Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Suggesties

6 slimme oplossingen voor als je COPD of astma hebt

2 mrt 2020suggesties
Jonge dame ademt diep in met ogen dicht.

Heb je astma, COPD of een andere longaandoening? Er zijn allerlei zorgoplossingen die je leven makkelijker kunnen maken. Van informatieve websites tot luchtkwaliteitmeters, van een digitaal dagboekje tot thuisbeademing, van oplossingen voor kinderen tot oplossingen voor iedereen. Dat kan handig zijn om (nog) beter met je aandoening om te gaan.

1. Wat heb ik precies?

Omgaan met je aandoening begint met goede informatie. Voor jou, maar ook voor familie en vrienden. Op longfonds.nl vind je informatie over longziektes en hoe longen werken, en kun je zelf een longtest doen. Ook handig is de persoonlijke vragenlijst om je goed voor te bereiden op het bezoek aan je arts. Astma-COPD.nl biedt – zoals de naam al doet vermoeden – informatie specifiek over astma en COPD. Gebruik je een inhalator of ‘puffer’? Dan is het fijn om te weten of je op de juiste manier inhaleert. Op inhalatorgebruik.nl vind je instructiefilmpjes en gebruiksaanwijzingen.

2. Mijn luchtkwaliteit: bepalen en meten

Bij longaandoeningen is de luchtkwaliteit van belang. Doe de gezonde luchtcheck op longfonds.nl. Of bepaal met de app Mijn luchtkwaliteit hoe de luchtkwaliteit in jouw omgeving is. Heb je hooikoorts? Gebruik dan ook de pollenkaart, in de app of online, van Pollennieuws of Hooikoortsradar. Zo weet je altijd hoe het met de pollen staat. Ook in huis kun je de luchtkwaliteit in de gaten houden, met een slimme luchtkwaliteitsmeter en de bijbehorende app. Daarin staat ook wat je kunt doen om de luchtkwaliteit te verbeteren. Bijvoorbeeld een luchtreiniger aan je luchtmeter koppelen.

3. Hoeveel medicijnen heb ik nog?

Maak je gebruik van een dosis aerosol zonder ingebouwde teller? Dan kun je de CountAir gebruiken, een handig opzetstuk dat bijhoudt hoeveel doseringen er nog in je inhalator zitten. Zo voorkom je dat je de inhalator blijft gebruiken als er geen werkzame stof meer in zit. En ook als je op pad gaat, is het wel zo fijn om te weten hoeveel medicatie je nog over hebt. Je kunt het opzetstuk opnieuw gebruiken.

4. Luchtbrug en Astmaatje voor kinderen

Ben je 12 jaar of ouder en heb je astma? Dan is de app Astmaatje misschien iets voor jou. Via de app krijg je tips & tricks over astma, kun je een dagboek bijhouden en je actieplan inzien. Gebruik je ook Luchtbrug? Dan kun je Astmaatje koppelen aan je Luchtbrug-account. Luchtbrug is een online tool die een deel van de poliklinische controles vervangt door online zorg. Zodat je minder vaak naar de polikliniek hoeft. Moet je ook wel eens ademhalingsoefeningen doen? Met GroovTube worden ze een stuk leuker!

5. Digitaal dagboekje

Zelfmanagement-apps zijn een soort digitale dagboekjes. Zo krijg je een helder beeld van je gezondheid en je leefstijl. En wordt je je beter bewust wat wel en niet goed voor je is. Heb je astma? Gebruik dan bijvoorbeeld de app Astma Zelfcheck (iOS). Inzicht krijg je ook met de Engelstalige app Asthma Tracker voor iPhone of voor Android.  In deze app geef je aan wanneer je last hebt van je luchtwegen en de app brengt een patroon in kaart. Zodat jij vervolgens je activiteiten en medicijngebruik beter kunt plannen. Met de app Luscii kun je de resultaten van metingen die je thuis doet opslaan. Als je naar je arts gaat, kun je die samen doornemen.

6. Thuis met een zwaardere longaandoening

Ook als je een zwaardere longaandoening hebt, kunnen slimme oplossingen een uitkomst zijn. Bijvoorbeeld thuisbeademing, waardoor je niet steeds naar het ziekenhuis hoeft. En zelfs een dagje weg kunt of op vakantie. Via telemonitoring begeleiden zorgverleners je op afstand. Ook zijn er allerlei gadgets die het makkelijker maken in huis. Zoals een slimme deurbel met camera. Of lampen en een raamopener met afstandsbediening. Maar het fijnste is misschien wel de ‘elektronische hulp in de huishouding’. Want met een zwaardere longaandoening is het vaak lastig om je huis stofvrij te houden. Terwijl dat nu net zo belangrijk is. De robotstofzuiger neemt het graag van je over.

 

Gerelateerde blogs

Man kijkt op de app Mijn Eetmeter om zijn voeding te controleren.
  • Suggesties

Zorgoplossingen die je patiënt helpen met een gezonde leefstijl

Als zorgprofessional kom je elke dag wel in aanraking met patiënten die baat hebben bij een gezondere levensstijl. Bijvoorbeeld omdat ze roken,...

Lees meer
Een kind speelt met Storywall voordat het een operatie krijgt.
  • Suggesties

Digitale oplossingen voor, tijdens en na een ziekenhuisopname

Heb je binnenkort een operatie? Innovatieve digitale zorgoplossingen kunnen bijdragen aan je (mentale) gezondheid rondom een ziekenhuisopname. Wie...

Lees meer
Schermafbeelding van de serious game Roodkapje
  • Suggesties

Serious games in de zorg: leren door te spelen

Wie plezier heeft in leren, onthoud de stof beter. Gamen en leren tegelijk is dus niet zo’n slecht idee. Ook in de zorg kiezen steeds meer...

Lees meer

Gerelateerde zorgoplossingen

Poster hoe gezond is jouw lucht van het Longfonds

Luchtkwaliteit meten op jouw postcode

Longfonds 'Gezonde Lucht' check
Educatie & Informatie
vrouw ademt schone lucht in

Schone lucht inademen met een app

Apps voor astma, COPD en andere longziekten
Monitoring & Controle
Een baby ligt op de grond naast een luchtkwaliteitsmeter

Luchtkwaliteitsmeter voor gezonde lucht

Luchtkwaliteit meten in huis
Behandeling & Verzorging
Kind met astma voetbalt

Digitale ondersteuning voor kind met astma

Online zorg voor kinderen met astma
Monitoring & Controle
Jongetje gebruikt mondstuk ademhalingstherapie

Speelse ademhalingstherapie

GroovTube voor ademhalingstherapie
Behandeling & Verzorging
Man achter tafel gebruikt meetapparatuur

Thuis je waarden meten

Bij COPD of hartfalen minder naar het ziekenhuis
Monitoring & Controle
Thuisbeademing met beademingsapparatuur en begeleiding thuis

Thuisbeademing

Beademingsapparatuur voor thuis
Monitoring & Controle
man houdt smartphone vast met beeld van camera van slimme deurbel

Slimme deurbel met camera

Zien wie er voor de deur staat
Preventie & Veiligheid
Lamp wordt met afstandbediening aan gezet

Lampen met afstandsbediening

Verlichting aan en uit zonder op te staan
Preventie & Veiligheid
Vrouw doet met afstandbediening raam open

Geen moeite met elektrische raamopener

Automatische raamopener
Preventie & Veiligheid
Oudere vrouw op bank met voeten omhoog, robotstofzuiger is aan het werk

Robotstofzuiger

Zelf stofzuigen hoeft niet meer
Preventie & Veiligheid