Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Toepassing

Virtual Reality in de zorg: 8 toepassingen

30 okt 2019suggesties
oudere man met VR-bril

Dat je met Virtual Reality (VR) fantasiewerelden kunt creëren, wordt steeds vaker voor serieuze doeleinden gebruikt. Zo ook in de zorg. Je kunt VR voor jezelf inzetten of als zorgverlener voor een ander. Bijvoorbeeld als onderdeel van een therapie of voor ontspanning, als simulatie of als afleiding. Je kunt al aan de slag met alleen een smartphone en een kartonnen houder. We zetten 8 voorbeelden van VR in de zorg op een rijtje. Deze worden nu al met succes ingezet.

1. Contact onderhouden

Langdurig ziek thuis of in het ziekenhuis liggen is saai, zeker voor kinderen. Het is dan fijn om even in een andere omgeving te zijn, het liefst met je vrienden. Met een VR-bril kan dat. Er wordt een mobiel camerasysteem geplaatst in bijvoorbeeld het klaslokaal, op het schoolplein of bij een vriendje thuis. Via de VR-bril kan een kind dan toch lessen volgen, met vriendjes spelen of mee naar iemands verjaardag.

2. Pijnafleiding

Bang voor de pijn van een dikke naald, de behandeling van een brandwond of een bezoek aan de tandarts? Een VR-bril kan voor afleiding zorgen. Door de bril is het bijvoorbeeld net alsof je in een onderwaterwereld bent, een wandeling door het bos maakt of geniet van het uitzicht bij een safaritocht. Omdat je door de bril niet ziet wat er in het echt gebeurt, neemt je angst af en ervaar je minder pijn.

3. Ontspanning

Er even tussenuit, naar het bos of strand: dat is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Zeker als je ouder bent en te maken krijgt met beperkingen, chronische pijn of dementie. Dan ga je minder makkelijk op stap. Ga er dan virtueel ‘op uit’ met een VR-bril! Er zijn allerlei virtual reality-filmpjes waarbij het net lijkt alsof je door het bos loopt, een museum bezoekt of in je oude woonwijk bent. Je kunt even op stedenreis, op vakantie of naar het strand. Een fijne manier om te ontspannen en even aan de werkelijkheid te ontsnappen.

4. Ervaren van dementie

Het is moeilijk om je voor te stellen wat iemand met dementie meemaakt. Verwarring, angst, verdriet, frustratie… dit kan hectisch zijn voor zowel patiënten als familie. Met een VR-dementiebril kun je zelf ervaren hoe het is om dementie te hebben. Tijdens een korte simulatie stap je in het leven van iemand met dementie en ineens lijkt niets meer logisch. Deze ervaring helpt om meer begrip te krijgen voor het gedrag van mensen met dementie.

5. Behandeling van angst

Als je een angststoornis hebt, wordt deze vaak behandeld met ‘exposure therapie’. Je wordt dan stapsgewijs blootgesteld aan datgene waar je bang voor bent. Een VR-bril kan daarbij helpen, door virtueel zo’n situatie te creëren. Het lijkt met de VR-bril dan bijvoorbeeld alsof je een vliegtuig instapt, als je last hebt van vliegangst. Of het lijkt alsof er een vogelspin op tafel loopt, als je last hebt van een spinnenfobie. Je kunt de bril elk moment afzetten als het te veel wordt.

6. Virtuele fysiotherapie

Thuis je fysiotherapie-oefeningen bij nekklachten doen is lastig: je weet niet of je de bewegingen wel goed maakt en misschien is het een beetje saai. Met een VR-bril worden de oefeningen een spelletje en wordt het makkelijker om ze goed uit te voeren. De fysiotherapeut kan via een tablet de resultaten van je oefeningen zien en zo nodig de moeilijkheidsgraad van de oefeningen aanpassen. Zo boek je betere resultaten.

