• Uitproberen zorginnovaties

Kennis delen tijdens de Slimme Zorg Estafette

4 jan 2021 artikel
Het spel Fitte Vogels van het HagaZiekenhuis en het bedrijf HoloMoves

Foto: HagaZiekenhuis

Op 1 februari start de Slimme Zorg Estafette. Vier weken lang vinden in vier regio’s (online) activiteiten rond slimme zorg plaats. Het HagaZiekenhuis doet mee aan de Slimme Zorg Estafette. “Vanzelfsprekend”, vindt innovatiemanager Irene Reiziger. “We moeten elkaar inspireren en kennis delen.” Bijvoorbeeld over de HoloLens, de VR-bril en het teleconsult, drie slimme oplossingen die het HagaZiekenhuis tijdens de Slimme Zorg Estafette presenteert.

Mensen betrekken bij een veranderende wereld

“Voor mij is kennis delen, netwerken en verbinden de kern van innovatie”, zegt Irene. Daarom was de E-healthweek – de voorloper van de Slimme Zorg Estafette – voor het HagaZiekenhuis altijd een belangrijk evenement. “We pakten dan flink uit, met symposia, inspiratiesessies, een informatiemarkt. Ook de opening van ons innovatielab vond in een E-healthweek plaats.” De eerste jaren lag de nadruk op kennis naar binnen halen. “Wat is er al en wat kunnen wij gebruiken. Daar zijn leuke projecten uit voortgekomen met concrete resultaten, zoals beeldbellen met BeterDichtbij en de Patient Journey App. Twee slimme zorgoplossingen die we nog steeds gebruiken.” Vanaf 2019 benutte het HagaZiekenhuis het evenement vooral om te laten zien wat er voor moois in het ziekenhuis gebeurt. “Zodat anderen daar weer van konden profiteren, binnen en buiten het ziekenhuis.” Nu de Slimme Zorg Estafette de E-healthweek vervangt, doet het HagaZiekenhuis ook daaraan mee. “Vanzelfsprekend! We moeten doorgaan met mensen enthousiasmeren over nieuwe mogelijkheden.”

'Fitte Vogels' brengt hartpatiënten in beweging

Het HagaZiekenhuis brengt tijdens de Slimme Zorg Estafette verschillende zorgoplossingen onder de aandacht. Irene vertelt enthousiast over de HoloLens, een mixedrealitybril. “De bril projecteert hologrammen in jouw werkelijke wereld. Virtuele objecten dus, maar wel driedimensionaal.” Dat biedt allerlei mogelijkheden. Zo ontwikkelden de afdelingen fysiotherapie en cardiologie met het bedrijf HoloMoves het spel Fitte Vogels, om patiënten na een openhartoperatie snel weer in beweging te krijgen. “Via de bril ziet de patiënt zijn eigen kamer, maar door de hologrammen waant hij zich ook in een strandomgeving. De patiënt speelt met de virtuele vogels en komt ongemerkt in beweging. En dat bevordert het herstel.” Het HagaZiekenhuis wil de lens ook gebruiken in het vaardigheidsonderwijs. “Dan kunnen we via de bril bijvoorbeeld een menselijk lichaam projecteren, waar je omheen kunt lopen. Je kunt kiezen of je alleen de botten, de bloedvaten of de organen wilt zien.”

Minder pijn dankzij de VR-bril

Tijdens de Slimme Zorg Estafette presenteert het HagaZiekenhuis ook zijn plannen met de VR-bril. Pijnconsulent Wenneke van Leeuwen vertelt dat de VR-bril mensen minder pijn kan laten ervaren. “Mensen die veel pijn hebben na een operatie, krijgen afleiding via de bril. En hebben dan minder medicatie nodig. Maar ook mensen met langdurige pijnklachten kunnen we met een VR-bril helpen om meer grip op hun pijn te krijgen.” Heel mooi vindt Wenneke dat de bril ‘non-invasief’ is: “Anders dan medicatie blijft deze vorm van pijnbestrijding buiten het lichaam. Dat maakt het een hele mooie manier om de kwaliteit van leven te verbeteren.”

