Makkelijker een afspraak maken

Online afspreken met de huisarts

man maakt afspraak met huisarts van achter zijn computer

Vind je het vervelend om je huisarts te bellen voor het maken van een afspraak? Bijvoorbeeld omdat je niet gewend bent om te bellen, het niet durft of als je op de gegeven tijd niet uitkomt. Bij veel huisartsen kun je tegenwoordig ook online een afspraak maken. Op elk moment van de dag en zonder dat je een telefoon hoeft op te pakken. Je hoeft niet te wachten en je kunt rustig opschrijven wat je klachten zijn.

Voor wie?

Voor huisartspatiënten die het fijner of handiger vinden om online een afspraak te maken in plaats van telefonisch.

Hoe werkt het?

Vraag aan je huisarts of het maken van online afspraken mogelijk is of kijk op de site van je huisarts. Op de site kun je de datum en tijd selecteren, aangeven welke huisarts je wilt zien in het geval van een huisartsenpost en je kunt je klachten duidelijk opschrijven. Belangrijk: voor spoedhulp of dringende klachten moet je wel altijd direct met de praktijk bellen!

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid

Aanbieders

Kijk op de site van je huisarts of je online een afspraak kunt maken. Als dat niet zo is, vraag je huisartspraktijk dan of ze dit willen overwegen.

Voorbeeld van een aanbieder is Planl. Deze wordt gebruikt door huisartsen, tandartsen en fysiotherapeuten en koppelt met bestaande informatiesystemen. Zie hoe het werkt in hun demo.

Voor de professional

Als huisartsenpraktijk of huisartsengroep moet je nieuwe hard- en software aanschaffen en de huisartsen en assistenten bijscholen. Tegenover die investering staat een lagere werkdruk, vooral voor de assistenten. Zij hoeven minder vaak de telefoon op te nemen. De huisartsenpraktijk wordt bovendien toegankelijker en mensen kunnen in alle rust hun klachten zo goed mogelijk formuleren.

Voor informatie als je Planl wil gebruiken, kijk op hun pagina voor zorgverleners