Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Suggesties van zorginnovaties

Zo houd jij je goede voornemens vol

1 jan 2019suggesties
Vrouw op straat kijkt op smartphone

Foto: stockfoto Unsplash

Een nieuw jaar, een nieuw begin. Hét moment om eindelijk te stoppen met roken, de kerstkilo’s kwijt te raken, vaker te sporten of minder te stressen. Allemaal goede voornemens, maar hoe houd je het vol? Deze apps maken het (een beetje) makkelijker.

Minder drinken

Proost, op een mooi 2019! Met champagne luiden we het nieuwe jaar in, ook al waren we eigenlijk van plan om wat minder alcohol te drinken. De Maxx app kan je daarbij helpen. In de app stel je concrete doelen en krijg je tips en oefeningen om dat doel te halen. Zo houd je het minderen of stoppen beter vol. Heb je een extra duwtje nodig? Dan kun je ook een anonieme online cursus doen.

Gezonder eten

Om je fitter te voelen of wat af te vallen neem je je voor om gezonder te eten. Maarja, wat is gezond en hoe weet je wat je wel en niet moet eten? Er zijn apps die voor je uitrekenen hoeveel calorieën, vet, suiker en zout je binnenkrijgt. De apps berekenen dan automatisch waarvan je minder of meer zou moeten eten om op gezond gewicht te komen. Als een slim eetdagboek dus. En ook handig: er bestaan weegschalen met wifi, zodat je meteen in een app kunt bijhouden hoe dicht je bij je streefgewicht zit.

Meer bewegen / sporten

Als je sporten niet zo leuk vindt is het lastig om jezelf te motiveren. Dan is het fijn om te zien dat je écht wel vooruitgang boekt. Voor verschillende sporten zoals hardlopen, fietsen en zwemmen zijn er apps waarmee je inzicht krijgt in je prestaties. Je ziet bijvoorbeeld hoe snel je gaat, hoeveel calorieën je hebt verbrand en welk rondje je hebt gemaakt. Geen zin om de deur uit te gaan? Dan zijn er ook allerlei online fitnessprogramma’s, die je gewoon vanuit je huiskamer kunt doen.

Ontstressen

Ben je de hele dag druk, slaap je slecht en heb je nooit tijd voor wat je écht belangrijk vindt? Dan is het tijd om te ontstressen! Bijvoorbeeld met meditatie- en ademhalingsoefeningen. Apps als Headspace en Buddhify geven uitleg, tips en korte opdrachtjes, ook voor wie nog niet bekend is met meditatie. Fijn om even je hoofd leeg te maken voordat je naar bed gaat. En met apps die je slaappatroon analyseren word je ook uitgerust weer wakker.

Minder op je telefoon zitten

In de trein, op de bank, tijdens je werk, in bed en zelfs op de wc: we spenderen elke dag een aanzienlijke tijd kijkend naar het schermpje van onze smartphone. Als je wat minder met je telefoon bezig wil zijn, dan is het gek genoeg ook je telefoon die je daarbij kan helpen. Zo zijn er apps die je telefoongebruik in de gaten houden, waarbij je punten scoort als je je telefoon minder vaak oppakt. Ook kun je voor jezelf een tijdslimiet instellen voor het bezoeken van bepaalde websites en gebruiken van tijdverslindende apps.

Stoppen met roken

Het is heel moeilijk, maar het levert ook heel veel op: stoppen met roken. Steun van familie en vrienden helpt, maar er zijn ook allerlei apps die je helpen om vol te houden en je doel te behalen. Deze apps laten je zien hoe je gezondheid elke dag verbetert, hoeveel geld je al bespaard hebt en helpen je herinneren waarom je ook alweer wilde stoppen. Een lijstje met goede apps vind je hier.

Weet jij nog andere apps of toepassingen die kunnen helpen om je goede voornemens te laten slagen? Of ben je benieuwd welke slimme oplossingen er zijn voor jouw zorgvraag? Laat het ons weten! Zo maken we onze website steeds beter. We wensen je in ieder geval heel veel succes om van jouw 2019 een jaar vol geluk en gezondheid te maken!

Gerelateerde blogs

Man doet de e-learning Slimme Zorg van Nu achter de pc
  • Suggesties van zorginnovaties

Online lessen en trainingen voor zorgmedewerkers

Werk je in de zorg en wil je blijven leren? Of wil je je kennis weer even opfrissen? Dat kan gewoon vanuit huis. Met een e-learning volg je lessen...

Lees meer
Man kijkt op de app Mijn Eetmeter om zijn voeding te controleren.
  • Suggesties van zorginnovaties

Zorgoplossingen die je patiënt helpen met een gezonde leefstijl

Als zorgprofessional kom je elke dag wel in aanraking met patiënten die baat hebben bij een gezondere levensstijl. Bijvoorbeeld omdat ze roken,...

Lees meer
Een kind speelt met Storywall voordat het een operatie krijgt.
  • Suggesties van zorginnovaties

Digitale oplossingen voor, tijdens en na een ziekenhuisopname

Heb je binnenkort een operatie? Innovatieve digitale zorgoplossingen kunnen bijdragen aan je (mentale) gezondheid rondom een ziekenhuisopname. Wie...

Lees meer

Gerelateerde zorginnovaties

Twee jonge mannen waarvan er een fles bier drinkt

Beeld: Tom Fogg (Flickr)

Minder alcohol drinken

Zelfhulpsites bij drugs- en drankgebruik
Educatie & Informatie
Een man zit aan tafel en gebruikt de Eetmeter app. Er staat broodbeleg op tafel en er ligt een bord met een boterham.

De Eetmeter app. Beeld: het Voedingscentrum

Letten op je voeding met een app

Makkelijker calorieën tellen en gezond eten
Gezonder leven
voeten op een slimme weegschaal in de badkamer

Foto: Waldemar Hogerwaard

Slimme weegschaal met app

Inzicht in je gewicht
Monitoring & Controle
Een hand die een smartphone vasthoudt waarop de BioCheck app te zien is.

BioCheck app. Beeld: BioCheck

Coaching en apps voor lichaam en geest

Meer rust en balans met een app
Gezonder leven