen, mantelzorgers en professionals gratis zorginnovaties lenen. Om thuis uit te proberen. En als het goed bevalt...

Lees meer over Laagdrempelig kennismaken met zorginnovaties bij de SlimoTheek

Zorgtechnologie proberen bij de Technologie & Zorg Academie

  • Uitproberen zorginnovaties

Bij de Technologie & Zorg Academie (TZA) kun je oefenen, testen en leren werken met zorgtechnologie. Wil je weten welke technologieën er zijn? Wil je...

Lees meer over Zorgtechnologie proberen bij de Technologie & Zorg Academie

Wat heb jij ontdekt in de Slimme Zorg Estafette?

  • Uitproberen zorginnovaties

Vier regionale bijeenkomsten, 39 deelsessies, 210 regionale activiteiten én een afsluitende bijeenkomst: we konden veel ontdekken in de Slimme Zorg...

Lees meer over Wat heb jij ontdekt in de Slimme Zorg Estafette?

Gerelateerde zorginnovaties

Dementie hulpmiddelen om te ontspannen

VR-bril en schommelstoel
Mantelzorg Spel & Beweging

Makkelijke tablets en smartphones

Eenvoudig foto's ontvangen, beeldbellen en spelletjes doen
Mantelzorg Sociaal contact

Langer thuis wonen met leefpatroonmonitoring

Vroeg veranderingen in leefpatroon oppikken
Mantelzorg Monitoring & Controle Preventie & Veiligheid

Slimme medicijndispensers

Nooit meer je medicijnen vergeten
Behandeling & Verzorging Monitoring & Controle Preventie & Veiligheid