Irene legt uit dat vier afdelingen de VR-brillen een jaar lang in een uitgebreide pilot gaan testen. “Naast de pijnpoli gaan de fysiotherapeuten de VR-bril gebruiken om mensen te laten bewegen. Bij de dialyse willen we de bril inzetten voor angstreductie, zodat mensen het prikmoment als minder eng beleven. Verder gaan we de VR-bril – net als de HoloLens – gebruiken voor vaardigheidsonderwijs.”

Teleconsult tussen specialist en huisarts

Op 8 februari verzorgt het HagaZiekenhuis een van de deelsessies van de bijeenkomst regio West van de Slimme Zorg Estafette. “Die sessie gaat over het teleconsult. Ongeveer 40% van de doorverwijzingen van de huisarts naar de specialist is onnodig. We willen huisartsen helpen om de behandeling van deze patiënten zelf op te pakken. Via teleconsult krijgt de huisarts advies van een specialist. Zodat de patiënt buiten het ziekenhuis kan blijven. Het is een vorm van kennisoverdracht. Dat past wel bij de Slimme Zorg Estafette. Ook daar draait het om kennis delen! Ik vind het ontzettend leuk dat wij anderen op deze manier kunnen laten kennismaken met wat wij doen.”

Wil je je aanmelden voor een van de activiteiten van de Slimme Zorg Estafette? Of zelf een activiteit aanmelden? Ga naar slimmezorgestafette.nl. De Slimme Zorg Estafette vindt plaats van 1 tot en met 26 februari. Vier weken lang organiseren vier regio’s activiteiten rond slimme zorg en innovatie. Elke week is één regio aan zet, waarna een volgende regio het stokje overneemt. De activiteiten zijn divers, van lezingen en workshops tot een digitale pubquiz. Vanwege de coronamaatregelen vinden de meeste activiteiten online plaats.

Gerelateerde blogs

Laagdrempelig kennismaken met zorginnovaties bij de SlimoTheek

  • Uitproberen zorginnovaties

Bij de SlimoTheek kunnen ouderen, mantelzorgers en professionals gratis zorginnovaties lenen. Om thuis uit te proberen. En als het goed bevalt...

Lees meer over Laagdrempelig kennismaken met zorginnovaties bij de SlimoTheek

Zorgtechnologie proberen bij de Technologie & Zorg Academie

  • Uitproberen zorginnovaties

Bij de Technologie & Zorg Academie (TZA) kun je oefenen, testen en leren werken met zorgtechnologie. Wil je weten welke technologieën er zijn? Wil je...

Lees meer over Zorgtechnologie proberen bij de Technologie & Zorg Academie

Wat heb jij ontdekt in de Slimme Zorg Estafette?

  • Uitproberen zorginnovaties

Vier regionale bijeenkomsten, 39 deelsessies, 210 regionale activiteiten én een afsluitende bijeenkomst: we konden veel ontdekken in de Slimme Zorg...

Lees meer over Wat heb jij ontdekt in de Slimme Zorg Estafette?

Gerelateerde zorginnovaties

E-consult in de zorg

Patiënten ook online helpen
Communicatie medisch

Live meekijken met de slimme bril

Eenvoudig samen voor een cliënt of patiënt zorgen
Behandeling & Verzorging Communicatie medisch Monitoring & Controle

Beeldbellen in de zorg

Laagdrempelig online contact met je patiënt
Behandeling & Verzorging Communicatie medisch

VR-bril als afleiding bij pijn

Pijnbestrijding met VR therapie
Behandeling & Verzorging

Revalidatie en fysiotherapie met VR-bril

Spelenderwijs je klachten verminderen
Behandeling & Verzorging

Appen met je medische team en specialisten

Veilig appen over medische gegevens
Communicatie medisch

Meer blogs over