7. Simulatie van een psychose

Hoe is het om een psychose te hebben? Dat is heel lastig uit te leggen. Je zou het eigenlijk zelf moeten ervaren. Dit kan met een speciale simulatie in virtual reality. In een kwartier tijd beleef je allerlei psychotische fenomenen, terwijl je tegelijkertijd een aantal uitdagingen in het dagelijks leven moet aangaan. Door zelf mee te maken hoe een psychose voelt, leer je beter begrijpen wat mensen met een echte psychose doormaken.

8. Traumabehandeling

Traumabehandelingen worden vaak gedaan met EMDR. Bij deze therapie wordt je afgeleid met een taak, terwijl je een traumatische herinnering ophaalt. Dit helpt om het trauma te verminderen. Reguliere EMDR-sessies met een therapeut kunnen worden uitgebreid met virtuele sessies. Als cliënt kun je dan zelfstandig een VR-bril opzetten die de EMDR-sessie begeleidt. Door Virtual Reality toe te passen wordt de intensiteit van het behandeltraject vergroot en daarmee de voortgang van een cliënt versneld.

Dit zijn zomaar 8 voorbeelden van hoe virtual reality in de zorg gebruikt wordt, maar er is nog veel meer mogelijk. Misschien ben je benieuwd naar de mogelijkheden van VR voor jezelf of voor jouw organisatie. Kijk dan gerust rond in de zorgoplossingen met VR (en AR).

Gerelateerde blogs

Paro knuffelrobot
  • Toepassing

Praktische tips voor de hygiëne van knuffelrobots en zorghorloges

Hoe houd je knuffelrobots en zorghorloges schoon? Voor sommige zorgorganisaties is de hygiëne een drempel om zorgtechnologie te gebruiken. Niet...

Lees meer
dokter houdt smartphone vast
  • Toepassing

Zorgtechnologie en hygiëne: hoe doe je dat?

We weten het allemaal: hygiëne is ontzettend belangrijk in de zorg. Maar wat zijn de regels voor zorgtechnologie? Kun je knuffelrobots wassen?...

Lees meer
Oudere man knuffelt zeehond Paro, een robot in de zorg
  • Toepassing

Robots in de zorg: vervangers óf ondersteuners van de zorgverlener?

Ze duiken overal op: robots in de zorg. Eerst alleen in verpleeg- en verzorgingshuizen, maar tegenwoordig ook steeds vaker bij ouderen thuis....

Lees meer

Gerelateerde zorgoplossingen

Jongetje in ziekenhuisbed met virtual-reality bril op

VRiendje voor kinderen in het ziekenhuis

Contact met vriendjes en vriendinnetjes
Sociaal contact
Vrouw met virtual reality bril op wordt in haar arm geprikt door een verpleegkundige.

VR-bril als afleiding bij pijn

Pijnbestrijding met VR therapie
Behandeling & Verzorging
oudere man gebrukt VR-bril oculus rift

Ontspannen met een VR-bril

Vanaf de bank naar het bos of strand
Spel & Beweging
Mantelzorgers ervaren dementie met dementiebril

Hoe voelt een dementerende zich?

Dementie ervaren met dementiebril
Educatie & Informatie
Vrouw zit met een kartonnen VR-bril op een stoel en klemt de armleuningen vast.

Van je angststoornis afkomen

Virtual reality exposure therapie
Behandeling & Verzorging
Vrouw heeft VR-bril op en tilt haar handen in de lucht

Revalidatie en fysiotherapie met VR bril

Spelenderwijs je klachten verminderen
Behandeling & Verzorging
Vrouw staat met vr bril psychose simulator

Psychose simulator in VR

Ervaar de verwarring van een psychose
Educatie & Informatie
Een man loopt op een loopband en is omringd door projectieschermen. Hij krijgt een traumabehandeling om van zijn PTSS-klachten a

VR traumabehandeling

Trauma’s verwerken met behulp van virtual reality
Behandeling & Verzorging