Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Uitproberen zorginnovaties

Psychose, ouderdom, dementie? Ervaar het zelf!

14 feb 2020suggesties
Vrouw met aangepaste duikbril en koptelefoon op, in een rolstoel, ervaart hoe het is om oud en zorgafhankelijk te zijn.

Je wilt je cliënt of naaste op de best mogelijke manier verzorgen. Maar hoe weet je dat je het goede doet? Virtual reality, inleefsessies en escaperooms bieden uitkomst. Ze laten je ervaren hoe het is om oud te zijn, wat dementie met je doet of wat er gebeurt als je een psychose hebt. En hoe het voelt om zorg van een ander te moeten krijgen. Zo kun jij je echt in jouw cliënt of naaste verplaatsen.

De Verwarde Man

Een psychose is niet zomaar even te beschrijven of uit te leggen. Beter is het om zelf te ervaren hoe het is. Dat kan met virtual reality, zoals De Verwarde Man en de psychose simulator van Labyrinth Psychotica. Ook maak je kennis met de – niet altijd begripvolle – reacties van mensen uit om je heen.

De Dementiebril

Ook virtual reality, maar dan de werkelijkheid van dementie: met de Dementiebril van Into D’mentia kruip je in de huid van iemand met dementie. Waar loop je dagelijks tegenaan? Hoe reageert je omgeving? Wie nog dieper in de ervaringen van mensen met dementie wil duiken, kan een training volgen in de mobiele cabine van Into D’mentia. In de zeecontainer met speciale woonkeuken ervaar je in een halfuur alle verwarring, onzekerheid en desoriëntatie van mensen met dementie. De training vindt plaats op locatie.

De Mobiele Verwarring

Ook op locatie, maar dan in een caravan, biedt escaperoom De Mobiele Verwarring een educatieve beleving van dementie, met puzzels en licht- en geluidseffecten. Ga met z’n vieren de uitdaging aan en zorg dat je binnen 45 minuten weer buiten staat. Uiteraard ben je dan een aantal belangrijke lessen over dementie rijker.

Spelen met vrijheid

Ga je liever alleen de uitdaging aan? Doe dan de online escaperoom Spelen met vrijheid. Als verzorgster van de dementerende mevrouw Den Ouden ontdek je hoe je haar vrijheid kunt vergroten. Mits je de puzzels goed oplost.

Zo is het om oud of zelf cliënt te zijn

Vermoeide armen en benen, slecht zicht, slecht gehoor: met het geriatisch simulatiepak van de Participatiekliniek ervaar je hoe het is om oud te zijn. Je kunt hier ook een iets mildere ‘mankementenbox’ bestellen, met slechtzichtbrillen, slechtgehoorkappen, mitella’s en enkel- en polsverzwaringen. Of kies voor de real life-ervaring en laat je 24 uur onderdompelen in oud en zorgafhankelijk zijn. Het 24-uursevent kan ook op locatie, als jouw organisatie over een leegstaande afdeling of locatie beschikt.

Vind je 24 uur wat te heftig, maar wil je toch ervaren hoe het voelt om kwetsbaar en afhankelijk te zijn? De Keerzijde en het Zorgtrainingscentrum geven workshops en inleefsessies van een dag. Dan word je zelf verzorgd, verpleegd en begeleid door een team van zorgprofessionals.

Een zorgverlener geeft een andere zorgverlener wat te drinken in de badkamer.

Foto: De Keerzijde

Foto boven de blog: De Participatiekliniek.

 

Gerelateerde blogs

uitleg in de Infotruck van de TZA
  • Uitproberen zorginnovaties

Zorgtechnologie proberen bij de Technologie & Zorg Academie

Bij de Technologie & Zorg Academie (TZA) kun je oefenen, testen en leren werken met zorgtechnologie. Wil je weten welke technologieën er zijn...

Lees meer
  • Uitproberen zorginnovaties

Wat heb jij ontdekt in de Slimme Zorg Estafette?

Vier regionale bijeenkomsten, 39 deelsessies, 210 regionale activiteiten én een afsluitende bijeenkomst: we konden veel ontdekken in de Slimme...

Lees meer
Harm's Escape Room
  • Uitproberen zorginnovaties

Zorgtechnologie ontdekken in Harm’s Escape Room

Hoe maak je zorgmedewerkers enthousiast voor zorgtechnologie? Spelenderwijs natuurlijk! Technologie voor Warme Zorg, het samenwerkingsverband van...

Lees meer

Gerelateerde zorgoplossingen

Angstige vrouw met twee geest beelden die uit haar lijken te komen

Beeld: iStock

Psychose simulator in VR

Ervaar de verwarring van een psychose
Educatie & Informatie
Vrouw zit met tablet op schoot spelen van de dementiegame

Dementiegame. Credits: Sevagram

Hoe voelt een persoon met dementie zich?

Dementie ervaren met dementiebril en game
Educatie & Informatie