Overslaan en naar de inhoud gaan

6 slimme zorgoplossingen bij diabetes

14 nov 2018suggesties
vrouw kijkt op mobiele telefoon

Wanneer je de diagnose diabetes (suikerziekte) krijgt, verandert je leven behoorlijk. Je moet je glucosewaarden gaan bijhouden en misschien wel insuline spuiten of pillen slikken. Vaak zal de dokter je adviseren om je leefstijl aan te passen. Er zijn handige hulpmiddelen om je te helpen als je diabetes hebt.

Keuzehulp bloedglucosemeters

Als je diabetes hebt, moet je de waarde van je glucose goed in de gaten houden. Daarvoor zijn er veel verschillende meters beschikbaar. De keuzehulp helpt je om een meter te kiezen die bij jouw persoonlijke situatie past. Na het invullen van de vragenlijst kun je de uitkomst met je behandelaar bespreken en samen een goede glucosemeter kiezen.

Kijk voor meer informatie op de website Keuzehulp Bloedglucosemeter.

Diabetes dagboek

Om meer inzicht te krijgen in je leven met diabetes zijn er verschillende apps om je gegevens bij te houden over voeding, beweging, slaap en insulinegebruik. Er zijn ook apps die aan je glucosemeter of insulinepomp gekoppeld kunnen worden. Met alle gegevens op een rij krijg je meer grip op je diabetes.

Kijk voor meer informatie op de pagina over Apps voor meer grip op diabetes

Calorieëntellers

De kans op diabetes wordt al meteen kleiner als je zorgt dat je geen overgewicht krijgt. Of zorgt dat je afvalt, als je te zwaar bent. Calorieëntellers zijn een handig hulpmiddel om te weten wat je eetpatroon is en het daarna te veranderen. Er zijn apps en websites met calorieëntellers. Je ziet een lijst met voedsel en zoekt dat wat je wilt eten. Je ziet meteen hoeveel calorieën het bevat. Zo kun je bijvoorbeeld zoeken naar een gezonder alternatief.

Kijk voor meer informatie op de pagina over Calorieentellers voor diabetici

Stappentellers en apps om meer te bewegen

Bij een gezonde leefstijl hoort ook dat je voldoende beweegt. Een stappenteller geeft veel inzicht in hoeveel of juist hoe weinig je beweegt. Een teller houdt bij hoeveel stappen je zet en motiveert je zo om meer te bewegen. Daarnaast bestaan er heel veel apps om te helpen ook op andere manieren meer te bewegen, bijvoorbeeld met een 7-minute workout of met leuke wandelroutes.

Kijk voor mogelijke stappentellers en andere manieren om meer te bewegen op de pagina over Meer bewegen.

Mediq DiaCare

Dit is een voorbeeld van een digitaal zorgprogramma en bestaat uit meerdere onderdelen, zoals een app en een zorgportaal. Samen met je behandelaar in het ziekenhuis kun je je aanmelden. Dan kun je gemakkelijk gegevens met elkaar delen over je glucosewaarden, voeding, beweging en insuline. Zo zijn je behandelaar en jij beter voorbereid op de afspraak en is er meer tijd voor persoonlijke aandacht en advies. Als je diabetes beter in balans is, hoef je misschien minder vaak naar de dokter en kun je je consult via het platform regelen.

Kijk voor meer informatie op de pagina over Mediq DiaCare 

Meneer Pienter

Op een leuke manier wordt aan kinderen tussen 4 en 7 jaar uitleg gegeven over diabetes type 1. Onder begeleiding van het ziekenhuis kunnen kinderen het boekje en de speciale app bekijken. Meneer Pienter beantwoordt met animatievideo’s vragen over eten, sporten en wat er in je lichaam gebeurt. Zo begrijpen kinderen beter wat diabetes precies inhoudt.

Kijk voor meer informatie op de pagina over Meneer Pienter

Gerelateerde zorgoplossingen

Moeder van kind met diabetes leest meneer pienter boekje

Begrijpelijke uitleg voor kinderen met diabetes

Meneer Pienter geeft diabetes informatie
Educatie & Informatie
app van Mediq Diacare

Makkelijker leven met diabetes apps

Inzicht in je leefstijl en glucosewaarden
Monitoring & Controle