Overslaan en naar de inhoud gaan

Plan van aanpak: inhoud

Oudere man op een fietstrainer wijst naar het beeldscherm voor hem.

Foto: Hollandse Hoogte

Welke middelen en mensen heb je nodig voor de implementatie? Welke aanpassingen moet je doorvoeren in de organisatie? Hoe ga je het financieren?

Als je weet wat het doel van de implementatie van je zorgtechnologie is, ga je na wat daarvoor nodig is aan middelen (financiën, faciliteiten, ICT, enz). En wat ervoor nodig is aan mensen en aan organisatie-aanpassingen. Welke aandacht, ondersteuning en processen zijn ervoor nodig (denk aan opleiden van medewerkers, nieuwe werkprocessen, hulp aan cliënten en communicatie)? Elke implementatie bestaat uit zo’n technische en organisatorische implementatie (zie stappen 11 en 12). Dit hoort allemaal in je plan van aanpak of implementatiestrategie.

Wat er ook in hoort: je communicatieplan, je begroting, welke risico’s je voorziet en een kosten-batenanalyse. Financieringsmogelijkheden zijn er, maar helpen alleen bij een goede kosten-batenanalyse. Kijk naar mogelijkheden van subsidies en samenwerkingen, je interne budget en vergeet niet de structurele financiering van na de eerste implementatie. Ga de regels en wetgeving na, zet je planning uiteen en bepaal hoe je gaat communiceren over de voortgang. Dan is er weer een go/no-go moment.

Hulp en tips

Financiering

Uit de praktijk

  • In het webinar Innovatie en Slimme Zorg komt o.a. bekostiging aan de orde. Met Simon Broersma (Skipr), Wiro Gruisen (regiomanager bij CZ) en Joris Arts (manager bij DiSofa online therapie).

Gerelateerde blogs

Zorgverlener met verstandelijke gehandicapte client gebuiken de CRDL, een zorginnovatie.
  • Implementatie bij zorginstelling

3 praktische regelingen om e-health te stimuleren

E-health is ontzettend leuk en veelbelovend, maar krijg de financiering maar eens rond! Dat is wat veel zorgaanbieders denken. Jij ook? Zou je...

Lees meer
Man schrijft post its op raam om businesscase te maken
  • Implementatie bij zorginstelling

5 voordelen van een businesscase (voordat je koopt)

Een businesscase maken? Waarom? Je kunt toch gewoon een robotkat kopen voor de afdeling? Of zorghorloges voor je collega’s? Er zijn altijd wel...

Lees meer