Bij COPD of hartfalen minder naar het ziekenhuis

Thuis je waarden meten

Man achter tafel gebruikt meetapparatuurTwee personen kijken naar overzicht thuismeting op mobiel

Foto's: FocusCura en Sebastiaan Blok

Wanneer je een chronische ziekte hebt zoals COPD of hartproblemen, dan ben je veel tijd kwijt aan regelmatig ziekenhuisbezoek. Dit is vaak spannend en vermoeiend. Als je thuis regelmatig je waarden kan meten, dan scheelt dat tijd en energie. Zo kun je zelf je ziekte beter in de gaten houden en je arts ook, want die kijkt op afstand mee. Zo worden jullie minder gauw verrast met een plotselinge verergering.

Voor wie?

Patiënten met chronische ziekten en aandoeningen zoals COPD, hartfalen of hypertensie (ook bij zwangerschap).

Hoe werkt het?

Een systeem voor telemonitoring van onder meer hartslag en bloeddruk is Luscii. Met bijbehorende of eigen meetapparatuur kun je zelf je bloeddruk, hartslag en gewicht meten. Deze thuismetingen worden via de Luscii app ook naar je zorgverlener gestuurd. Als het nodig is neemt je zorgverlener contact met je op via mail of video (beeldbellen via Luscii). In overleg met je zorgverlener bepaal je welke meetwaarden belangrijk zijn maar ook op welke momenten je de metingen doet en de waarden opstuurt. Door de zelfmeting ontstaat een beter beeld over je eigen ziektebeeld en leer je goed signalen van verslechtering herkennen. Zo worden bijvoorbeeld grenswaarden ingesteld, zodat alleen een alarm afgaat als deze overschreden wordt en wordt de arts of verpleegkundige gewaarschuwd. Ook kan je zorgverlener aan de hand van jouw meetgegevens je medicatie bijsturen en je beter begeleiden. Zo kunnen overbodige ziekenhuisbezoeken, diagnostiek en opnames voorkomen worden.

Hartwacht van Cardiologie Centra Nederland is voor hartmonitoring en gebruikt bijvoorbeeld een speciaal afgestemde versie van Luscii. Bekijk hieronder een filmpje over monitoren op afstand met Hartwacht.

 

Wat voorheen COPD InBeeld was, als ook cVitals telemonitoring en cContact beeldzorg van FocusCura, is nu allemaal Luscii.

 

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid 

Aanbieders

Kijk op de website van Luscii voor meer informatie. Vraag na bij je zorgverlener of zij aan telemonitoring doen. Zo niet, overleg met je zorgverlener om het samen in gebruik te nemen voor jouw situatie. Als ze Luscii gebruiken, dan is de app voor jou gratis te downloaden voor iOS in de App Store en voor Android in de Play Store. De meetapparatuur wordt door je zorgverzekeraar vergoed.

HartWacht is beschikbaar voor patiënten die door de cardioloog worden aangemeld. Vraag je cardioloog of jij je kunt aanmelden voor Hartwacht. HartWacht wordt volledig vanuit het basispakket vergoed door bijna alle zorgverzekeraars. Neem contact op met je zorgverzekeraar over de vergoeding. De apparatuur van HartWacht wordt in bruikleen bij je thuis afgegeven.

Voor de professional

Luscii begeleidt ziekenhuizen bij de implementatie van hun systeem. Zie hun website voor meer informatie als je met Luscii wilt starten.

Bij Cardiologie Centra Nederland wordt momenteel hard gewerkt aan een oplossing waarmee HartWacht, in samenwerking met ziekenhuizen, ook aan patiënten van die betreffende ziekenhuizen kan worden aangeboden. CCN staat altijd open voor gesprekken met geïnteresseerde partijen, neem contact op.

Gerelateerde oplossingen

Een man draagt een Qardio ECG-monitor rondom zijn borst, kijkt op zijn smartphone om zelf een hartfilmpje te maken.

Zelf hartfilmpje (ECG) maken

Draagbaar ECG apparaat
Monitoring & Controle