Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Implementatie bij zorginstelling

Het Bravis ziekenhuis op weg naar hybride zorg

4 nov 2021artikel
Vrijwilliger en patiënt in de Digituin

Foto: Bravis ziekenhuis

Een toekomst waarin patiënten hun zorg niet alleen binnen de muren van het ziekenhuis krijgen, maar ook daarbuiten. Het Bravis ziekenhuis werkt er hard aan. In 2025 opent ‘het nieuwe Bravis’ zijn deuren: een gloednieuw gebouw waar de twee locaties van het Bravis ziekenhuis samen één plek krijgen. Achter de façade van het nieuwe Bravis gaat een brede visie op de zorg van de toekomst schuil. Digitaal patiëntencontact ondersteunt deze ontwikkeling.

Zorg dichtbij als het kan, ver weg als het moet

In 2015 gingen het Lievensberg ziekenhuis in Bergen op Zoom en het Fransiscus ziekenhuis in Roosendaal samen verder als het Bravis ziekenhuis. De fusie was niet gedwongen, maar de uitkomst van een gedeelde visie en een gezamenlijk doel. “Ons doel is behoud en verbetering van ziekenhuiszorg in het verzorgingsgebied van Bravis”, zegt bestuurder Bianka Mennema. “En onze visie is ‘zorg dichtbij als het kan, verder weg als het moet’.” Om deze visie waar te maken, zette het Bravis ziekenhuis vanaf het begin in op zorgvernieuwing. Met daarin een belangrijke plek voor technologie en digitalisering.

Succesfactor: Het Bravis ziekenhuis pakt de zorgvernieuwing breed en integraal op, vanuit een duidelijk visie van het bestuur. De ambities van de zorgvernieuwing formuleerde het Bravis ziekenhuis met zorgverleners en patiënten.

Doorbreken van patronen in werkwijzen

Voorbeelden van de technologie die het Bravis ziekenhuis gebruikt zijn de BeterDichtbij app, de slimme pleister, de animatiefilmpjes van Indiveo en de app Thuismeten van Luscii. “We gebruiken de app Thuismeten nu één jaar binnen het zorgpad Hartfalen en COPD”, vertelt informatieadviseur Denise Verburgh. “Bijna 130 patiënten doen mee. Deze patiënten hebben geen standaardafspraken meer met de verpleegkundige of verpleegkundig specialist. Contact vindt plaats op het moment dat uit de metingen blijkt dat dit nodig is.” Natuurlijk vraagt de inzet van digitale oplossingen ook tijd en energie. Het vergt een andere manier van werken van professionals. Daar heeft het Bravis ziekenhuis een programma voor: Zorg in een nieuwe balans. Dit richt zich op het doorbreken van patronen in de werkwijze van poliklinieken.

Succesfactor: Het Bravis ziekenhuis formuleerde zijn visie en doel, en de ambities van zorgvernieuwing vóórdat de plannen voor nieuwbouw concreet waren. Zodat het ontwerp hier naadloos op kan aansluiten. Straks geeft het nieuwe gebouw de zorgvernieuwing een extra stimulans.

5 ziekenhuiszorgpunten in de regio

Maar het zijn niet alléén digitale oplossingen die het Bravis ziekenhuis kiest. Bianka Mennema: “Voor sommige patiënten is de stap naar ziekenhuiszorg thuis (nog) te groot. Daarom hebben we vijf Bravispunten in de regio, waar patiënten voor allerlei handelingen terecht kunnen.” Een ander voorbeeld van een niet-digitale oplossing zijn de medische coaches die met patiënten kunnen meegaan op artsenbezoek. “Dit zijn geneeskundestudenten die door de sociale onderneming MedGezel zijn getraind om patiënten bij te staan.”

Digituin helpt patiënten digitaal worden

In de Bravis Digituin helpen ondertussen speciaal opgeleide vrijwilligers patiënten om de digitale oplossingen onder de knie te krijgen. Leuk detail: in de eerste jaren kregen de vrijwilligers vooral vragen over DigiD. Inmiddels zijn de patiënten een stuk digitaler geworden. De vrijwilligers bieden nu vooral hulp bij het gebruik van de verschillende zorgapps.

Lees ook de blog Begrijpelijke bijsluiters en behandelinformaties over het gebruik van Indiveo. Benieuwd naar de visie van het Bravis ziekenhuis? Lees hun visiedocument. De aanpak van het Bravis ziekenhuis past bij stap 1, 2, 4 en 12 van ons stappenplan Implementatie.

Gerelateerde blogs

Anne Deckers van het Zorginnovatielab
  • Implementatie bij zorginstelling

Speeddaten in de wasstraat om innovaties te versnellen

Innoveren om de zorg beter of efficiënter te maken geeft energie. Maar om een innovatie écht verder te helpen is méér nodig. Weten aan welke...

Lees meer
Marit Baaij en Wilma van der Leeuw
  • Implementatie bij zorginstelling

Verbeterlab stimuleert veranderkracht van de zorgmedewerker

In het Verbeterlab van Conforte Innovatielab leren zorgmedewerkers hoe ze zelf kunnen veranderen en innoveren. Die verandervaardigheden zijn hard...

Lees meer
Yfke Schattinga met zorgrobot Tessa bij een cliënt
  • Implementatie bij zorginstelling

Samen zorgen voor de zorg van morgen

Van innovatieroute tot inzetwijzer: bij De Zorggroep worden goede ideeën snel opgepakt en tot reguliere zorg gemaakt. De heldere visie, de...

Lees meer

Gerelateerde zorginnovaties

Zorgverlener bij patiënt thuis en overlegt met een collega via een tablet.

Videobellen met een collega. Beeld: Hollandse Hoogte

Communicatieplatforms in de zorg

Online communicatie tussen patiënt en zorgverleners
Communicatie medisch
Vrouw meet thuis haar bloeddruk

Beeld: Mikhail Nilov (Pexels)

Telemonitoring bij hartaandoeningen

Patiënten thuis hun waarden laten meten
Monitoring & Controle
Vrouwelijke huisarts zit aan bureau achter laptop

Beeld: iStock

E-consult in de zorg

Patiënten ook online helpen
Communicatie medisch
Oudere man krijgt slimme pleister opgeplakt van zorgmedewerker

Beeld: Philips

Slimme pleister met sensoren

Vitale functies meten op afstand
Monitoring & Controle
Twee handen houden een tablet vast. Hierop is het platform SanaCoach COPD te zien.

Foto's: SanaCoach COPD

Zelfmanagement bij COPD

Monitoring van COPD op afstand
Monitoring & Controle